Ukrainoje - nauji mūšiai, separatistai puolė su balta vėliava

Rytuose verda mūšiai

Kramatorsko priemiestyje nukrito dvi reaktyvinės salvinės kovos sistemos „Grad“.<br>RIA Novosti
Kramatorsko priemiestyje nukrito dvi reaktyvinės salvinės kovos sistemos „Grad“.<br>RIA Novosti
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

„Petro Porošenka pažymėjo, kad yra pasirengęs grįžti prie ugnies nutraukimo režimo, kai tik bus patvirtinta, kad jo laikosi abi šalys, taip pat paleisti visi įkaitai ir įvesta sienų kontrolę, prižiūrint ESBO. Prezidentas pabrėžė, jog yra pasiruošęs pradėti turiningas politines derybas be kokių nors papildomų sąlygų“, – pranešė prezidento spaudos tarnyba, cituodama P.Porošenkos žodžius, pasakytus J.Bidenui.

Antradienį P.Porošenka atšaukė lig tol galiojusiais paliaubas, nes jų metu separatistai ne kartą puldinėjo Ukrainos pajėgas. Ukrainos prezidentas kaltina Rusiją, kad ši leidžia kovotojams ir ginklams iš Rusijos patekti per sieną į Ukrainą.

Rytuose verda mūšiai

Kramatorske ir Slovjanske toliau vyksta susirėmimai tarp Ukrainos pajėgų ir separatistų. Apie tai informavo liudininkai socialiniuose tinkluose, rašo unian.net. Teigiama, kad naktį teroristai miestus apšaudė iš artilerijos pabūklų, yra ir žuvusiųjų.

Kramatorskas griaudėja, vyksta intensyvus apšaudymas. Yra žuvusių ir sužeistų. Jasnogorka taip pat apsupta ugnies“, - informuoja vietiniai gyventojai.

Pasak jų, Kramatorsko priemiestyje nukrito dvi reaktyvinės salvinės kovos sistemos „Grad“. Apgadinti apie 30 civilių gyventojų namų. Slovjanske atakuoja ir Ukrainos pajėgos, ir separatistai. Šiame mieste nėra vandens, šviesos, fiksuojami ryšio sutrikimai.

Skelbiama, kad Kramatorske žuvo mažiausiai šeši žmonės.

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmytro Tymčiukas apie sunaikintą kovotojų vilkstinę. Teigiama, kad sunaikinti penki „Kamaz“ pilni teroristų.

Separatistai atakavo su balta vėliava

„Vakar, liepos 2-osios vakare, separatistų būrys pasirodė prie Ukrainos pajėgų kontroliuojamo posto. Artėdami su balta vėliava, jie staiga pradėjo šaudyti.“, - pranešė antiteroristinės operacijos atstovas spaudai Aleksėjus Dmitraškovskis.

Pasak jo, išpuolis pareikalavo vieno Ukrainos pajėgų kario gyvybės, dar aštuoniolika buvo sužeisti. Smarkiai apgadintas karinis transportas.

„Tai atsitiko, kai separatistų būrys rodė, jog nori pasiduoti. Priartėję jie mojavo balta vėliava, tačiau po to atliko apgaulingą manevrą. Ukrainos pajėgų kariai reagavo greitai, bet aukos nepavyko išvengti“, - sakė A.Dmitraškovskis.

Be to, Ukrainos pajėgos skelbia perėmę separatistų naudotos karinės technikos, kuri pažymeta rusiška simbolika.

Sunaikino sunkvežimių koloną

Ukrainos saugumo pajėgos per operaciją prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose, oficialiais duomenimis, sunaikino sukilėlių sunkvežimių koloną,praneša agentūra AFP. 

Pasak Gynybos ministerijos, trečiadienį Donecko regiono pietuose buvo sunaikinti penki automobiliai. Duomenų apie galimas aukas kol kas nėra. 

Per 24 valandas separatistai 16 kartų atakavo Ukrainos kariuomenės kontrolės postus ir kitus objektus. Pranešama, kad saugumo pajėgos davė „deramą atkirtį“.

