Įsiveržimas prasidėjo? Ukrainoje pastebėti Rusijos tankai

Ukrainos ir Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė nuogąstavimai, kad Rusija pradėjo karinę intervenciją Ukrainoje. Esą, Donecko srities Snežnoje mieste prie naktinio klubo „Varna“ pastebėti du, kitais duomenimis – trys naujutėliai, pilnos komplektacijos Rusijos tankai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:29 PM

Donbass.ua patikslina, kad tankų ekipažas, sprendžiant iš tarties, yra iš Rusijos. Kariškių uniformos – be skiriamųjų ženklų.

Pravda.com.ua cituoja Dmitrijų Tymčiuką š grupės „Informacinis pasipriešinimas“, kuris patvirtino, kad informacija, jog pas teroristų grupes Snežnoje mieste atsirado du nauji tankai, „atitinka tikrovę“.

Preliminariais duomenimis, tai T-72 modelio tankai, kurie naudojami Rusijoje, bet nenaudojami Ukrainoje. Tačiau nuotraukose ir vaizdo įraše iš Snežnoje matyti T-64BV modelio tankas - tokius naudoja tiek Rusija, tiek Ukraina.

Pasak D.Tymčiuko, yra duomenų, kad Snežnoje kovotojų turimi šarvuočiai, anksčiau buvo užgrobti Rusijos kariškių Kryme.

16 val. 55 min.  Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad iš Rusijos pusės į Ukrainą per teroristų užimtus rytinės sienos praleidimo punktus patenka ištisos karinės technikos kolonos. Procesas, pasak jo, stebimas pastarąsias tris dienas. Ypač sienos apsaugą reikia sustiprinti Djakovo rajone.

16 val. 50 min. Ukrainos pasienio tarnyba sako negalinti pateikti informacijos apie sieną kirtusius (ar nekirtusius) tris Rusijos tankus dėl Kijevo centre po jų langais vykstančio piketo. Esą, įstaiga visiškai išmušta iš vėžių, administracija užblokuota. Piketuotojai su Maidano atributika reikalauja tarnybos vadovų atsistatydinimo.

16 val. 45 min.  Ukrainos nacionalinės gvardijos pajėgos šią naktį per specialią operaciją sulaikė Donecko srities Mariupolio miesto „liaudies merą“ Aleksandrą Fomenką. 

Kaip pranešė šių pajėgų spaudos tarnyba, operacija vyko miesto centre. Kartu su A.Fomenka buvo sulaikyti „Donecko liaudies respublikos (DLR) Mariupolio komiteto vadovas“ Nikolajus Lisogoras ir DLR aktyvistas Sergejus Zimnickis. 

„Sulaikytųjų neteisėta veikla buvo viena iš priežasčių, dėl kurių visuomenėje tvyrojo įtampa ir paaštrėjo kriminogeninė padėtis Donecko srityje“, – pridūrė Nacionalinės gvardijos atstovas. 

Remiantis spaudos tarnybos pranešimu, sulaikymo metu buvo konfiskuotas didelis kiekis platinimui skirtos agitacinės medžiagos, taip pat daugybė ginklų ir šaudmenų. Sulaikytieji perduoti Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnams. 

16 val. 40 min. Rusijos Rostovo regione esančioje Dmitriadovsko pabėgėlių stovykloje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) generalinis sekretorius Laberto Zannieras (Lambertas Zanjeras) ketvirtadienį susitikęs su pabėgėliais iš pietryčių Ukrainos pasiūlė surengti visų konflikte dalyvaujančių šalių atstovų susitikimą prie apvalaus stalo. 

Kalbėdamas pabėgėliams L.Zannieras sakė, kad tokioje konferencijoje turėtų dalyvauti buvę Ukrainos prezidentai Leonidas Kravčukas ir Leonidas Kučma, Ukrainos valdžia ir su jais kovojančių „sukarintų pajėgų“ atstovai. 

ESBO ragina sudėti ginklus ir pradėti taikos derybas, kuriose būtų kalbama apie Ukrainos valdymo sistemos decentralizavimą ir artėjančius savivaldybių ir parlamento rinkimus Ukrainoje. 

L.Zannierui pareiškus, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka linki Ukrainai klestėjimo, viena susitikimę dalyvavusių pabėgėlių jį pertraukė ir pavadino P.Porošenką „vaikus šaudančiu žudiku“. 

Po maždaug penkias minutes trukusių tokių pareiškimų ESBO vadovas pagaliau atsakė, kad yra pasiryžęs sustabdyti smurtą bei agresiją ir darys viską, kad konfliktas pasibaigtų. Tačiau jis perspėjo, kad abi šalys privalo sudėti ginklus. 

Po šio pareiškimo L.Zannierą vėl nutraukė pabėgėliai, kategoriškai nesutinkantis su šiuo jo pasiūlymu. 

16 val. 35 min. Luhansko srities Nižniaja Olchovaja kaime įvyko mūšis tarp Ukrainos pajėgų ir teroristų. Pasak šaltinių, buvo pastebėta ir sunkioji karinė technika. Mūšyje buvo naudojami automatiniai ginklai, minosvaidžiai ir granatsvaidžiai.

Rusijos agentūrai „RIA Novosti“ teroristai sakė, kad prie Luhansko sustabdė 40 tankų koloną, ir kad vyksta mūšis.

Apie žuvusius ir sužeistuosius kol kas nepranešama.

