Irake džihadistai žaibiškai užima miestus, NATO nesikiš

BBC informuoja, kad Bagdade minios savanorių užsirašo į kariuomenę. Jie skanduoja prieš ISIL nukreiptus šūkius.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 12, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:33 PM

Grėsmė Baidžio naftos perdirbimo gamyklai iškilo, kai kovotojai iš „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) užėmė šalies šiaurėje esantį Mosulo miestą, siekdami savo tikslo įkurti sunitų kalifatą palei Irako ir Sirijos sieną.

Mosulo – antrojo pagal dydį Irako miesto – kritimas yra smūgis premjero Nouri al Maliki bandymams įveikti kovotojus, kurie per pastaruosius vienus metus po JAV pajėgų pasitraukimo užėmė nemažai Irako teritorijos.

Iš 2 mln. gyventojų turinčio Mosulo ir aplinkinės provincijos jau pabėgo maždaug 500 tūkst. irakiečių, kurių daugelis ieško prieglobsčio autonominiame Kurdistano regione.

Sukilėliai, kurie taip pat yra užėmę du į šiaurę nuo Bagdado esančius miestelius Duloją ir Jantribą, kontroliuoja nuo 10 iki 15 proc. šalies teritorijos neskaitant Kurdistano, ir daugelis irakiečių baiminasi, kad jie yra nusitaikę į sostinę Bagdadą.

Šiuos nuogąstavimus patvirtino ir patys ISIL kovotojai, paskelbę vaizdo įrašą, kuriame teigė, jog  grupuotė turi senų sąskaitų su šiitų vadovaujama vyriausybe sostinėje.

 Abu Mohammedas al Adnani taip pat pagrasino, kad ISIL kovotojai užims Pietų Irako šiitų miestus Kerbelą ir Nedžefą, kuriuose yra dvi svarbiausios šiitų šventovės.

Pareiškimas, kurio nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino, garso įrašo pavidalu ketvirtadienį buvo paskelbtas kovotojų interneto svetainėse.

Saugumo šaltiniai sakė, kad ISIL kovotojai trečiadienį daugiau kaip 60-čia transporto priemonių įvažiavo į buvusio diktatoriaus Saddamo Husseino gimtąjį miestą Tikritą, kuris yra 160 km į šiaurę nuo Bagdado.

Kovotojai užėmė provincijos administracijos būstinę ir iškėlė juodą ISIL vėliavą.

„Mūsų pajėgos buvo užkluptos netikėtai, jos niekada nesitikėjo, kad ISIL panaudos policijos ir armijos „Humvee“, mes juos palaikėme vyriausybinėmis pajėgomis ir buvo per vėlu juos sustabdyti“, – sakė vienas policijos kapitonas, kuris pabėgo iš Tikrito į Samarą.

Maždaug 100 ISIL kovotojų po Tikrito užėmimo jo centre surengė bendrą maldą.

Užsienio reikalų ministras Hoshyaras Zebari sakė, kad Irako lyderiai privalo susivienyti prieš „mirtiną“ pavojų. „Turi būti greitas atsakas tam, kas įvyko“, – sakė jis, lankydamasis Graikijoje.

Pasak H.Zebari, Bagdadas dirbs su jėgomis iš Kurdistano šiaurėje, kad išstumtų kovotojus iš Mosulo, iš kurio saugumo pajėgos pabėgo antradienį.

ISIL, kuriai vadovauja Abu Bakras al Baghdadi, nutraukė ryšius su „Al Qaeda“ tarptautiniu lyderiu, buvusiu Osamos bin Ladeno pavaduotoju Aymanu al Zawahiri ir buvo susirėmusi su „al Qaeda“ kovotojais Sirijoje.

ISIL pergalės rodo, kad Irako saugumo pajėgos, kurias už beveik 25 mlrd. dolerių parengė ir aprūpino Vašingtonas ir kurias sudaro daugiau kaip milijonas karių, nėra pranašesnės už sukilėlius, kurie anksčiau susiremdavo su Jungtinių Valstijų galia.

BBC informuoja, kad Bagdade minios savanorių užsirašo į kariuomenę. Jie skanduoja prieš ISIL nukreiptus šūkius.

Pagrobti turkai

Mosule kovotojai įkaitais laiko 80 Turkijos piliečių, Ankaroje pranešė Užsienio reikalų ministerija. Turkija pagrasino keršyti, jeigu kas nors iš tų žmonių, tarp kurių yra specialiųjų pajėgų karių, diplomatų ir vaikų, nukentės.

Tarp pagrobtųjų Mosule - 28 vairuotojai. Už juos teroristai reikalauja 5 milijonų dolerių išpirkos. Tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė Turkijos tarptautinių pervežimų vairuotojų asociacijos direktorius Cetin Unlu. 

„Anksčiau mes gavome informacijos, kad vairuotojai buvo paleisti, bet pakliuvo į nelaisvę kitai grupuotei. Tačiau paaiškėjo, kad juos tik pervežė į kitą vietą. Jie tebėra „Irako ir Levanto islamo valstybės“ grupuotės narių rankose“, - papasakojo jis.

