Rytų Ukrainoje užgrobta šachta su 700 žmonių

„Tai ne kvietimas taikai ar deryboms, bet ultimatumas Pietryčių Ukrainos kovotojams sudėti ginklus“, sakoma Kremliaus paskelbtame pareiškime. Pranešime taip pat skelbiama, kad Rusijos kontrolės punktas pasienyje su Ukraina buvo apšaudytas, ir reikalaujama „pasiaiškinimo ir atsiprašymo“ iš Kijevo.

Ukrainoje nesilaikoma paliaubų, Kremlius teigia, kad jos yra ultimatumas prorusiškiems separatistams.<br>AP nuotr.
Ukrainoje nesilaikoma paliaubų, Kremlius teigia, kad jos yra ultimatumas prorusiškiems separatistams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 21, 2014, 9:23 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:22 PM

Anot Ukrainos pareigūnų, mažiausiai šeši pasieniečiai buvo sužeisti per sukilėlių išpuolius, įvykdytus šeštadienio naktį šalies rytuose. Kijevo teigimu, separatistai užpuolė tris Ukrainos pasienio postus Donecko ir Luhansko regionuose. 

Pranešama, kad sukilėliai apšaudė postus raketomis ir minosvaidžiais. Dar vienas šaulys apšaudė Ukrainos pajėgas Donecko regione, Kramatorsko aerodrome. Pasak Kijevo, ukrainiečių pajėgos atsakė ugnimi, visi išpuoliai buvo atremti. Tačiau Ukrainos pasienio tarnyba pranešė, kad jos pareigūnai viename Luhansko postų buvo priversti atsitraukti į Rusijos teritoriją. Pranešama apie daugybę sužeistų separatistų. 

Sukilėliai atmeta paliaubas, paskelbtas Ukrainos prezidento Petro Porošenkos. Paliaubos - pirmasis P. Porošenkos pasiūlyto taiko plano žingsnis. Vienas sukilėlių lyderių Ukrainos naujienų agentūroms teigė, kad sukilėliai nesudės ginklų tol, kol vyriausybės kariuomenė nepasitrauks iš rytų. 

Kremlius taip pat atmeta paliaubas, sakydamas, kad tai yra ne taikos pasiūlymas, o ultimatumas prorusiškiems separatistams. Kremliaus spaudos tarnyba, cituojama Rusijos naujienų agentūrų, skelbia, kad, Rusijos manymu, penktadienį Ukrainos prezidento Petro Porošenkos paskelbtos paliaubos yra ne taikos pasiūlymas.

„Tai ne kvietimas taikai ar deryboms, bet ultimatumas Pietryčių Ukrainos kovotojams sudėti ginklus“, sakoma Kremliaus paskelbtame pareiškime. Pranešime taip pat skelbiama, kad Rusijos kontrolės punktas pasienyje su Ukraina buvo apšaudytas, ir reikalaujama „pasiaiškinimo ir atsiprašymo“ iš Kijevo.

Tuo tarpu JAV paskelbė apie sankcijas, įskaitant turto įšaldymą, septyniems prorusiškiems lyderiams Ukrainoje. Vakarų lyderiai grasina Rusijai papildomomis sankcijomis, kaltindami ją prisidedant prie įtampos Ukrainoje. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Užgrobė šachtą Apie 11 val. ryto nežinomi ginkluoti žmonės įsiveržė į Rytų Ukrainoje esančia šachtą „Komsomolec Donbasa“. Grasindami ginklais jie ant žemės veidais žemyn suguldė administracijos darbuotojus, iš jų buvo atimti mobilieji telefonai. Tuo metu šachtoje buvo daugiau nei 700 žmonių.

Plėšikai pavogė pinigus ir išvarė visus šachtai priklausiusius automobilius, rašo unian.net.

Kita užpuolikų grupė užblokavo kelią į šachtą, todėl į ją patekti negalėjo šachtininkų pamaina – apie 800 žmonių. Jie mėgino brautis pro užpuolikus, tačiau šie ėmė šaudyti.

S.Lavrovas teigia, kad Rusija nerimauja

Maskvai kelia nerimą karinio aktyvumo Ukrainoje stiprinimas, kai paskelbta apie prezidento Petro Porošenkos planą krizei sureguliuoti ir savaitei paskelbtos paskelbtos vienašališkos paliaubos, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. 

„Kelia nerimą ir susirūpinimą, kad lygiagrečiai šio plano siūlymui didėja karinės operacijos, vadinamos antiteroristine, aktyvumas“, – sakė žurnalistams S.Lavrovas, lankydamasis Saudo Arabijoje. 

„Dabar, manau, visi žiūrės į Kijevo valdžios sponsorius iš Vakarų, kurie prisiėmė atsakomybę už perversmą ir po to vykusį prezidento rinkimų rengimą. Ir dabar, tikriausiai, ši atsakomybė turi būti realizuota kažkokiais konkrečiais veiksmais, kurie sugrąžins padėtį į Ženevos balandžio 17 dienos susitarimo vagą ir leis nedelsiant pradėti lygiateisį dialogą apie konstitucinę reformą ir apskritai apie sureguliavimą, dalyvaujant visiems regionams“, – dar pažymėjo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?