Izraelis smogė Gazai, žuvo palestinietis berniukas

Pasak jos, „ant žemės niekas nepasikeitė“. 

Gazos Ruože ir toliau žvangės ginklai.<br>AP nuotr. iš archyvo
Gazos Ruože ir toliau žvangės ginklai.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2014, 9:19 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:34 AM

„Atsinaujinus Izraelio apšaudymui raketomis, Izraelio gynybos pajėgos smogė teroro vietoms visame Gazos Ruože“, - sakoma kariškių išplatintame pranešime. 

Armijos atstovė spaudai pridūrė, kad nei vienas Izraelio karys neįžengė į Gazos Ruožą. 

Pasak jos, „ant žemės niekas nepasikeitė“. 

Gazos Ruože žuvo berniukas 

Izraelis pareiškė nesiderėsiantis su palestiniečiais dėl paliaubų atnaujinimo Gazos Ruože, kol kovotojai leis į žydų valstybę raketas, penktadienį nurodė Izraelio vyriausybės pareigūnas. 

Tuo tarpu palestiniečių medikai pranešė apie pirmą auką po šiandien ryte pasibaigusių laikinųjų paliaubų - per Izraelio oro smūgį netoli mečetės Gazoje žuvo šešerių metų berniukas ir buvo sužeisti dar šeši žmonės. 

Iš Gazos paleido raketas

Pietiniame Izraelyje penktadienį paryčiais nukrito dvi raketos, kurias artėjant terminui, kai baigsis tris dienas trukusios „Hamas“ ir žydų valstybės paliaubos, iš Gazos Ruožo paleido palestiniečių kovotojai.

Izraelis anksčiau sakė esantis pasirengęs „neribotai“ pratęsti ugnies nutraukimą.

Tačiau maždaug apie 4 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku armija žiniasklaidai išsiuntė SMS žinutę, kurioje nurodė: „Ką tik pietiniame Izraelyje nukrito dvi raketos, paleistos iš Gazos. Apie sužeidimus nepranešama.“

Savo oficialioje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje armija pridūrė: „Teroristai pažeidė ugnies nutraukimą.“

Izraelio armijos atstovas pažymėjo AFP, jog kol kas Izraelis nesurengė karinio atsako į šį pažeidimą.

Savo ruožtu du aukšto rango „Hamas“ pareigūnai pareiškė, kad palestiniečių pasipriešinimo judėjimas nepratęs trijų parų paliaubų dėl Gazos Ruožo, kurios baigiasi penktadienį 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, nes Izraelis nesutinka su jų ugnies nutraukimo sąlygomis.

Palestiniečių judėjimas „Islamo džihadas“, mažesnė grupuotė Gazos Ruože, kuri irgi dalyvauja Kairo tarpininkaujamose derybose dėl paliaubų, patvirtino, jog pasipriešinimo Izraeliui sąjūdžiai nusprendė nepratęsti ugnies nutraukimo.

„Turime vieningą poziciją, mes atsisakome pratęsti paliaubas, tai galutinis sprendimas. Izraelis nieko nepasiūlė“, - sakė vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas po ilgo susitikimo su Egipto tarpininkais.

„Jis nesutiko nutraukti blokados“ Gazos Ruože, pridūrė pareigūnas, paminėdamas pagrindinį „Hamas“ reikalavimą dėl keturių savaičių konflikto, nusinešusio beveik 2 tūkst. palestiniečių gyvybių, nutraukimo.

Grasina griežtu atsaku

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu įsakė Izraelio armijai smogti atsakomąjį smūgį po to, kai besibaigiant tris dienas trukusioms paliauboms palestiniečių kovotojai paleido į žydų valstybes kelias raketas. 

„Izraelio ministras pirmininkas ir gynybos ministras įsakė Izraelio gynybos pajėgoms visa jėga atsakyti į „Hamas“ įvykdytą paliaubų sulaužymą“, - sakoma premjero kanceliarijos pranešime. 

Ugnies nutraukimo terminas baigėsi nepasiekus susitarimo jį pratęsti. 

„Nuo 8 val. (ir Lietuvos laiku) teroristai paleido mažiausiai penkias raketas į Pietų Izraelį. Viena raketa virš Aškelono buvo numušta“, - sakoma Izraelio armijos paskelbtame pareiškime. 

„Kitos raketos nukrito atvirose vietovėse Pietų Izraelyje“, - priduriama jame. 

Atsakomybę už „trijų „Grad“ raketų paleidimą į Aškeloną“ savo paskelbtame pranešime prisiėmė „Islamo džihado“ ginkluotasis sparnas „Al Kudso (Jeruzalės) brigados“. 

