Japonija pasakė griežtą „ne“ Rusijos karinėms pratyboms

Japonija pareikš

Sh.Abe savo poziciją išsakė po to, kai Rusija atšaukė susitikimą su vienu japonų ministru.<br>AFP nuotr.
Sh.Abe savo poziciją išsakė po to, kai Rusija atšaukė susitikimą su vienu japonų ministru.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2014, 11:56 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:27 PM

„Aš su tuo visiškai negaliu sutikti“, – sakė vyriausybės vadovas žurnalistams, paprašytas pakomentuoti pratybas.

„Per Užsienio reikalų ministeriją pareikšime griežtą protestą Rusijai “, – pridūrė premjeras, kurį citavo naujienų agentūra „Jiji Press“.

Tačiau Japonijos URM kol kas negalėjo patvirtinti, kad Rusija vykdo manevrus seniai ginčijamose salose, esančiose Ramiajame vandenyne prie Rusijos Tolimųjų Rytų regiono krantų, į šiaurę nuo Japonijos.

Sh.Abe savo poziciją išsakė po to, kai Rusija atšaukė susitikimą su vienu japonų ministru, atsakydama į naujas Tokijo sankcijas, paskelbtas aukšto rango veikėjams dėl pavasarį Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

Per tą susitikimą, turėjusį įvykti rugpjūčio pabaigoje, ketinta sutelkti dėmesį į rusenantį teritorinį ginčą, kuris kelia kliūčių dvišalei prekybai ir trukdo Maskvai bei Tokijui pasirašyti oficialią taikos sutartį po Antrojo pasaulinio karo.

Tiek Kremlius, tiek Sh.Abe vylėsi pradėti gerinti dvišalius santykius, siekdami atgaivinti prekybą tuo metu, kai Japonija tikisi didesnės prieigos prie Rusijos gausių naftos ir gamtinių dujų išteklių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2013 metų balandį susitiko su Sh.Abe, ir tai buvo pirmasis oficialus Japonijos bei Rusijos viršūnių susitikimas per dešimtmetį.

Ginčas dėl Kurilų temdo Japonijos ir Rusijos santykius nuo Antrojo pasaulinio karo, kai tuometinės Sovietų Sąjungos pajėgos okupavo keturias pietines salas. Japonija teigia, kad tos salos yra jos teritorijos ir nori, kad Maskva jas grąžintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.