Rusija kratosi savo piliečių, žuvusių Donecko oro uoste

Rusijos žurnalistai, dirbantys nevalstybinėse žiniasklaidos priemonėse, piktinasi, kaip yra nutylima nepatogi informacija apie Rytų Ukrainoje žuvusius Rusijos piliečius. „Echo Moskvy“ žiniomis, Ukrainoje, mūšiuose dėl Donecko oro uosto, žuvo mažiausiai trys Pamaskvės gyventojai. Tai – specialiųjų pajėgų karys Aleksejus Jurinas, Federalinio saugumo instruktorius Sergejus Ždanovičius ir A.Jefremovas, rašo newsru.com.

Rusijai nereikalingi jos piliečiai, paguldę galvas Rytų Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijai nereikalingi jos piliečiai, paguldę galvas Rytų Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:19 AM

Apsišaukėlio vadinamosios Donecko liaudies respublikos premjero Aleksdandro Borodajaus duomenimis, tarp žuvusiųjų Donecko oro uoste buvo 33 Rusijos piliečiai.

„Novaja gazeta“ birželio 3 d. rašė, kad prie morgo, kur buvo žuvusiųjų kūnai, buvo susirinkę kelios dešimtys žurnalistų. Taip pat buvo matyti ir Rusijos valstybinių televizijų – Pirmojo kanalo ir „Rossija 24“, - kameros, tačiau šie kanalai neperdavė nė žodžio apie žuvusiuosius.

„Echo Moskvy“ žurnalistas Vladimiras Varfolomejevas birželio 8 d. rašė, kad apie žuvusiuosius, kaip ir anksčiau, nėra jokios oficialios informacijos. „Valstybiniai televizijos kanalai, valstybiniai laikraščiai ir taip pat oficioziniai, nors ir „geltoni“ interneto puslapiai apie juos nutyli, lyg tai būtų valstybinė paslaptis. Jie nė vienu žodžiu neužsimena apie tuos, kuriuos, pagal idėją, pastarosiomis dienomis būtų turėję garbinti kaip narsius didvyrius, gelbėjusius taikius gyventojus ir padėjusius galvas už „rusišką pasaulį“, - rašo žurnalistas.

„Novaja gazeta“ praneša, kad kreipėsi su oficialiais užklausimais į Generalinę prokuratūrą, Tyrimų kominetą ir Rusijos federalinio saugumo biuro Pasienio tarnybą, prašydami ištirti Rusijos piliečių nužudymą užsienyje. „Tai baudžiamasis nusikaltimas, kurį būtina nuodugniai ištirti, ir ypač – suprasti, kaip žuvusieji atsirado Ukrainos teritorijoje, karinių veiksmų zonoje“, - rašo leidinys.

Informacija apie žuvusiuosius apribota. „Novaja gazeta“ fotografas Jevgenijus Feldmanas paskelbė nuorodas į „VKontakte“ puslapį, kaip manoma, priklausantį Možaiskko gyventojui Jurinui, taip pat į „labai panašaus žmogaus“ nuotrauką iš morgo Donecke.

Sergejus Ždanovičius, Elektrogorsko gyventojas, yra vadinamas elitiniu kariu, Rusijoje jis dirbo Federalinio saugumo biuro centre instruktoriumi.

„Novaja gazeta“ išvardija dar keletą pavardžių iš žuvusiųjų sąrašo, nepateikdami papildomos informacijos – tai Rusijos piliečiai Jurijus Abrosimovas, Aleksandras Vlasovas ir Aleksandras Morozovas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.