Kabule afganų karys šovė į NATO generolus - vienas jų žuvo

Užpuolikas per šį incidentą buvo nušautas.

NATO kariai vis dar negali visiškai pasitikėti Afganistano saugumo pajėgų nariais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO kariai vis dar negali visiškai pasitikėti Afganistano saugumo pajėgų nariais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2014, 7:03 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:56 PM

JAV gynybos departamentas taip pat nurodė, kad užpuolikas, kuris dėvėjo Afganistano armijos uniformą, buvo afganų karys.

Užpuolikas per šį incidentą buvo nušautas.

Per išpuolį britų vadovaujamoje karo akademijoje Kabule dar 15 karių buvo sužeista, maždaug pusė iš jų amerikiečiai.

Tarp sužeistųjų yra ir vienas vokiečių generolas, bet pavojaus jo gyvybei nėra.

Tuo tarpu JAV leidinys "The New York Times" dar anksčiau patvirtino JAV karininko žūtį. Tai - aukščiausio rango netektis JAV pajėgose Afganistano karo metu. Be to, JAV generolų tiesioginio kontakto metu nėra netekusi nuo Vietnamo karo laikų - to konflikto metu žuvo 6 JAV generolai ir vienas admirolas. Tiesa, dar vienas JAV generolas yra žuvęs Pentagone per 2001-ųjų Rugsėjo 11-osios išpuolius.

Afganistano gynybos ministerijos operacijų štabo viršininkas Mohammedas Afzalas Amanas anksčiau dieną nurodė, kad per šį incidentą „buvo sužeisti trys mūsų karininkai“. Taip pat pranešama, kad Danijos kariškių greitojo reagavimo būrys atskubėjo į incidento vietą ir pašovė užpuoliką.

M.Afzalas Amanas taip pat nurodė, kad nukentėjusių esama ir tarp ISAF (Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų) karių, ir pabrėžė, jog šio incidento priežastys neaiškios.

„Žalias prieš mėlyną"

Pastarasis incidentas – pirmasis iš vadinamųjų „žalias prieš mėlyną“. Taip vadinami incidentai, kai draugiškų pajėgų nariai arba jais apsimetantys asmenys šauna į sąjungininkų kariškius. Tose pačiose pajėgose tarnaujančių karių šūviai vieni į kitus vadinam „mėlynas prieš mėlyną“.

Tokio tipo išpuolių padaugėjo prieš kelerius metus ir kėlė rimtą grėsmę NATO pajėgoms Afganistane, kurios turėtų būti smarkiai sumažintos jau šiemet. Tiesa, daugelis tokių atakų buvo surengtos prieš eilinius karius ir žemesnio rango karininkus, kai afganų kariai šaudė į savo sąjungininkus. Šūvių priežastys būdavo įvairios – nuo asmeninių nuoskaudų iki gerai Talibano judėjimo suplanuotų atakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.