Ukrainoje vieni prieš kitus kariauja ir baltarusiai

Kol Rytų Ukrainoje tęsiasi kruvini mūšiai, Baltarusijoje ši kova stebima ne tik atsargiai ir pasyviai. Baltarusiai veržiasi su ginklu rankose į kaimyninę šalį ir stoja į vieną ar kitą kariaujančių jėgų pusę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 7:56 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:41 PM

Panašiai kaip ir Ukrainoje, Baltarusijoje pastaruosius metus netilo kalbos, kur šalis turi pasukti – į Rytus ar į Vakarus.

Aliaksandro Lukašenkos režimas oficialiai pasirinko draugystę su Rusija, užgniaužė bet kokią kitą viešą nuomonę, kad Minske nepasikartotų Maidano įvykiai, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau reali šalies padėtis yra savotiška – Kremliaus politikos Ukrainoje Minskas atvirai nepalaiko, abi puses kviečia derėtis ir netgi patyliukais remia ukrainiečius.

Į Ukrainą plūsta šimtai baltarusių savanorių ir jų paprastai viską akylai sekantis Baltarusijos saugumas – KGB nesulaiko, žiūri į kitą pusę.

Už ką kariauja baltarusiai?

Herbe – lietuviškas Vytis

Ryškiausiai pastebimas baltarusių suformuoto karinio dalinio „Pohonia“ vaidmuo. Lietuvišką Vytį, kaip savo herbą, naudojantys ir litvinais save vadinantys baltarusių nacionalistai slepia savo pavardes. Jie dėvi kaukes, tad retai išvysi ir jų veidus.

Tačiau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimu besididžiuojantys baltarusių nacionalistai neslepia kitko – savo tikslų: kautis už „brolius ukrainiečius prieš maskolius“ – taip vadinami rusai.

Karinės maskuojamosios vokiškos uniformos, taktinės liemenės, pirštinės ir ginklai – taip prieš kameras su Baltarusijoje oficialiai draudžiama balta-raudona-balta vėliava pozuoja kaukėti vyrai.

„Paskelbę, kad formuojame dalinį, sulaukėme 50 savanorių. Žinoma, tarp jų gali būti Baltarusijos KGB agentų, – pripažįsta dalinio „Pohonia“ vadas Ihoris Guzas ir čia pat suraukia kaktą, – bet mes juos atskleisime ir susidorosime vėliau.“

Visi savanoriai anksčiau vienaip ar kitaip dalyvavo Baltarusijos opozicijos veikloje. Daugiausia 30-mečiai vyrai jau nuleido rankas mėgindami ką nors šiuo metu pakeisti savo šalyje, bet tiki, kad Rusija turi ir gali būti sustabdyta Rytų Ukrainoje. Šį kartą ne protesto būdu, o, kaip pati pasirinko, – ginklu.

Jie mažiausiai mėnesį treniravosi Ukrainoje, Voluinės regione, rengdamiesi mūšiams su prorusiškais separatistais pasienyje su rusais. Pratybos intensyvios ir rimtos, mat norint išgyventi mūšyje neužtenka vien ryžto – reikia žinių, gero vadovavimo, įrangos ir sėkmės.

Pasigailėjimo nelaukia

Žinios iš fronto – ne tik džiuginančios, mat pastarosiomis dienomis plaukia pranešimai apie dešimtis žuvusių ukrainiečių karių – jų kruvinus palaikus separatistai palieka gatvėse, tyčiojasi iš lavonų.

Niekas iš baltarusių savanorių neturi iliuzijų dėl to, kas jų laukia karo veiksmų zonoje. Ten pasigailėjimo „užsienio kovotojai“, apie kuriuos taip mėgsta trimituoti Kremliaus propaganda, nesulaukia.

„Kai Rusijos sudaužyta Gruzija sakė, kad vėliau ateis Ukrainos eilė, niekas gruzinais netikėjo. A.Lukašenka yra gudrus, bet Maskva savo anksčiau ar vėliau pasiims. Būtent todėl esame Ukrainoje ir padedame ukrainiečiams“, – tikino vienas dalinio kovotojas.

Palaiko ir rusus

Tiesa, ne visi baltarusiai kaunasi už Ukrainą. Kai kurie stojo į prorusiškų separatistų gretas, nesibaimindami Baltarusijos KGB perspėjimų, kad karo samdiniai bus gaudomi ir griežtai baudžiami.

Dar gegužę buvo sulaikytas vienas baltarusis, kurį KGB įtarė pagalba prorusiškiems separatistams. Bet dešimtys kitų išvyko kariauti ir dabar, kaip spėjama, kaunasi separatistų gretose. Viena garsiausių tokių už Rusiją kovojančių baltarusių tapo Natalija Krasovskaja.

Mojuodama baltarusišku pasu uniformuota moteris pasirodė ne viename propagandiniame vaizdo įraše ir ragino palaikyti vadinamuosius „Donecko liaudies respublikos“ gynėjus.

Snaiperinį ginklą gavusios N.Krasovskajos motina jau sulaukė KGB vizito – dukrą norima teisti kaip teroristę.

Tačiau baltarusių opozicionieriai įtaria, kad vangus KGB požiūris ir švelnūs perspėjimai rodo, kad Minskas tiesiog nori atsikratyti karingų veikėjų, kurie galėtų kelti grėsmę režimo saugumui. Todėl vargu ar Minske, valdžios struktūrose kas nors liūdės sužinoję, kad baltarusiai Ukrainoje šaudo vieni į kitus. („The Guardian“, LR)

Milijonierius kaunasi už Ukrainą

Rytų Ukrainoje vykstantys mūšiai ir ukrainiečių patiriami nuostoliai nemažina vietos gyventojų patriotizmo.

Padėti savo šaliai veržiasi net turtuoliai – štai Ukrainos verslininkas Viačeslavas Konstantinovskis (nuotr.) nusprendė parduoti savo automobilį „Rolls-Royce Phantom“, norėdamas padėti Ukrainos antiteroristinėms operacijų pajėgoms (ATO), rašo nvua.net.

Apie šį ryžtingą žingsnį jis pranešė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. „Rolls-Royce Phantom“ anksčiau buvo tikras gyvenimiškos sėkmės simbolis! Tačiau dabar prioritetai pasikeitė – esu pasiruošęs parduoti arba iškeisti automobilį į mūsų kariuomenei reikalingus daiktus. Norintys rašykite žinutę, konfidencialumas garantuotas“, – rašė V.Konstantinovskis.

„Tikiuosi gauti 250 tūkstančių. Labai daug ką reikia nupirkti, tačiau neišsiplėsiu, iš pradžių tegu kas nors nuperka“, – savo įrašą komentavo verslininkas.

Be to, finansine parama turtuolio patriotizmas nesibaigė. Neseniai V.Konstantinovskis tapo savanoriu ir prisidėjo prie Rytų Ukrainoje kovojančių ukrainiečių. Geriausią ekipuotę nusipirkęs vyras gavo ginklą ir šiuo metu priklauso batalionui „Donbas“.

Verslininkas kartu su broliu Aleksandru vadovauja „Kyiv Development Group“, taip pat restoranų verslui. Labiausiai pavykę verslininkų projektai – greitojo maisto tinklas „Puzata chata“ ir restoranų tinklas „Carte Blanche“.

Praėjusiais metais žurnalas „Fokus“ nustatė, kad brolių Konstantinovskių turtas siekia 355 milijonus dolerių – jie užėmė 44-ąją vietą Ukrainos oligarchų sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.