Sirijos ir Irako džihadistai paskelbė kalifatą

Stipri džihadistų grupuotė, pagarsėjusi negailestinga taktika ir nuolatiniais žmogaus teisių pažeidimais per konfliktus Sirijoje bei Irake, sekmadienį paskelbė įkurianti „kalifatą“ – islamo valstybę.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 30, 2014, 9:19 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:26 AM

Internete paskelbtame garso įraše irakas-sudreb%C4%97s-visas-pasaulis.htm"="">irakas-sudreb%C4%97s-visas-pasaulis.htm"" target="_blank">judėjimas „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) pareiškė, kad jos vadas Abu Bakras al Baghdadi yra „kalifas“ ir „visų musulmonų lyderis“.

Džihadistai nurodė, kad kalifatas apims jų kontroliuojamas teritorijas Sirijoje ir Irake.

„Islamo valstybės“ Šura (taryba) susirinko ir aptarė (kalifato) klausimą ... „Islamo valstybė“ nusprendė įkurti islamo kalifatą ir paskirti kalifą musulmonų valstybei“, – sakė ISIL atstovas Abu Mohammadas al Adnani.

„Džihadistas dvasininkas Al Baghdadi buvo paskirtas musulmonų kalifu“, – nurodė A.M.al Adnani ir pridūrė, kad kalifato teritorija tęsis „nuo Alepo (šiaurės Sirijoje) iki Dijalos“ Irake.

A.B.al Baghdadi „priėmė šį paskyrimą ir tapo visų musulmonų lyderiu“.

„Žodžiai „Irakas“ ir „Levantas“ buvo pašalinti iš „Islamo valstybės“ pavadinimo oficialiuose raštuose ir dokumentuose“, – aiškino A.M.al Adnani, sakydamas, kad kalifatas yra „svajonė visų musulmonų širdyse“ ir „visų džihadistų viltis“.

Nuo pranašo Muhammedo mirties kalifas buvo įvardijamas kaip tikinčiųjų emyras (valdovas).

Po keturių kalifų, valdžiusių po Muhammedo, kalifatas suklestėjo ir pasiekė savo aukso amžių Omajadų imperijoje (661–750 mūsų eros metais), o vėliau – valdant Abasidų dinastijai (750–1517 metais).

Jis buvo panaikintas žlugus Osmanų imperijai 1924 metais.

Garso įraše A.M.al Adnani pareikalavo, kad „visi musulmonai prisiektų ištikimybę kalifui“.  ienas aktyvistas, esantis ISIL tvirtovėje Rakoje, internetu naujienų agentūrai AFP sakė: „Didelės ISIL narių kolonos atvažiavo į miestą, kai buvo paskelbta ta deklaracija, švęsdami savo kalifato įkūrimą."

„Buvo labai smarkiai šaudoma. ISIL šalininkai šaudė į orą iš džiaugsmo“, – sakė aktyvistas Hadi Salameh.

Sirijoje ISIL kovotojai kontroliuoja dideles teritorijas Deir ez Zoro provincijoje netoli sienos su Iraku, šiaurinėje Rakos provincijoje, taip pat dalyje kaimyninės Alepo provincijos.

Irake ši grupuotė vadovavo pastarosiomis savaitėmis surengtam žaibiškam puolimui, per kurį sunitai džihadistai užėmė dideles teritorijas konfliktų krečiamos šalies šiaurėje ir vakaruose.

Sirijos sukilėliai, siekiantys nuversti prezidentą Basharą al Assadą, iš pradžių sveikino ISIL kovotojus, bet vėliau tas judėjimas užsitraukė opozicijos rūstybę dėl nuolatinių žmogaus teisių pažeidimų.

Izraelis prašo pagalbos

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydamas palaikyti Jordanijos kovą su „islamistų ekstremizmu“ ir pritarti Irako kurdų nepriklausomybės siekiams.

„Turime palaikyti tarptautinės bendruomenės pastangas stiprinti Jordaniją ir palaikyti kurdų nepriklausomybės siekius“, – Izraelio lyderis pareiškė sakydamas kalbą Tel Avive įsikūrusiame Nacionalinio saugumo studijų institute.

„Manau, mūsų bendras interesas – užtikrinti, kad nuosaikus, stabilus režimas, toks kaip (Jordanijos), galėtų apsiginti“, – sakė B.Netanyahu.

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai Izraelio žiniasklaida pranešė, jog Tel Avivo pareigūnai baiminasi, kad džihadistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojai gali išplėsti savo kontrolę į Jordanijos teritorijas, pastarosiomis savaitėmis užėmę dalį Irako teritorijos.

Sirijoje ISIL kovotojai jau anksčiau kontroliavo dideles teritorijas Deir ez Zoro provincijoje prie sienos su Iraku, šiaurinėje Rakos provincijoje ir dalyje kaimyninės Alepo provincijos.

Irake ši grupuotė vadovavo pastarosiomis savaitėmis surengtam žaibiškam puolimui, per kurį sunitai džihadistai užėmė dideles teritorijas konfliktų krečiamos šalies šiaurėje ir vakaruose.

B.Netanyahu taip pat ragino palaikyti Irako Kurdistano regiono nepriklausomybę. Tame autonominiame regione kurdų saugumo pajėgos (pešmergai) mobilizavosi precedento neturinčiai kampanijai prieš ISIL džihadistus.

Premjeras išsakė susirūpinimą dėl „ISIL sukeltos galingos bangos, kuri gali per labai trumpą laiką pasiekti Jordaniją“.

„Privalome būti pajėgūs sustabdyti terorizmą ir fundamentalizmą, kuris gali mus pasiekti iš rytų per sieną su Jordanija“, – pabrėžė B.Netanyahu.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry praeitą savaitę surengė derybas su sąjungininkais Persijos įlankoje ir Jordanijoje, pabrėždamas svarbų Amano vaidmenį varžant ISIL stiprėjimą regione, nors džihadistai anksčiau užėmė vieną Irako ir Jordanijos sienos perėją.

ISIL sekmadienį pareiškė Irako ir Sirijos teritorijose įkūrę „kalifatą“ – islamo valstybę. Džihadistai nurodė, kad jų valstybė tęsis nuo Alepo šiaurės Sirijoje iki Dijalos rytų Irake, taip pat įsakė visiems tuose regionuose gyvenantiems musulmonams paklusti jų grupuotei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.