Iraką šturmuojantys ekstremistai pagrobė 16 gruzinų

  

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-06-13 12:52, atnaujinta 2018-02-12 21:45

Saugumo pajėgos kovėsi su sukilėliais Mukdadijos miestelio prieigose už 35 km į šiaurės rytus nuo Baakubos, nurodė policija ir kariškiai.

Baakuba yra Dijalos provincijos sostinė. Tą mišrios etninės ir religinės sudėties regioną, kuriame gyvena arabai, kurdai, sunitai ir šiitai, didelis smurtas krėtė nuo JAV vadovaujamos Vakarų šalių pajėgų invazijos 2003 metais.

Kovotojai šią savaitę užėmė jau du didelius miestus šalies šiaurėje: Salah ed Dino provincijos sostinę Tikritą ir antrąjį pagal dydį šalies miestą Mosulą, Ninevės provincijos sostinę. Saugumo pajėgos iki šiol nesugebėjo sustabdyti jų žygio, kai kurie kariai dezertyravo, išmetę savo uniformas ir palikę postus. Džihadistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) atstovas Abu Mohammedas al Adnani pareiškė, kad kovotojų pajėgos judės toliau į pietus – iki sostinės ir šiitų šventojo miesto Kerbelos, kurį kasmet aplanko milijonai maldininkų iš viso pasaulio.

   Irako policijos pareigūnai taip pat pranešė, kad kovotojai, atvažiavę pikapais su įtaisytais kulkosvaidžiais, ketvirtadienio vakarą įsiveržė į du Dijalos provincijos miestus: Džalulą, esančią už 125 kilometrų į šiaurės rytus nuo Bagdado, ir Sadiją, esančią už 95 kilometrų į šiaurę nuo sostinės.

Irako kariai paliko savo postus visiškai nesipriešindami, nurodė pareigūnai.

Anksčiau pranešta, kad ISIL ekstremistai užimtose vietovėse pagrobė 80 Turkijos piliečių, o penktadienį paaiškėjo, kad Mosule pagrobta ir 16 Gruzijos piliečių.

  Tai penktadienį Ženevoje žurnalistams pranešė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro valdybos spaudos sekretorius Rupertas Colville'is. 

„Buvo pagrobta 16 gruzinų, dirbusių Irako telekomunikacijų kompanijai Mosule“, - informavo pareigūnas, vardydamas šiurkščius pažeidimus, kuriuos įvykdė „Irako ir Levanto islamo valstybės“ grupuotės kovotojai.

Triumfuojantys sukilėliai paskelbė įvesiantys šariato teisę antrajame pagal dydį šalies mieste Mosule, kurio kontrolę jie perėmė antradienį, taip pat kitose užimtose teritorijose.

Gautomis žiniomis, per ekstremistų puolimą Irako šiaurėje žuvusių civilių skaičius gali siekti kelis šimtus žmonių, o sužeistųjų skaičius artėja prie tūkstančio.

Irako dvasininkas ragina imtis ginklų 

 Irako šiitų aukščiausias dvasininkas – didysis ajatola Ali al Sistani – penktadienį paragino šalies žmones imtis ginklų prieš „teroristus“. 

„Piliečiai, kurie gali imtis ginklų ir kovoti su teroristais, ginti savo šalį, žmones ir šventąsias vietas, turėtų savanoriškai užsirašyti į saugumo pajėgas, kad pasiektų šį šventą tikslą“, – paskelbė ajatolos atstovas jo vardu per penktadienines pamaldas Kerbelos mieste.

„Pasiaukojusieji ginti savo šalį, savo šeimą ir savo garbę, taps kankiniais“, – pridūrė jis.

Senyvo amžiaus A.al Sistani, kuris retai rodosi viešumoje, turi labai didelę įtaką šiitų pasaulyje ir yra itin gerbiamas milijonų tikinčiųjų.

    Šiitų premjeras Nouri al Maliki jau paskelbė, kad vyriausybė apginkluos ir aprūpins piliečius, užsirašančius į savanorius.

Saugumo Taryba siūlo pradėti dialogą

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį pareikalavo nedelsiant pradėti visapusišką dialogą Irake ir pasmerkė „teroristinę“ veiklą, tačiau nesvarstė galimų veiksmų prieš kovotojus, nusitaikiusius į sostinę Bagdadą.

Saugumo Taryba dvi valandas posėdžiavo už uždarų durų – kurdams Irake užėmus ginčijamą Kirkuko miestą, o amerikiečiams galvojant apie smūgius iš oro, kuriais būtų siekiama paremti žlungančią Irako armiją, nesugebančią pažaboti sunitų kovotojų.

15-a Tarybos narių išreiškė vieningą paramą Irako vyriausybei ir liaudžiai, kovojančioms su terorizmu, ir paragino pradėti platų dialogą, sakė šiuo metu Tarybai pirmininkaujanti Rusija.

„Tai puiki proga naujai pradžiai surengiant visapusišką politinį dialogą ir, taip pat, sprendžiant daugybę klausimų“, – sakė Rusijos ambasadorius Vitalijus Čurkinas.

„Turi būti stiprios ir intensyvesnės pastangos pradėti tokį dialogą“, – pridūrė V.Čurkinas, kuris kalbėjo po to, kai Irako parlamentarai nesusirinko pritarti premjero prašymui paskelbti nepaprastąją padėtį.

Saugumo Tarybos narės ragino Irako vyriausybę ir tarptautinę bendriją paremti JT misiją Irake, ypač – reaguojant į humanitarinę krizę, sakė V.Čurkinas.

Pasak jo, narės pasmerkė „visą teroristinę ir ekstremistinę veiklą“, bet perspėjo, kad Irakas turi spręsti daug sudėtingesnius politinius, konfesinius, socialinius ir su nafta susijusius ginčus.

„Skubesnis dalykas yra pasiekti tam tikrą susitarimą tarp pagrindinių politinių jėgų, kad joms būtų lengviau kovoti su teroristais“, – pridūrė V.Čurkinas.

JAV ragina Irako politikus vienytis

 JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį paragino politines Irako frakcijas vienytis prieš džihadistus, kurie jau sugebėjo užimti kelis miestus ir juda Bagdado link.

„Nedarykite klaidos – tai turi būti žadintuvo signalas visiems politiniams Irako lyderiams. Dabar kaip tik laikas Irako lyderiams susitelkti ir parodyti vienybę“, – sakė J.Kerry lankydamasis Londone.

„Negalima leisti, kad politinis susiskaidymas dėl etninių ir religinių skirtybių pavogtų iš Irako žmonių tai, kas daugelio paaukota pastaruoju laikotarpiu“, – sakė jis.

Irakas susidūrė su „žiauriu priešu“, kuris kelia grėsmę JAV interesams, taip pat jų sąjungininkų Europoje bei Artimuosiuose Rytose interesams, sakė J.Kerry.

JAV valstybės sekretorius pažymėjo, kad dėl sudėtingos padėties, jis laukia „savalaikių sprendimų“ iš JAV prezidento Baracko Obamos, atsakant į šį iššūkį. 

„Mes skiriame ypatingą dėmesį šiai krizei įveikti“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas; pasak jo, kova tęsiasi už „pliuralistinę tolerantišką visuomenę“.

Pats laikas Irako „įvairiausio plauko“ lyderiams susitelkti ir iškelti nacionalinius interesus aukščiau asmeninių, pažymėjo J.Kerry.

Taip jis kalbėjo Londone baigiantis kovos su lytiniu smurtu konferencijai, kuriai vadovavo Holivudo žvaigždė Angelina Jolie ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?