Separatistai pripažino pralaimintys ir prabilo apie paliaubas

Be to, naujai paskirtas vadinamosios Donecko liaudies respublikos ministras pirmininkas Aleksandras Zacharčenka pareiškė, kas separatistai yra pasiruošę sudėti ginklus.

Ukrainos kariai apsupo Donecką.<br>AP nuotr.
Ukrainos kariai apsupo Donecką.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:06 AM

Buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų karininko Igorio Girkino, žinomo Strelkovo slapyvardžiu, pranešimas tapo reikšmingu liudijimu, kad Kijevo vyriausybės pajėgos įgyja pranašumą jau keturis mėnesius vykstančiame konflikte. 

I.Strelkovas nurodė, kad Krasnyj Luč miestą, esantį prie vieno iš dviejų pagrindinių kelių, jungiančių Donecką su antruoju didžiausiu sukilėlių kontroliuojamu miestu Luhansku, esančiu toliau į rytus, „užėmė priešas“. 

„Naujosios Rusijos kovotojų Donecko–Horlivkos grupė visiškai apsupta“, – jis rašo pranešime, paskelbtame sukilėlių paskyroje socialiniuose tinkluose. Naująja Rusija (Novorosija) separatistai dažnai vadina savo kontroliuojamą regioną.

Be to, naujai paskirtas vadinamosios Donecko liaudies respublikos ministras pirmininkas Aleksandras Zacharčenka pareiškė, kas separatistai yra pasiruošę sudėti ginklus.

Tuo tarpu Ukrainos vyriausybės pajėgų vykdomos karinės operacijos atstovas Andrijus Lysenka šeštadienį sakė žurnalistams galintis patvirtinti informaciją, kad Krasnyj Luč kontroliuojamas ukrainiečių karių. 

Vienas Donecko miesto administracijos atstovas sakė, kad bent vienas žmogus žuvo, o dar keli buvo sužeisti šeštadienį per vieno pietinio miesto rajono bombardavimą. Atsovas Maksimas Rovninskis taip pat sakė naujienų agentūrai AP, kad praeitą naktį per apšaudymus buvo apgadinti apie 30 daugiabučių. 

Mieste, kuriame prieš įsiplieskiant šiam konfliktui gyveno beveik milijonas žmonių, pastarosiomis savaitėmis padažnėjo bombardavimų. 

Ukrainos pareigūnai griežtai neigia bombarduojantys civilius, tačiau sukilėliai tvirtina priešingai, sakydami, kad jų priešininkai stengiasi suversti separatistams kaltę dėl tų incidentų. 

Šeštadienį sprogimai taip pat buvo girdimi Donecko šiaurinėse prieigose, netoli oro uosto.

Sustabdė „humanitarinės pagalbos“ koloną

Ukraina pareiškė sustabdžiusi Rusijos mėginimą pasiųsti savo karius į jos teritoriją, prisidengiant humanitarine misija, o šis incidentas padidino Vakarų šalių nerimą, kad Maskva planuoja invaziją į kaimyninę valstybę. 

„Didžiulė kolona judėjo Ukrainos sienos link, lydima Rusijos karių ir karinės technikos“, – Ukrainos prezidento Petro Porošenkos biuro atstovo pavaduotojas Valerijus Čalyj nurodė penktadienio vakarą, duodamas interviu televizijai. 

„Ta humanitarinė kolona su „taikdariais“, esą pagal susitarimą su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu Ukrainoje, turėjo įvažiuoti – veikiausiai siekiant išprovokuoti didelio masto konfliktą“, – pridūrė jis. 

V.Chalij sakė, kad tas mėginimas buvo sustabdytas diplomatiniais kanalais, tačiau daugiau detalių nepateikė. 

Jis pridūrė, kad Raudonasis Kryžius paneigė, jog Rusija koordinavo su juo planus dėl šios „humanitarinės kolonos“ pasiuntimo į Ukrainą. 

Penktadienį JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Samantha Power  pasmerkė Rusijos pasiūlymą sukurti humanitarinius koridorius, kuriais būtų teikiama pagalba civiliams rytų Ukrainoje, įstrigusiems dėl įnirtingų susirėmimų tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių. Daugelis tų gyventojų yra likę be elektros ir geriamojo vandens. 

Žuvo dar 13 karių 

Susirėmimai su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose per pastarąją parą nusinešė dar 13 karių gyvybių, šeštadienį pranešė Ukrainos kariškiai. 

„Per pastarąją parą 13 mūsų vaikinų žuvo vaduodami Ukrainą“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka, Kijevo vyriausybės pajėgoms mėginant susigrąžinti kontrolę sukilėlių tvirtovėse šalies rytuose ir atkirsti juos nuo sienos su Rusija. 

Įvažiavo rusų karinė technika

Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų valdžia įspėjo Rusiją nenaudoti humanitarinės pagalbos kaip preteksto siųsti karius į Rytų Ukrainą, praneša BBC.

„Tokia intervencija yra visiškai nepriimtina ir būtų traktuojama kaip Ukrainos užpuolimas“, - sakė JAV ambasadorė Jungtinėms Tautoms Samantha Power.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas ragino Rusiją vengti bet kokių provokuojamų veiksmų.

Didžiosios Britanijos Užsienio reikalų ministerija, remdamasi pranešimais iš Ukrainos, teigė, kad Rusijos karinės transporto priemonės įvažiavo į Ukrainos teritoriją.

Penktadienį aršūs mūšiai tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Rusijos remiamų teroristų tęsėsi prie Ukrainos sienos su Rusija.

F. Hammondas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl padažnėjusio sunkiosios ginkluotės tiekimo iš Rusijos bei dėl pranešimų, kad Rusijos karinės pajėgos rengiasi „humanitarinei intervencijai“.

„Akivaizdu, kad sąlygų tokiam įsikišimui Rytų Ukrainoje nėra. Tokiomis aplinkybėmis įsikišimas būtų laikomas nepagrįstu ir neteisėtu“, - sakė F. Hammondas.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau pareiškė, kad mokymai Pietų Rusijoje baigti ir pajėgos grįžo į savo nuolatinio išsidėstymo bazes.

Pasak NATO, Rusija prie Ukrainos sienos yra sutelkusi apie 20 tūkst. karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.