J.Kerry atvyko į Iraką

Užėmė didžiausią naftos perdirbimo įmonę

J.Kerry atvyko į Iraką.<br>AP nuotr.
J.Kerry atvyko į Iraką.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:44 PM

Kitą dieną po to, kai Bagdade susitiko su Irako arabų lyderiais ir aptarė žaibišką sunitų kovotojų puolimą, JAV diplomatijos vadovas atskrido į Arbilį paraginti Irako Kurdistano regiono prezidento Massudo Barzani stengtis išlaikyti Irako sanglaudą. 

J.Kerry akcentuos „tą svarbų vaidmenį, kurį kurdai gali suvaidinti padėdami centrinei vyriausybei spręsti iššūkius visų irakiečių labui“, sakė JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki.  

Užėmė didžiausią naftos perdirbimo įmonę

Spėjami Irako islamistai užėmė didžiausią šalies naftos perdirbimo gamyklą Baidžyje. Apie tai pranešė amerikiečių stotis CNN.

Už 200 km į šiaurę nuo Bagdado esantis Baidžis yra strategiškai svarbus miestas. Čia yra ne tik naftos perdirbimo gamykla, aprūpinanti degalais daugelį šalies degalinių, bet ir elektrinė, tiekianti elektrą Bagdadui.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienį Bagdade pareiškė, kad dėl ekstremistinės grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) keliamos grėsmės Vašingtonas gali smogti karinį smūgį. Tai esą gali būti padaryta dar prieš suformuojant naują Irako vyriausybę. J.Kerry paragino greitai sudaryti vyriausybę, kurioje dalyvautų trijų didžiausių šalies gyventojų grupių - šiitų, sunitų ir kurdų - atstovai.

„ISIL kovoja, kad padalytų ir sunaikintų Iraką“, - kalbėjo J.Kerry. Pasak jo, JAV prezidentas Barackas Obama, imdamasis karinių žingsnių, nelauks, kol bus sudaryta nauja vyriausybė.

Irako premjeras Al Malikis jau seniai kritikuojamas, kad jo šiitų vyraujama vyriausybė diskriminuoja sunitus Irake. Tačiau premjeras atsistatydinti neketina.

Birželį žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių

Per mūšius Irake birželį, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių. Nuo birželio 5 iki 22 dienos šalyje žuvo mažiausiai 1 075 asmenys, 658 buvo sužeisti, Ženevoje sakė JT žmogaus teisių komisariato atstovas Rupertas Colville'as, kuriuo remiasi agentūra AFP. 

Sunitų džihadistų organizacijos „Irako ir Levanto islamo valstybė“ kovotojai ir jų sąjungininkai ekstremistai nuo birželio 9 dienos užėmė dideles teritorijas Irako šiaurėje ir vakaruose, priversdami šimtus tūkstančius žmonių palikti savo namus. 

Vien tik trijose šiaurinėse ir vakarinėse Nainavos, Dijalos ir Salahedino provincijose per 17 dienų žuvo 757 žmonės ir 599 buvo sužeisti. Bagdade ir Pietų Irake žuvusiųjų yra mažiausiai 318.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.