Filipinuose sulaikytas aukšto rango „Al Qaeda“ vadeiva

Filipinų saugumo pajėgos sulaikė

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2014, 2:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:27 PM

Filipinų karinės žvalgybos vadas majoras generolas Eduardo Ano pranešė, jog sulaikytas teroristas Khairas Mundosas buvo sprogmenų gaminimo ekspertas ir „Al Qaeda“ grupelės „Abu Sayyf“ dvasinis vadovas. Ši teroristinė kuopelė pasaulyje pagarsėjo dėl Vakarų šalių turistų grobimų.

„Tai didelis smūgis jų organizacijai, - spaudos atstovams tikino generolas. - Jie prarado vieną iš savo lyderių ir dabar jaučiasi nesaugūs. Mes nesustosime, išgaudysime juos vieną po kito“.

E.Ano teigimu, vadeiva keletą pastarųjų mėnesių slapstėsi pas savo gimines viename iš Manilos priemiesčių, o policijos pareigūnai ir kariškiai jo slaptavietę šturmavo ankstų trečiadienio rytą. Slėptuvėje aptikti keturi ginklai ir Indonezijos islamistų organizacijos „Jemaah Islamiah“ naudojami „treniruočių vadovėliai“.

2001 m. teroristas nupirko greitaeigę valtį, kuri buvo panaudota trijų Vakarų šalių turistų pagrobimui viename iš Filipinų kurortų, vėliau Kh.Mundosas aktyviai rinko lėšas Vidurio Rytų islamistams ir padėjo pervesti „Al Qaeda“ lėšas teroristiniams aktams Filipinuose.

Kh.Mundosas kartą jau buvo suimtas 2004 m., tačiau 2007 m. sugebėjo pabėgti iš kalėjimo. Filipinų vyriausybė už jo sugavimą tuomet pažadėjo 5 mln. pesų (114 400 JAV dolerių). JAV vyriausybė už teroristą pasiūlė dosnesnį - 500 tūkst. dolerių atlygį.

Suimto teroristo vadovaujama „Abu Sayyf“ įkaitais šiuo metu laiko tris turistus iš Kinijos, du iš Vokietijos, japoną, šveicarą ir olandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.