J. Foley ieškojo daugiau karių nei nukaunant O. bin Ladeną

Nepavykusi JAV misija išvaduoti „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje laikomus amerikiečius įkaitus, tarp jų – ir nužudytą žurnalistą Jamesą Foley, anksčiau šią vasarą, regis, buvo kur kas ambicingesnė nei oficialiai teigiama. Operacija netgi buvo didesnė už 2011 metų reidą Pakistane, kai buvo nukautas „Al Qaeda“ vadeiva Osama bin Ladenas, skelbia „ABC News“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-22 15:43, atnaujinta 2018-01-22 05:02

Misija, kurią vykdė JAV 160-asis specialiųjų operacijų aviacijos pulkas, buvo surengta netoli Sirijos miesto Rakos. Joje dalyvavo mažiausiai 24 kariai, o operacija iš oro buvo remiama sraigtasparnių ir JAV oro pajėgų lėktuvo „AC-130“ su pabūklais.

2011 metais Pakistano mieste Abotabade pastatų kompleksą, kuriame slapstydamasis gyveno O.bin Ladenas, atakavo du sraigtasparniai, kuriais skrido iki 28 JAV karinio jūrų laivyno komandosų.

Savo ruožtu Sirijoje, regis, amerikiečių komandosų buvo daugiau, o sraigtasparniai ir „AC-130“ atakavo taikinius iš oro. Atrodo, kad pastaroji operacija buvo ambicingesnė ir galbūt net rizikingesnė.

„Ši misija buvo nepriekaištinga, – ketvirtadienio vakarą apie operaciją, per kurią buvo sužeistas vienintelis amerikietis, kalbėjo JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis. – Bet įkaitų ten nebuvo“.

Kaip skelbia „ABC News“, JAV komandosai įsiveržė į „Islamo valstybės“ kovotojų stovyklą ir susirėmė su maždaug 100 džihadistų. 15 ekstremistų buvo nukauti, bet amerikiečiai nutraukė mūšį supratę, kad įkaitų ten nėra.

„Ar tai buvo žvalgybos klaida? Ne. Žvalgybinė informacija nebūna gražiai supakuota kaip dovanėlė. Tai daugybės paveikslėlių, daugybės faktorių mozaika. Be to, savo žodį gali tarti ir priešas. Pagrindinis misijos tikslas buvo padaryti viską, ką galime, kad išvaduotume įkaitus, kurių gyvybė buvo pavojuje“, – pabrėžė Ch.Hagelis.

Pentagonas atsisako paskelbti, kur ir kada tiksliai buvo surengta operacija, bet daug kas aiškėja iš Sirijos aktyvistų pranešimų socialiniuose tinkluose.

Vienas jaunas siras skelbė apie reidą prie Rakos liepos 3 dienos vakarą – operaciją esą vykdė kariai, skridę „tyliais sraigtasparniais ir kalbėję užsienio kalba“. Liepos 6-ąją apie operaciją pranešė ir Sirijos valstybinė žiniasklaida.

„Tylūs sraigtasparniai“ greičiausiai yra garsieji modifikuoti „Black Hawk“ sraigtasparniai, kurie skrido ir į Pakistaną nukauti O.bin Ladeno.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.