Luhansko srities teroristai: vadeivos ir dislokacijos vietos

Užėmė valstybinį banką

Iš viso teroristų, veikiančių Luhansko srityje, priskaičiuojama apie 4 tūkst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš viso teroristų, veikiančių Luhansko srityje, priskaičiuojama apie 4 tūkst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:00 PM

Maištininkai Horlivkoje informavo, kad žvalgybinių lėktuvų nuolaužos kol kas nerastos. 

„Pastaruoju metu Horlivkos oro erdvėje padaugėjo bepiločių. Jie nori daugiau sužinoti apie mus“, - sakė separatistai ir pridūrė, kad lėktuvai buvo numušti šaunamaisiais ginklais ir priešraketinėmis raketomis. 

Užėmė valstybinį banką

Prorusiški sukilėliai Donecke pirmadienį užėmė Ukrainos centrinio banko pastatą, taip bandydami perimti jo sąskaitų kontrolę, pranešė korespondentai. 

„Rengėme tai daugiau kaip mėnesį“, – žurnalistams sakė vienas sukilėlių Oleksandras Maciušinas, penkiems ginkluotiems separatistams budint prie pagrindinio įėjimo į banką, o jo darbuotojams einant lauk iš pastato. 

Teroristai nesiliauja veržtis

Nors Ukraina teigia jau užblokavusi apie 250 km sienos su Rusija, teroristai iš šios kaimyninės šalies nesiliauja veržtis. Apie 150 kovotojų grupė automobiliais bandė prasiveržti per Luhansko srities Svatovo Antiteroristinės operacijos pajėgų patikros postą, rašo unian.net.

„Prisiartinę prie patikros posto jie ėmė šaudyti į karius“, - praneša grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas.

Ukrainos pajėgos atsakydamos taip pat ėmė šaudyti, su šarvuočio pabūklu sunaikino priekinį teroristų kolonos sunkvežimį. Teroristai išsilakstė.

D.Tymčiuko duomenimis, šiuo metu Luhansko srityje fiksuojama dviejų rūšių teroristinių grupių veikla. Vienos suformuotos iš vietos gyventojų ir kontroliuojamos prorusiškai nusiteikusių asmenų arba kriminalinio pasaulio atstovų, kitos – iš samdinių, permetamų iš Rusijos.

„Vietinių“ grupuotės įvairaus dydžio, nuo 20 iki 200 žmonių. Aktyvus tokių teroristų „branduolys“ sudaro apie 2 tūkst. žmonių.

Iš viso teroristų, veikiančių Luhansko srityje, priskaičiuojama apie 4 tūkst. Vadai turi galimybę plėsti gretas, už pinigus verbuodami vietos gyventojus.

Grupuotės ginkluotos šaunamaisiais ginklais. Daugiausiai bazuojasi užimtuose administraciniuose pastatuose, kurie yra centriniuose gyvenviečių kvartaluose.

Neteisėtos grupuotės apsiginklavusios automatiniais šaunamaisiais ginklais – automatais AK, rankiniais kulkosvaidžiais RPK, RGD-5 ir F-1 tipo granatomis, individualia šarvuota apsauga. Atskiri asmenys turi snaiperių šautuvus SVD, PK ir PKM tipo kulkosvaidžius, granatsvaidžius RPG, priešlėktuvinius kompleksus PZRK.

Keletas aktyviausių vietinių ginkluotų teroristų grupuočių Luhansko srityje:

„Jugoslavo“ grupė 

Vadovauja Sergejus S., gimęs 1973.07.14, Luhansko srities Krasnodonsko rajono gyventojas. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje atliko karinę tarnybą Jugoslavijoje. Yra vienos iš vietinių visuomeninių organizacijų įkūrėjas.

Narių – daugiau kaip 100 žmonių. Dislokacijos vieta – saugumo tarnybos ir miesto VRM skyriaus pastatai.

„Mozgovojaus“ grupė

Vadovauja Aleksejus M., gimęs 1975.04.03, Luhansko srities Svatovsko rajono gyventojas.