Izraelis penktadienį nurodė, kad jo atsakas į atakas bus griežtas, ir net neatmetė galimybės susigrąžinti Gazos Ruožo kontrolę, kad būtų galima nušalinti judėjimą „Hamas“, kuris valdo šį anklavą. 

„Izraelis veiks su jėga, jeigu „Hamas“ atnaujins savo ugnį, ir, mano nuomone, šįkart turėsime rimtai, nors ir be entuziazmo, apsvarstyti galimybę perimti Gazos Ruožo kontrolę, kad galėtume nuversti „Hamas“ režimą“, - Armijos radijui sakė strateginių reikalų ministras Yuvalis Steinitzas (Juvalis Šteinicas). 

Gazos Ruožo pareigūnai nurodė, jog per keturias savaites trukusį konfliktą žuvo 1 875 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai. Be to, „Hamas“ ketvirtadienį nurodė įvykdęs mirties bausmes nenurodytam skaičiui palestiniečių, kurie, anot judėjimo, buvo Izraelio šnipai. 

Izraelis nurodė, kad per konfliktą, kuris prasidėjo liepos dieną, žuvo 64 jo kariai ir tris civiliai asmenys. 

„Hamas sprendimas atsisakyti pratęsti paliaubas gali dar labiau atstumti nuo jo Egiptą, kurio vyriausybė ir taip yra priešiškai nusiteikusi šio judėjimo atžvilgiu ir kuris kontroliuoja Rafaho sienos kontrolės postą, pagrindinius anklavo susisiekimo su pasauliu vartus. 

Izraelis paliaubas apibūdina kaip „rimtį už rimtį“. 

Žydų valstybė nerodo jokio suinteresuotumo sušvelninti savo jūrų blokados ar atsisakyti anklavo oro kontrolės, baimindamasi, kad judėjimui „Hamas“ tai atvers galimybę įsigyti ginklų. 

Izraelis savo antžemines pajėgas iš Gazos Ruožo išvedė antradienį, netrukus prieš tai, kaip prasidėjo laikinosios paliaubos. 

Tūkstančiai palieka namus

Tūkstančiai palestiniečių penktadienį bėgo iš savo namų, esančių į rytus nuo Gazos miesto, būgštaudami Izraelio atakų, kai baigėsi tris paras galiojusios paliaubos, pranešė AFP korespondentas ir liudininkai. 

Palestiniečių formuotės Gazoje atsisakė pratęsti paliaubas su Izraeliu, kurių terminas baigėsi 8 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku. 

Praėjus kelioms minutėms po to, kai baigėsi paliaubos, kovotojai iš palestiniečių anklavo apšaudė raketomis Izraelio teritoriją. 

Žydų valstybė kol kas nesudavė atsakomųjų smūgių, nurodė Izraelio armija ir AFP korespondentas. 

Nebenori paliaubų

Gazos Ruožą valdančios „Hamas“ islamistų organizacijos atstovai pranešė, kad penktadienį turinčios pasibaigti paliaubos nebus pratęstos, informuoja BBC.

„Hamas“ karinio sparno atstovas pranešė, kad organizacija nenori tolesnių paliaubų, nes Izraelio vyriausybė atsisakė patenkinti jų ilgalaikius reikalavimus, kurių pagrindinis - nutraukti Gazos Ruožo blokadą ir atidaryti sienos perėjimo punktus. Atstovas įspėjo, jog grupuotė ruošiasi „ilgam karui“.

„Susitarimo nėra“, - patvirtino ir „Hamas“ politinio lyderio padėjėjas Moussa Abu Marzoukas.

Egipto pareigūnai, kurių tarpininkavimas rugpjūčio 5 dieną leido paskelbti 72 valandų paliaubas tarp „Hamas“ ir Izraelio, lenktyniavo su laiku, kad abi kariaujančios pusės rastų ilgalaikį konflikto sprendimą iki penktadienio. Izraelis savo ruožtu reikalauja visiškos Gazos Ruožo demilitarizacijos. Kairo diplomatų teigimu, ši nuostata nepriimtina ne tik „Hamas“, bet ir kitoms palestiniečių grupuotėms.

Palestiniečių pareigūnų teigimu, liepos 8 dieną pradėtų Izraelio antskrydžių ir artilerijos atakų metu jau žuvo ne mažiau kaip 1 875 žmonės. Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, bent 1 354 iš jų buvo civiliai. Izraelio vyriausybė praneša apie 64 žuvusius karius, du civilius gyventojus ir vieną Tailando pilietį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.