JAV į Iraką siunčia 275 karius

Nekoordinuos veiksmų su Iranu

Pentagono pareigūnai pranešė vedantys tiesiogines derybas su Teheranu dėl situacijos Irake, tačiau tikino nesvarstantys karinio bendradarbiavimo.<br>AP nuotr.
Pentagono pareigūnai pranešė vedantys tiesiogines derybas su Teheranu dėl situacijos Irake, tačiau tikino nesvarstantys karinio bendradarbiavimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2014, 8:11 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:20 PM

Baltųjų rūmų pranešime teigiama, kad pagrindinė kariškių užduotis bus padėti vykdyti laikiną JAV ambasados Bagdade darbuotojų perkėlimą į amerikiečių konsulatus Basroje ir Erbilyje. Taip pat 100 karių vykdys operacijas aerodrome ir užtikrins saugumą.

Praėjusią savaitę sunitų kovotojų grupės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) ekstremistai užėmė pagrindinius Irako miestus, įskaitant Mosulą ir Tikritą, tačiau kariams pavyko atsikovoti kelių teritorijų kontrolę.

JAV pranešė, jog yra pasiruošusios su Iranu aptarti, kokios priemonės galėtų sustabdyti ISIL sukilėlių puolimą. Tačiau korespondentai informavo, kad amerikiečių pareigūnai nedelsdami paneigė pranešimus apie karinį bendradarbiavimą.

Taip pat Jungtinės Tautos (JT) pranešė, kad ISIL kovotojai įvykdė masines egzekucijas.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Navi Pillay pareiškė, kad sistemingi žudymai šalies šiaurėje „beveik prilygsta karo nusikaltimams“.

Nekoordinuos veiksmų su Iranu

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry neneigė bendradarbiavimo su Iranu scenarijaus sprendžiant Irako krizę, tačiau atmetė galimybę rengti bendrai koordinuojamą karinį atsaką prieš islamistų sukilėlius, skelbia BBC.

„Jie (iraniečiai, - ELTA) nėra visas atsakymas, tačiau jie gali būti viena iš svarbių svarstomų galimybių“, - sakė J. Kerry.

Pentagono pareigūnai pranešė vedantys tiesiogines derybas su Teheranu dėl situacijos Irake, tačiau tikino nesvarstantys karinio bendradarbiavimo.

JAV prezidentas Barackas Obama anksčiau skelbė neketinantis dislokuoti amerikiečių karių kovai su „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) kovotojais, tačiau pagrasino pradėti nepilotuojamų orlaivių atakas prieš islamistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.