Narių – iki 200 žmonių. Dislokacijos vieta – pradžioje buvo poilsio bazė „Jaseni“ Luhansko srities Sverdlovsko rajone. Šiuo metu grupė išskaidyta ir perdislokuota į Lisičiansko, Severodonecko ir Sverdlovsko miestus.

„Gaidėjaus“ grupė (pavaldi „Mozgovojaus“ grupės vadeivai)

Vadovauja Aleksandras G., gimęs 1966.05.03, Luhansko srities Sverdlovsko miesto gyventojas, Rusijos Federacijos pilietis.

Narių – apie 50 žmonių. Dislokacijos vieta – Sverdlovskas, Glinkos g. 1A (pastatas priklauso įmonei „Remo“).

„Pašos Lokatoriaus“ grupė

Vadovauja Pavelas D., gimęs 1976.11.22, Luhansko srities Stachanovo miesto gyventojas.

Narių – apie 50 žmonių. Dislokacijos vieta – Stachanovas, buvęs teritorinio VRM Kovos su organizuotu nusikalstamumu poskyrio pastatas, taip pat Severodoneckas, įmonės „Severodonecko stiklo plastikas“ rajonas.

„Lioševo“ grupė

Vadovauja Aleksejus P., gimęs 1975.01.31 Zaporožėje, gyvenantis Luhansko srities Stachanovo mieste. Buvęs ginkluotųjų pajėgų karininkas. Visuomeninio susivienijimo - „kazokų“ organizacijos – įkūrėjas.

Narių – daugiau kaip 50 žmonių. Dislokacijos vieta – Luhanskas, Luhansko srities saugumo tarnybos pastatas.

Grupė „9 kuopa“

Vadovauja Genadijus P., gimęs 1976.11.16, Luhansko miesto gyventojas. Vietos „kazokų“ narys.

Narių – daugiau kaip 30 žmonių. Dislokacijos vieta – Luhansko srities miestas Sčastje. Kontroliuoja vieną stambiausių patikros postų prie Luhansko.

„Bemos“ grupė

Vadovauja Antonas B., gimęs 1972.05.26, Luhansko srities Stachanovo miesto gyventojas.

Narių – daugiau kaip 100 žmonių. Dislokacijos vieta – Luhanskas, Luhansko srities administracijos pastatas.

„Gončiarovo“ grupė

Vadovauja Vasilijus G., gimęs 1971 m., Luhansko srities Krasnyj Luč miesto gyventojas.

Narių – daugiau kaip 50 žmonių. Dislokacijos vieta – Luhansko karinio komisariato teritorija. Čia įrengtas ir teroristų „mokymo centras“.

„Pako“ grupė

Vadovauja Sergejus Pakas, gimęs 1963.03.01, Luhansko srities Severodonecko miesto gyventojas.

Narių – daugiau kaip 20 žmonių. Dislokacijos vieta – Severodoneckas, turgaus „Radost“ administracijos pastatas.

Kitą savaitę uždarys sieną

Ukrainos gynybos ministro pareigas einantis Michailas Kovalis teigia, kad kariuomenė kartu su pasieniečiais užblokavo 250 kilometrų sienos su Rusija. Pranešama, kad kitą savaitę Ukraina uždarys sieną su Rusija.

„Kariuomenė kartu su pasieniečiais jau uždarė 250 kilometrų Ukrainos ir Rusijos sienos. Dar prireiks kelių dienų, kol bus uždaryta visa siena, - sakė M. Kovalis. - Ukrainos vyriausiasis kariuomenės vadas, prezidentas jau nustatė aiškias užduotis, susijusias su rytinės sienos uždarymu. Mes vykdome šiuos nurodymus. Kitą savaitę jau būsime viską įvykdę. Mes jau uždarėme beveik 250 kilometrų valstybės sienos. Mūsų žmonės yra dislokuoti pasienio teritorijoje“.

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.