JAV generolo žudikas afganas tykojo vonios kambaryje

Afganų karys, kuris

Generolas majoras Haroldas J.Greene'as žuvo nuo kulkos.<br>AP nuotr.
Generolas majoras Haroldas J.Greene'as žuvo nuo kulkos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 6, 2014, 9:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:19 PM

Tyrimas dėl generolo majoro Haroldo J.Greene'o, aukščiausio rango amerikiečių karininko, žuvusio kovos veiksmų zonoje nuo Vietnamo karo laikų, nužudymo susitelkė į afganų karį, įvardijamą vienu vardu kaip Rafiqullah.

Per ši kruviną išpuolį taip pat buvo sužeista dar 15 žmonių, tarp jų vienas Vokietijos generolas ir du Afganistano generolai.

Dėl kokių motyvų Rafiqullah, kuris pats buvo nušautas, ryžosi surengti šią ataką kol kas nėra aišku.

„Vis dar tiriama, koks buvo šaudynių motyvas, tačiau šaulys buvo armijos karys, ne teroristas pašalietis“, - sakė pareigūnas.

Trečią dešimtį pradėjęs eiti žemo rango karys Rafiqullah, kuris yra kilęs iš Paktijos provincijos, į Afganistano armiją įstojo prieš daugiau kaip dvejus metus, nurodė Afganistano pareigūnas.

Rytinė Paktikos provincija, esanti prie sienos su Pakistanu, laikoma talibų veiklos židiniu ir yra islamistų kovotojų tinklo „Haqqani“, kuris yra Talibano sąjungininkas, bastionas.

Antradienį Rafiqullah buvo ką tik grįžęs iš patruliavimo apie Kargos karinę bazę - didelį mokymų kompleksą, įsikūrusį Kabulo pakraštyje.

Kargos karinėje bazėje taip pat veikia Maršalo Fahimo nacionalinis gynybos universitetas, į kurį su vizitu ir buvo atvykę aukšto lygio NATO karininkai.

Ta mokykla kai kada vadinama „Sandherstu smėlyje“ („Sandhurst in the Sand“), turint omenyje garsią Didžiosios Britanijos karo akademiją, nes britų pajėgos vadovavo šio universiteto įkūrimui ir mokymų programos parengimui.

Afganistano kariškis nurodė, jog, kaip atrodo, kartu su Rafiqullah patruliavę kariai grįžę į bazę atidavė savo šautuvus saugoti, bet Rafiqullah su savo ginklu pasislėpė vonios kambaryje.

Pirminiai duomenys rodo, kad amerikietį generolą nužudęs afganas nesirinkdamas šaudė per langą į lauke buvusius žmones, sakė vienas JAV pareigūnas, pridūręs, kad kol kas nepastebėta jokių požymių, kad buvo specialiai taikytasi į H.J.Greene'ą.

Nors informacija apie kario tapatybę ir galimus išpuolio motyvus tebėra miglota, faktas, kad jis ilgą laiko tarnavo armijoje prieš tai, kai nukreipė ginklą į bendražygius, veikiausiai bus svarbus veiksnys trečiadienį pradėtame tyrime.

Dar šį vakarą pirmieji tyrimo rezultatai turi būti pristatyti Afganistano prezidentui Hamidui Karzai.

Tikroji priežastis, paskatinusi karį paleisti ugnį, gali būti nenustatyta, tačiau faktas, kad iš Talibano, reguliariai skelbiančio išpūstus pareiškimus apie atakas prieš užsienio karius, šįkart nebuvo jokių žinių, leidžia daryti prielaidą, kad Rafiqullah griebėsi ginklo sava valia.

55 metų H.J.Greene'as, kuris buvo viešųjų pirkimų vadovo pavaduotojas JAV armijos štabe Vašingtone, taip pat tapo aukščiausio rango JAV karininku, žuvusiu nuo rugsėjo 11-osios atakų, kai generolas leitenantas Timothy Josephas Maude'as žuvo teroristų užgrobtam laineriui įsirėžus į Pentagono pastatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.