JAV karius gelbės kempinės

Kuo greičiau sustabdyti kraujavimą – pagrindinė taisyklė norint išsaugoti sužeisto kario gyvybę. Kaip tai padaryti per kelias sekundes? JAV mokslininkai šį galvosūkį išsprendė įkvėpti virtuvinės kempinės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2014, 9:27 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:15 AM

JAV armijos užduotis medicinos technologijų bendrovei „RevMedx“ buvo tikras iššūkis: reikėjo sukurti pirmosios pagalbos priemonę, kuri žaizdą užkimštų panašiai kaip putos, skirtos greitai suremontuoti prakiurusias padangas, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis CNN.

Kol mokslininkai suko galvą, kaip įgyvendinti ambicingą užsakymą, vienas įmonės darbuotojas atsakymą rado virtuvės reikmenų parduotuvėje.

„Vienas bendrovės įkūrėjų, daktaras Kenas Gregory, vaikščiodamas parduotuvėje, pamatė išdžiovintą ir suspaustą virtuvės kempinę.

Parsineši ją namo, užpili vandeniu, ji išsipučia ir pavirsta normalaus dydžio kempine. Tai buvo nušvitimo akimirka“, – prisimena „RevMedx“ generalinis direktorius Andrew Barofsky.

Buitinių prekių parduotuvėje į galvą šovusi mintis pasiteisino. Po daugybės bandymų mokslininkai pristatė naujovę – į tabletę panašią kempinę „Xstat“.

Kraujavimą stabdančių preparatų prisotinta kempinė su švirkštu turi būti įstumiama į kulkos ar šrapnelio padarytą žaizdą.

Kempinė per keletą sekundžių padidėja 10 kartų, užkimšdama opą ir sukurdama reikiamą spaudimą kraujoplūdžiui sulaikyti.

Naujovę sukūrusioje įmonėje dirbantis buvęs JAV specialiųjų pajėgų medikas Johnas Steinbaughas įsitikinęs, kad „Xstat“ gali tapti revoliucine priemone karo lauke.

„Pirmosios 3–5 minutės lemiamos – gyvens žmogus ar ne, – pažymėjo J.Steinbaughas. – Karo lauke brangus kiekvienas kraujo lašas. Kuo greičiau sustabdai kraujavimą, tuo didesnė tikimybė, kad išgelbėsi kario gyvybę.“

Pasak 25 metus kariuomenėje tarnavusio specialisto, įprastas kraujuojančių žaizdų tvarstymo būdas užtrunka daug ilgiau.

Žaizdos užkemšamos marle arba vatos tamponais, tuomet jas reikia kuriam laikui stipriai užveržti. Neretai šitas procesas užtrunka per ilgai – nukraujavimas yra dažniausia karių žūties priežastis.

„Kuo greičiau sustabdai kraujavimą, tuo didesnė tikimybė, jog žmogaus gyvybė bus išgelbėta.

Medikams seniai reikėjo priemonės, kurią įstūmei ir pamiršai. Įdėjai, ir kraujavimas tą pačią akimirką liovėsi“, – aiškino J.Steinbaughas.

Regis, ši medikų svajonė gali greitai išsipildyti.

„Xstat“ dar balandį gavo JAV maisto ir vaistų administracijos palaiminimą, ir tikriausiai jau šįmet Amerikos armija galės išbandyti ribotą kempinių skaičių.

Mokslininkai viliasi, kad ateityje jų sukurtas produktas bus naudojamas ne tiktai karo lauke. Juo galėtų susidomėti greitosios medicinos pagalbos medikai, taip pat policijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.