P. Porošenka neišgirstas: Donecke ir Slovjanske vėl verda mūšiai

Kalbėdamas po susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos ir Rusijos atstovais Ukrainos prezidentas P.Porošenka paskelbė, kad teroristams suteikiamas 12 valandų laikas, per kurį jie privalo nutraukti ugnį. „Jei ugnis nebus nutraukta, mes imsimės logiškų sprendimų", - sakė jis. 

Įvykiai Donecke - nenuspėjami.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įvykiai Donecke - nenuspėjami.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2014, 5:32 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:43 AM

„Su atstovais iš šalių, siekiančių taikos, mes vakar ir toliau tarėmės dėl galimo situacijos sureguliavimo, tačiau atrodo, kad separatistų tai nedomina. Ukrainos kariuomenė yra pasiruošusi veikti ir jei išpuoliai artimiausiu metu nesibaigs, ji veiks", - pridūrė P.Porošenka.

Ketvirtadienio vakarą - mūšiai

Tačiau prezidento raginimai nutraukti ugnį nebuvo išgirsti.

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad Rytų Ukrainoje visą naktį vyko intensyvūs mūšiai – separatistai Donecke puolė karinį dalinį, o Slovjanske, pasitelkiant sunkiąją artileriją, buvo apgulti Ukrainos kariuomenės postai.

Nepatvirtintais duomenimis, Donecke sužeisti penki separatistai, o iš Slovjansko atskriejo žinios apie sužeistus Ukrainos karius. Tiesa, kol kas nenurodoma, kiek yra sužeistų.

Paliaubos žūčių nesustabdė

Nuo paliaubų pradžios Rytų Ukrainoje žuvo 18 kareivių. Dar 27 kariai buvo sužeisti. Tai ketvirtadienį kalbėdamas Europos Tarybos parlamentinėje asamblėjoje Strasbūre pareiškė šalies prezidentas Petro Porošenka. Paliaubos Pietryčių Ukrainoje buvo paskelbtos praėjusios savaitės pabaigoje, praneša agentūra „RIA Novosti“.

Kalbėdamas apie savo taikos planą, P. Porošenka pabrėžė, kad jis gali būti efektyvus tik „padedant Rusijai“. „Deja ši parama kol kas yra visiškai nepakankama“, - pridūrė jis. Prezidento teigimu, pirmiausiai Maskva turi pažaboti ginkluotų separatistų srautus per Rusijos sieną į Rytų Ukrainą. Be to apie taiką esą negali būti kalbos.

„Mes ištiesiame ranką susitarimams ir jei ta ranka liks ore tuščia, tai apgailestaudami suprasime, kaip atsisakymą kalbėtis. Turėsime elgtis adekvačiai", - turėdamas galvoje sukilėlių nenorą derėtis pareiškė P.Porošenka. 

Ukrainos kariniai šarvuočiai artėja prie Luhansko?

Ukrainos karinių šarvuočių kolona atvažiavo prie šalies rytuose esančios gyvenvietės, vidutiniškai už 20 kilometrų nuo Luhansko miesto, „RIA Novosti“ sakė nepriklausomybę pasiskelbusios Donecko „liaudies respublikos“ Gynybos ministerijos atstovas spaudai Aleksejus Toporovas.

A. Toporovo teigimu, šarvuočių kolona atvyko ketvirtadienio rytą. „Jie apsupa Luhanską“, - pareiškė jis.

Kol kas informacijos apie tolesnius ukrainiečių šarvuočių veiksmus teritorijoje nepateikiama.

Situacija Luhanske tebėra rami.

Nuo balandžio vidurio Kijevo valdžia vykdo specialią karinę operaciją šalies rytuose, kuria siekiama nuslopinti nepriklausomybės šalininkų sukilimą.

Smurtas suintensyvėjo po neteisėtų referendumų Luhansko ir Donecko „liaudies respublikoms“ paskelbus nepriklausomybę. Per pastaruosius mėnesius Ukrainos rytuose žuvo šimtai žmonių, įskaitant civilius.

Birželio 20 dieną Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbė savaitę truksiančias vienašales paliaubas. Kiek vėliau Donecko ir Luhansko separatistų grupės taip pat pažadėjo nutraukti atakas iki birželio 27 dienos. Tačiau smurto atvejų neišvengta abiem konflikto šalims kaltinant viena kitą dėl naujų smurto proveržių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.