Ukrainai - Rusijos retorinis klausimas

„Kiek dar gyvybių šie ginklai nusineš?“, - priduriama jame.

Ukrainoje neramu.<br>AP nuotr.
Ukrainoje neramu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 4, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:22 PM

„Ukrainos armija toliau telkia tiek raketų kompleksus „Točka U“, tiek (reaktyvinės salvinės artilerijos kompleksus) „Smerč“ ir „Uragan“ prie Donecko“, - sakoma išplatintame pranešime.

„Kiek dar gyvybių šie ginklai nusineš?“, - priduriama jame.

Kijevas ir Vakarai kaltina Maskvą remiant ginklais ir kariais prorusiškus sukilėlius Ukrainos rytuose.

Maskva savo ruožtu dėl šio konflikto kaltina Vakarus ir ragina Kijevą pradėti derėtis su sukilėliais.

Triuškina separatistus

Su BBC korespondentais bendravęs Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletejus teigė, kad šalies ginkluotosios pajėgos įgauna persvarą kovoje prieš sukilėlius ir pergalė bus pasiekta „labai greitai“.

Pulkininko generolo laipsnį turintis ministras neslėpė, kad sunkiausia užduotis kariuomenės dar laukia bandant užimti Donecko ir Luhansko miestus, ypač „kai Rusija daro viską, kad mus išprovokuotų“. Tačiau anot V.Heletejaus, vyriausybės pajėgos laimi.

„Separatistų kontroliuojama teritorija dabar du su puse karto mažesnė nei prieš keturias savaites, – teigė ministras. – Donecko ir Luhansko regionuose išvaduoti daugiau kaip 65 miestai ir gyvenvietės. Mūsų pajėgos šiuo metu puola, tačiau noriu, kad pasaulis žinotų, jog Rusija atsimoka tuo pačiu“.

V.Heletejus teigė esąs „100 proc. įsitikinęs“ vyriausybės pajėgų pergale ir tikino, kad šalis neturi kito pasirinkimo, tik tęsti pradėtą kovą.

Ukraina – kaip degantis namas. Ukrainos kariuomenė eina į degančio namo vidų ir gesina gaisrą, – kalbėjo pašnekovas. – Jei jo neužgesinsime, jis persimes į Kijevą, Charkovą, visur. Prašome kiekvieno ukrainiečio: imkite kibirą vandens ir padėkite mums gesinti“.

Pulkininkas generolas taip pat įspėjo, kad „MH17“ reiso nuolaužų vietoje nebus vykdomi koviniai veiksmai, kol tarptautinių ekspertų komanda nebaigs rinkti visų įrodymų.

„Kalbant praktiškai, esame netoli dužimo vietos, tačiau nesivelsime į situaciją (...), kad tarptautinė misija būtų vykdoma tinkamai“, – aiškino V.Heletejus, įsitikinęs, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvą su 298 asmenimis ore numušė Donecko regiono sukilėliai.

Nyderlandų ir Australijos teismo medicinos ekspertai bei policininkai nuolaužų išsibarstymo vietoje jau rado 80 kūnų. Dėl prasidėjusio artilerijos apšaudymo šeštadienį jie buvo priversti laikinai nutraukti savo darbus. Vyriausybės pajėgoms vis labiau supant Donecko ir Luhansko miestus, vietiniai gyventojai skuba apsirūpinti būtiniausiomis atsargomis. Kai kurie šaltiniai teigia, kad Luhanskas jau dabar visiškai apsuptas, o mieste nėra elektros.

Rusijos teritorijoje yra 311 sieną perėjusių Ukrainos kariškių

Rusijos teritorijoje yra 311 Ukrainos kariškių, kurie pirmadienio rytą buvo priversti pereiti sieną, kadangi juos apšaudė teroristai.

Kaip informuoja naujienų agentūra UNIAN, tai per vakarinę spaudos konferenciją Kijeve pranešė Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka.

Operatyviniais duomenimis, Rusijos teritorijoje yra 171 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškis ir 140 pasieniečių (iš viso 311 žmonių), kurie buvo priversti pereiti į RF teritoriją per Hukovo pasienio punktą, sakė A.Lysenka. Anot jo, diplomatiniais kanalais imamasi priemonių kariškiams į Ukrainą grąžinti. Jiems grįžus bus aiškinamasi, kodėl jie žengė tokį žingsnį.

"Kai tik Ukrainos kariškiai grįš į tėvynę, mes išsiaiškinsime, kas nutiko", - pažymėjo A.Lysenka.

Sulaikė spaudos tarnybos vadovę

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) sulaikė vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) spaudos tarnybos vadovę Jeleną Blochą.

„UST nustatė Ukrainos pilietės J. Blochos buvimo vietą ir ją sulaikė. J. Blocha skelbėsi esanti vadinamosios DLR ryšių su visuomene departamento vadovė, sekmadienį ji mėgino išvykti į Krymą“, – sakoma UST pranešime.

Sulaikytoji pristatyta į Kijevą, kur teismas turi priimti sprendimą dėl kardomosios priemonės jai.

Vasario 27 d. J. Blochai buvo iškelta baudžiamoji byla pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso straipsnį „Teroristinės grupės arba teroristinės organizacijos sudarymas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.