15 val. 55 min. Luhansko srities Severodonecko mieste ginkluoti asmenys, prisistatę kaip Pietryčių armijos atstovai, užėmė karinį komisariatą, sakydami, kad naudos jį kaip karinę komendantūrą.

15 val. 48 min. Tankas, užfiksuotas nuotraukoje ir vaizdo įraše iš Snežnoje, yra T-64BV modelio. Šis modelis yra naudojamas tiek Ukrainos, tiek Rusijos karinėse pajėgose. Tad įmanoma, kad teroristai jį užgrobė ir pačioje Ukrainoje, nebūtinai įsivarė per sieną iš Rusijos.

15 val. 40 min. Antiteroristinis centras prie Ukrainos saugumo tarnybos paskelbė, kad bus sukurtas koridorius taikiems gyventojams, pageidaujantiems išvykti iš antiteroristinės operacijos vykdymo teritorijos.

15 val. 30 min. Pasak aktyvisto Romano Burko, kuris koordinuoja kovotojų pokalbių kanalų pasiklausymą, Donecko teroristai aktyviai ieško tankistų ir pilotų. „Per kovotojų kanalus buvo paskelbta, kad skubiai renkami L-29, L-39, MI-2, KA-26 pilotai ir tankų T-72 vairuotojai“, - pranešė jis.

Taip pat jis priminė, kad Kryme Rusijos kariškiai užgrobė lėktuvus, „kurie gali būti panaudoti teroristų“, o birželio 8-9 dienomis bandė užimti „didžiausią tankų sandėlį“.

Aktyvistas aiškina, kad kovotojai „užgrobia 1-2 ginklų vienetus ir tada per sieną perveža gerokai daugiau to ginkluotės tipo vienetų“.

Pasak jo, pokalbių kanaluose teroristai užsimena apie referendumą dėl Novorusijos įkūrimo Charkovo, Luhansko, Donecko, Chersono, Mykolajivo ir Odesos srityse.

15 val. Censor.net šaltinių duomenimis, Rusijos teritorijoje šalia Ukrainos sienos sutelktos papildomos karinės pajėgos – šarvuota technika ir reaktyvinės sistemos BM-21 „Grad“, kurios gali būti nukreiptos į Ukrainą bet kuriuo metu.

Daugybė Snežnoje gyventojų praneša milicijai apie mieste pasirodžiusius tankus, Pasak jų, ekipažo nariai nesislėpdami kalba, kad yra iš Rusijos, kad atvyko „išvaduoti Ukrainos“, ir kad tai jų „internacionalinė pareiga“. Tačiau vietos gyventojai jiems nerodo palaikymo.

14 val. 50 min. Antiteroristinio centro vadovas Vasilijus Krutovas pranešė, kad artimiausiomis dienomis bus užblokuota valstybinė siena su Rusija.

„Per visus Ukrainos nepriklausomybės metus nebuvo tikimasi agresijos iš tos pusės. Todėl fiziškai nebuvo įmanoma akimirksniu uždaryti sieną. Bet mes greitai mokomės ir darome teisingas išvadas. Šiuo metu vykdomas būtinas pajėgų perdislokavimas, ir tai leis jau artimiausiomis dienomis užtikrinti sienų blokavimą“, - sakė jis.

14 val. 45 min. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusija kol kas nesvarsto klausimo apie taikdariškų pajėgų įvedimą į Ukrainą - tam nėra reikalo.

14 val. 40 min. Censor.net.ua rašo, kad Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas jiems patvirtino, jog naktį trys tankai kirto Ukrainos sieną iš Rusijos pusės.

„Šią naktį trys T-72 tankai kirto valstybinę Ukrainos sieną iš Rusijos pusės. Vienas tankas stovo Snežnoje gyvenvietėje. Du kiti tankai išvažiavo iš miesto. Snežnoje apylinkėse šiuos tankus perėmė Ukrainos pajėgos. Vyksta mūšis. Yra informacijos, kad vienas Rusijos T-72 pamuštas“, - cituojamas A.Avakovas.

14 val. 35 min. Ketvirtadienio rytą teroristai užgrobė iš Snežnoje miesto išvažiuojantį autobusą su 25 vaikais iš vaikų namų, kurie vyko į sanatoriją. 

Autobusas su vaikais nuvarytas į Rusijos pasienį. Apie tolesnius teroristų planus nežinoma.

14 val. 30 min. Prieš porą dienų Snežnoje mieste buvo nufilmuoti įvažiuojantys čečėnų ir Rusijos armijos sunkvežimiai bei šarvuočiai.

14 val. 25 min. Aktyvistas, žurnalistas Romanas Burko, analizuojantis atvirus ir uždarus teroristų naudojamus informacijos kanalus, teigia, kad yra pagrindo manyti, jog Rusija rengiasi pilno masto įsiveržimui į Donecko sritį. 

Jo duomenimis, Snežnoje ir Luhansko rajonuose sutelkta iki dviejų Rusijos Federacijos karinių pajėgų mechanizuotų brigadų, kurios apsimeta vietiniais kovotojais.

O Severodonecke pastebėtos „keistos rokiruotės“. „Kiekvieną naktį nuo 0 val. iki 5 val. į patikros postus atvyksta pilnai ginkluoti Rusijos specialiųjų pajėgų kariai, turintys ir „Igla“, „Mucha“ bei panašius ginklus. Rytais juos pakeičia vistinės Luhansko liaudies respublikos komandos“, - rašo aktyvistas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.