Sirijos cheminius ginklus gabenantis laivas atplaukė į Italiją

Danijos laivas,

Laivas „Ark Futura“ išmetė inkarą netoli JAV laivo „Cape Ray“, kuriame įtaisyta įranga, neutralizuosianti pavojingas medžiagas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Laivas „Ark Futura“ išmetė inkarą netoli JAV laivo „Cape Ray“, kuriame įtaisyta įranga, neutralizuosianti pavojingas medžiagas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:41 AM

Laivas „Ark Futura“, lydimas Italijos pakrančių sargybos laivo ir sraigtasparnio, įplaukė į uostą tekant saulei ir išmetė inkarą netoli JAV laivo „Cape Ray“, kuriame įtaisyta įranga, neutralizuosianti pavojingas medžiagas.

Praėjus valandai nuo atvykimo, automobilinis krautuvas pradėjo darbą „Ark Fortuna“ denyje, pradėdamas perkėlinėti konteinerius. Vietos pareigūnai nurodė, kad cheminių medžiagų perkėlimas gali trukti iki 20 valandų – nelygu meteorologinės sąlygos.

Kai tos medžiagos bus perkeltos į „Cape Ray“, Amerikos laivas išplauks į atvirą jūrą ir pradės chemikalų neutralizavimo procesą.

„Ark Futura“ praeitą mėnesį priėmė paskutinę Sirijos cheminių ginklų siuntą, kurioje buvo garstyčių dujų ir medžiagų, naudojamų nervus paralyžiuojančių zarino dujų gamybai. Tos medžiagos buvo surinktos iš Sirijos, siekiant sunaikinti Damasko cheminį arsenalą.

197,5 metro ilgio JAV vyriausybei priklausančiame „Cape Ray“ įrengtos dvi hidrolizės sistemos. Tuose agregatuose, kuriuos sudaro daugybė rezervuarų, vamzdžių, laidų ir elektroninės įrangos, kovinės cheminės medžiagos bus sumaišomos su karštu vandeniu ir kitais chemikalais iš titano pagamintame reaktoriuje, kuriame vyks neutralizacijos reakcijos. Šią įrangą valdys daugiau nei 60 ekspertų. Laive taip pat dirbs saugumo pareigūnai ir pagalbiniai darbuotojai.

Apdorotos mažiau toksiškos cheminės medžiagos bus perduotos saugykloms, pritaikytoms laikyti pavojingas medžiagas.

Cheminių ginklų naikinimo jūroje operacijoje neturi precedento, bet JAV pareigūnai sakė, kad šis procesas yra išbandytas ir saugus būdas neutralizuoti toksiškas medžiagas, o jokie garai arba nuotekos nepateks į atmosferą arba jūrą.

Sirija perdavė savo cheminių ginklų atsargas pagal Jungtinių Tautų (JT) palaikomą sutartį, sudarytą dalyvaujant JAV ir Rusijai. Tas susitarimas Damasko režimui leido išvengti Vakarų šalių aviacijos smūgių, kuriuos buvo ruošiamasi pradėti praeitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.