Skraidė Rusijos sraigtasparniai

Ukrainos nacionalinės gynybos ir saugumo tarybos atstovas Andrijus Lysenka pranešė, kad šalies oro erdvę pažeidė trys Rusijos kariniai sraigtasparniai, informuoja „Ukrinform“. 

„Šiandien (ketvirtadienį, - ELTA), 8 val. 20 min. (vietos laiku, - ELTA) du „Mil Mi-8“ ir vienas „Mil Mi-24“ sraigtasparniai buvo pastebėti netoli Belovodsko, Krasnotalivkos ir Kamišnės gyvenviečių Luhansko regione, bei šalia Dolžansko sienos kirtimo punkto. Jie demonstratyviai skraidė palei Rusijos ir Ukrainos sieną“, - kalbėjo pareigūnas. 

A. Lysenkos duomenimis, oro erdvės pažeidimą užfiksavo Ukrainos pasienio tarnybos pareigūnų būrys. Ukrainos vyriausybė incidentą įvertino kaip Maskvos karinės galios demonstravimą, taip pat neatmetama galimybė, jog orlaiviai vykdė žvalgybines užduotis. 

Apgadino pastatus Rusijoje

Artilerijos sviediniai iš Ukrainos teritorijos apgadino autobusą ir muitinės terminalus Rusijoje esančiame Novošachtinsko pasienio perėjos punkte, „RIA Novosti“ sakė Rusijos Pietų muitinės valdybos atstovas. 

„Šiuo metu pareigūnai ieško nesprogusios amunicijos“, - sakė atstovas ir pridūrė, kad apgadinti du pastatai. 

Be kita ko, pasak atstovo, dėl karinių operacijų Ukrainoje ankstų ketvirtadienio rytą iš pasienio patikros punkto evakuoti pareigūnai. 

Rusijos federalinė saugumo tarnyba kiek anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad apšaudžius Dolžanskio pasienio punktą, besiribojantį su Novošachtinsko pasienio perėja Rusijoje, nusileido ir sprogo keli artilerijos sviediniai. 

Saugumo tarnybos teigimu, pasienio punkto pareigūnai nenukentėjo. 

Pastaruoju metu dėl artilerijos iš Ukrainos teritorijos buvo uždaryti keli Rusijos pasienio patikros punktai. Pasirodžius pranešimams, kad per susirėmimus tarp nacionalinės gvardijos pajėgų ir separatistų netoli pasienio sužeisti žmonės, nuspręsta uždaryti Gukovo, Donecko ir Novošachtinsko punktus. 

Nori naujų paliaubų

Berlyne vykusiame kriziniame susitikime Maskva ir Kijevas susitarė dėl naujos iniciatyvos atsinaujinusiems mūšiams Rytų Ukrainoje nutraukti. Tai po susitikimo su kolegomis iš Rusijos, Prancūzijos ir Ukrainos trečiadienio vakarą pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, rašo ELTA.

Mums pavyko susitarti dėl priemonių paketo, kuris galėtų parodyti kelią į abipuses paliaubas, sakė jis. Tačiau kol bus pasiektas ugnies nutraukimas, esą būtini ir kiti žingsniai.

Bendrame pareiškime teigiama, kad vėliausiai šeštadienį turi prasidėti derybos dėl ilgalaikių abipusių paliaubų. Rusija pareiškė esanti pasirengusi bendrai sienų kontrolei su Ukrainos muitininkais – tiesa, tik tada, kai įsigalios paliaubos. Kaip laikomasi paliaubų, kontroliuotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai. Be to, susitarta siekti greito visų įkaitų paleidimo.

Per mūšius - daugybė žuvusiųjų

Ukrainoje tuo tarpu trečiadienį tęsėsi mūšiai. Ukrainos parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas Kijeve kalbėjo apie „antiteroristinės operacijos“ laimėjimus. Vienašališkai Kijevo paskelbtų paliaubų nebuvo laikomasi. Todėl prezidentas Petro Porošenka po dešimties dienų jų nepratęsę. Kaltę dėl to jis suvertė prorusiškiems separatistams. Tai komentuodamas, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė: „Deja, mes praradome dvi dienas“.

Jo kolega iš Ukrainos Pavlas Klimkinas pabrėžė, kad dėl separatistų išpuolių ir per paliaubas buvo daug žuvusiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.