JAV kariniai patarėjai pradeda misiją Bagdade

Huseiboje tarp 13 aukų buvo šeši civiliai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-06-25 11:50, atnaujinta 2018-02-12 13:06

Irako vyriausybės pajėgos antradienį atrėmė sunitų sukilėlių atakas viename strategiškai svarbiame mieste ir vienoje naftos perdirbimo įmonėje. Tuo tarpu J.Kerry ragino Bagdadą laikytis vienybės konflikte, kuris, kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), nusinešė jau beveik 1 100 žmonių gyvybių.

Tačiau vyriausybės pajėgų sėkmę aptemdė civilių žūtys per aviacijos smūgius, turėjusius padėti atremti sunitų sukilėlių puolimą, vadovaujamą džihadistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), per kurį kovotojai užėmė dideles teritorijas penkiose provincijose į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Dėl šio puolimo šimtai tūkstančių žmonių paliko savo namus, pasaulio lyderiai išsakė susirūpinimą, o premjeras Nuri al Maliki yra spaudžiamas tiek namuose, tiek užsienyje.

Pirmieji iš maždaug 300 JAV karinių patarėjų antradienį pradėjo misiją Bagdade, kad padėtų Irako armijai, bet Pentagonas nurodė, kad amerikiečiai kariai nevykdys jokių kovinių užduočių.

J.Kerry antradienio vakarą tarėsi su sąjungininkais Europoje prieš svarbias NATO derybas Briuselyje, atvykęs po trumpo vizito Irake, per kurį stengėsi pabrėžti, kad Bagdado vyriausybei reikia stiprinti vienybę.

Atskridęs JAV kariniu lėktuvu, J.Kerry susitiko us Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadove Catherine Ashton ir kitais europiečiais partneriais, su kuriais „aptarė sunkią padėtį Irake“, sakė viena atstovė.

Jis taip pat dalyvavo vakarienėje su 28 šalių bloko užsienio ministrais.

Tęsiantis krizėms Ukrainoje ir Sirijoje, sunitų džihadistų kampanija šiaurės Irake pridės naujų klausimų įtempto NATO susitikimo darbotvarkėje, o ministrai taip pat tarsis dėl pastangų užbaigti karą Afganistane.

„Kaip visi žino, dabar – itin kritinis metas Irakui“, – J.Kerry anksčiau antradienį perspėjo lankydamasis Arbilo mieste, kur susitiko su kurdų lyderiais aptarti ISIL puolimo.

Kovotojų puolimas atvėrė galimybę Irako kurdams perimti kontrolę ginčijamoje teritorijoje, kurią jie nori inkorporuoti į savo autonominį regioną, nors Bagdadas tam griežtai prieštarauja.

Nors per pirmąsias atakas prieš dvi savaites Irako vyriausybės pajėgos nevaldomai traukėsi, dabar jos atrodė ryžtingiau besigrumiančios su sukilėliais ir atrėmė puolimą prie šalies šiaurėje esančios Baidžio naftos perdirbimo įmonės, kuri yra didžiausia šalyje.

Besikartojantys puolimai tame komplekse, kuris anksčiau tiekdavo apie 50 proc. Irake pagaminamų perdirbtos naftos produktų, sukėlė sumaištį pasaulio rinkose.

Irako aviacija taip pat atakavo sukilėlių pozicijas Baidžio mieste, esančiame šalia tos gamyklos, ir Huseibos mieste Anbaro provincijose, esančioje į vakarus nuo sostinės.

Valstybinė televizija nurodė, kad Baidžyje ryte buvo nukauti 19 „teroristų“, tačiau pareigūnai ir incidento liudininkai teigė, kad tos aukos buvo civiliai. Per antskrydžius antradienio vakarą žuvo dar šeši žmonės.

Huseiboje tarp 13 aukų buvo šeši civiliai.

JT ketvirtadienį pranešė, kad Irake per naujausius neramumus birželio 5–22 dienomis žuvo bent 1 075 žmonės, o apie trys ketvirtadaliai jų buvo civiliai. Dar bent 658 žmonės buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.