Į NATO pratybas nepakviesti rusai šmirinėjo netoliese

Jungtinės karalystės Gynybos ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad praėjusią savaitę Baltijos jūroje vykusiose NATO pratybose BALTOPS užfiksuotas incidentas – netoli Danijos krantų pastebėtas lėtai plaukiantis Rusijos karo laivas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-25 12:56, atnaujinta 2018-02-12 13:02

Nuo 1971-ųjų kasmet Baltijos jūroje rengiamose tarptautinėse pratybose BALTOPS šiemet dalyvavo rekordinis skaičius laivų bei orlaivių. Pastaruosius metus buvo įprasta į pratybas kviesti prisijungti visas Baltijos jūros regiono šalis, tačiau dėl krizės Ukrainoje ir Rusijai paskelbtų sankcijų, Maskvai kvietimas šiemet nebuvo skirtas. Tiesa, rusai „įsiprašė“ patys.

Pratybose dalyvavusi Karališkojo laivyno fregata „HMS Montrose“ radarų ekrane užfiksavo nežinomą laivą už 40 mylių nuo pratybų vietos.

„Užfiksavę laivą, kuris nesielgė kaip įprasti prekybiniai ar BALTOPS pratybose dalyvaujantys karo laivai mes jį identifikavome kaip „Stereguščyj“ klasės fregatą „Soobrazitelny“, kuris lėtai plaukė į Vakarus“, - skelbiama „HMS Montrose“ pranešime.

Moderniausi Rusijos turimi „Stereguščyj“ klasės laivai vadinami ir fregatomis, ir korvetėmis, bet, kaip įprasta Rusijoje tokios klasės laivai yra itin gerai ginkluoti ir turi modernią žvalgybos įrangą. Manoma, kad lėtai plaukiantys laivai būtent tai ir darė – iš nedidelio atstumo stebėjo BALTOPS pratybas, analizavo NATO laivų veiksmus, gaudė elektroninius signalus.

„HMS Montrose“ buvo duotas įsakymas palikti pratybų teritoriją ir skubiai plaukti identifikuoti įsibrovėlį. Britų laivas, nepaisant stipraus bangavimo, greitai pasivijo Rusijos fregatą, tačiau vos prisiartinus virš galvų praskrido Rusijos pakrančių stebėjimo orlaivis „Il-20“. Šis elektroninės žvalgybos orlaivis gali fiksuoti įvairius signalus iš didelio atstumo.

Toks lėktuvas praėjusią savaitę buvo pastebėtas jau ne sykį sukantis ratus netoli BALTOPS pratybų vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?