Didžioji Britanija nesikiš į Irako krizę

Su BBC korespondentais

Irake liejasi kraujas.<br>AP nuotr.
Irake liejasi kraujas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-16 19:08, atnaujinta 2018-02-12 19:32

Žurnalistų paklaustas, ar Britanija galėtų dalyvauti rengiant oro smūgius prieš „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) kovotojus, sekretorius atsakė, kad „negalima būtų kaip nors aiškiau pasakyti“, jog to tikrai nebus.

W.Hague'o nuomone, situacija Irake yra kelianti nerimą, tačiau Bagdado vyriausybei „tenka didžiulė atsakomybė“ perimti iniciatyvą į savo rankas.

Nepaisant to, W.Hague'as pažadėjo nepalikti Irako likimo valiai ir padėti humanitarinėmis priemonėmis bei suteikti ekspertinės pagalbos „kovojant su terorizmu“.

„JAV greičiausiai turi geresnių priemonių ir pajėgumų vykdyti išorinę intervenciją nei Britanija, tačiau pabrėžiu - Irako saugumas ir politiniai lyderiai šiomis aplinkybėmis vaidina pirmaeilį vaidmenį“, - dėstė užsienio reikalų sekretorius, pridūręs, kad gauti parlamento pritarimą invazijai į Iraką būtų beveik neįmanoma po to, kai ši institucija atmetė oro smūgių galimybę Sirijoje 2013 metais.

W.Hague'as atmetė spekuliacijas, jog dabartinį islamistų sukilimą Irake iš dalies sukėlė JAV ir Britanijos invazija į šią šalį 2003 metais, kuomet buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas.

„Visai įmanoma sakyti, kad nuversti S.Husseiną buvo vykęs sprendimas, tačiau po to buvo padaryta klaidų“, - tikino pašnekovas.

Tuo metu Jungtinės Valstijos svarsto karinių smūgių iš oro galimybę Irake, kad šitaip padėtų šios šalies vyriausybei kovoti su islamistų sukilimu, taip pat galimybę tartis su Iranu, sakė pirmadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Paklaustas apie tokių smūgių galimybę, J.Kerry interviu „Yahoo! News“ pasakė: „Tai (smūgiai iš oro) nebūtų visas atsakymas, bet gali būti vienas iš reikšmingų variantų“.

„Kai užmušami žmonės, žudomi masiškai, būtina sustabdyti tai. Ir daroma kas būtina, jeigu reikia sustabdyti visa tai, ir smūgiais iš oro, arba kitaip“, – pridūrė jis.

J.Kerry taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos yra „atviros diskusijoms“ su Iranu, kuris galėtų padėti šiitų vadovaujamai Irako vyriausybei kovoti su sunitų islamistų maištu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.