 C.Unlu pridūrė, kad Turkijos bendrovė, kuriai dirba vairuotojai, veda derybas dėl jų paleidimo. „Deramasi dėl išpirkos. Pagrobėjai reikalauja 5 milijonų dolerių. Bet informacijos apie derybų eigą aš neturiu“, - pranešė jis.

Birželio 10 d. iš Turkijos Iskenderūno uosto 28 turkai išvairavo autocisternų su mazutu vilkstinę. Mazutas buvo skirtas elektrinei netoli Mosulo. „Irako ir Levanto islamo valstybės“ kovotojai pagrobė visus sunkvežimius ir paėmė įkaitais vairuotojus. Atvažiavus automobilių vilkstinei, elektrinę jau kontroliavo ekstremistai.

Kurdai išvarė islamistus

Irako kurdų ginkluotosios pajėgos skelbia visiškai perėmusios islamistų užgrobto Kirkuko miesto kontrolę šiaurinėje šalies dalyje, informuoja BBC.

 Naftininkų miestas Kirkukas yra seno ginčo tarp federalinės vyriausybės ir kurdų centre. Kurdai turi savo autonominį regioną šalies šiaurėje ir ginkluotąsias pešmergų pajėgas.

 „Visas Kirkukas dabar pešmergų rankose, - pranešė kovotojų atstovas Jabbaras Yawaras. - Irako kariuomenės mieste nėra“. 

Irako šiaurinėje dalyje gyvenanti kurdų bendruomenė dažnai įvardijama kaip „tvirtovė“ kovoje prieš radikalias šalies sunitų islamistų grupes. Irako premjeras N.Al Maliki kreipėsi į kurdus prašydamas padėti numalšinti besiveržiantį sukilimą, o parlamentą paragino įvesti nepaprastąją padėtį.

Irano prezidentas žada kovoti su terorizmu Irake

  Šiitiškas Iranas kovos su sunitų ekstremistų „smurtu ir terorizmu“ kaimyniniame Irake, ketvirtadienį perspėjo prezidentas Hassanas Rouhani. 

„Tai ekstremistinė, teroristinė grupuotė, kuri veikia žiauriai“, – per tiesioginę televizijos transliaciją sakė H.Rouhani.

Prezidentas nedetalizavo, kokių žingsnių Iranas imsis, kad padėtų sužlugdyti ISIL. 

Tačiau H.Rouhani sakė, kad iškart po savo kalbos vyks į Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

Ši taryba priima sprendimus svarbiais Irano užsienio politikos ir saugumo klausimais, ir turėtų tvirtinti bet kokią karinę paramą, kokią Teheranas galėtų norėti suteikti Bagdadui.

NATO vaidmens Irake nemato

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas  ketvirtadienį pareiškė, kad nenumato jokio galimo Aljanso vaidmens Irake. 

A.F.Rasmussenas pasmerkė šį smurtą ir paragino nedelsiant paleisti įkaitus.

„Raginame įkaitų pagrobėjus nedelsiant paleisti juos. Niekas negali pateisinti šio nusikalstamo veiksmo. Nematau jokio NATO vaidmens Irake, bet, žinoma, mes atidžiai sekame padėtį ir raginame visas susijusias šalis nutraukti smurtą“, – sakė Šiaurės Aljanso vadovas konferencijoje Madride.

Turkijos prašymu trečiadienį NATO ambasadoriai surengė neplanuotą susitikimą dėl padėties Irake.

Padėtį svarstys JT Saugumo Taryba

 Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį susitiks aptarti padėties Irake, didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl gerai ginkluotų džihadistų žaibiško puolimo, sukilėliams artėjant prie Bagdado.

Diplomatai nurodė, kad konsultacijos už uždarų durų prasidės 11 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Per jas vaizdo tiltu ataskaitą pateiks JT specialusis pasiuntinys Irake Nikolajus Mladenovas.

 JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas  anksčiau paragino tarptautinę bendruomenę vieningai palaikyti Iraką tuo metu, kai šalis susidūrė su „dideliu saugumo iššūkiu“.

ISIL ir jų sąjungininkų puolimo sparta po 2 mln. gyventojų turinčio Mosulo miesto užėmimo antradienį sukėlė didelį nerimą Vakarų valstybių sostinėse.

JT vadovas griežtai pasmerkė šį smurto proveržį ir perspėjo, kad „terorizmui neturi būti leista sugriauti kelio, vedančio į demokratiją Irake“.

Jis taip pat paragino nedelsiant ir be jokių sąlygų paleisti 49 Turkijos piliečius, kuriuos kovotojai pagrobė iš šios šalies konsulato Mosule. Tarp pagrobtųjų yra generalinis konsulas ir keli diplomatai.

Jungtinės Tautos nurodė, kad Mosule esama daugiau nei pustrečio tūkstančio savo namus palikusių šeimų, apsistojusių mokyklose ir mečetėse. Dar apie 100 tūkst. pabėgėlių atvyko į Arbilą – autonominio kurdų regiono šiaurės Irake sostinę.

JT pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR ruošiasi pasiųsti į tą regioną palapinių ir kitų būtiniausių atsargų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.