Lietuvos garbės konsulo nužudymas sulaukė ES ir JAV reakcijos

Lietuvos garbės konsulo Nikolajaus Zeleneco nužudymą Europos Sąjunga vertina kaip teroristinį aktą, pareiškė Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Catherine Ashton. 

Lietuvos garbės konsulas M.Zelenec buvo dingęs daugiau kaip savaitę.
Lietuvos garbės konsulas M.Zelenec buvo dingęs daugiau kaip savaitę.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:04 AM

"Mes buvome sukrėsti dėl nelegalių kovinių grupuočių įvykdyto Lietuvos garbės konsulo N.Zeleneco pagrobimo ir žiauraus nužudymo. Mes smerkiame šį teroristinį aktą ir reiškiame užuojautą jo artimiesiems. Šį nusikaltimą įvykdę asmenys negali išvengti atsakomybės ir turi būti perduoti teismui", - pareiškė C.Ashton.

 JAV sureagavo į Lietuvos garbės konsulo žūtį ir pareiškė, kad laikas nutraukti smurtą Ukrainos Rytuose. JAV Valstybės departamento atstovės Marie Harf išplatintame pranešime teigiama, kad per ilgai drąsūs žmonės Ukrainoje rizikuoja būti pagrobti ir nužudyti.

„Šiandien mes buvome šokiruoti, girdėdami pranešimus, kad Lietuvos garbės konsulas Mykola Zelenecas buvo pagrobtas ir nužudytas separatistų, veikiančių Luhanske. Reiškiame užuojautą jo šeimai ir draugams. Kol vis dar aiškinamės šios tragedijos aplinkybes, vienas dalykas yra aiškus: per ilgai drąsūs žmonės Ukrainoje rizikavo būti pagrobti, kankinami ir net nužudyti dėl savo atsidavimo skaidrumui ginkluotų bandymų diktuoti Ukrainos ateitį akivaizdoje“, - teigiama pareiškime.

„Mes dar kartą palaikome siekį nutraukti smurtą ir gedime dar vienos falsifikuoto konflikto aukos“, - priduriama tekste.

Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė versija, kad savo verslą turėjęs konsulas galėjo būti nužudytas, nes nesutiko mokėti duoklės. 

Buvo ilgai dingęs

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienio vakarą pranešė, kad Ukrainos rytuose žuvo Lietuvos Respublikos garbės konsulas Luhansko srityje, Ukrainos verslininkas Nikolajus Zelenecas.

URM praneša, kad prieš kelias dienas jis buvo pagrobtas ginkluotų teroristų, išvežtas nežinoma kryptimi ir nušautas.

"Netekome nuoširdaus Lietuvos draugo, aktyvaus Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo rėmėjo, turėjusio daug planų plėtoti dviejų valstybių kultūrinius ir verslo ryšius", - rašoma URM pranešime spaudai.

Verslininką nužudę asmenys nėra žinomi.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas naujienų agentūrai BNS sakė, kad Lietuvos garbės konsulas Luhanso srityje buvo pagrobtas ir po dvylikos dienų rastas sušaudytas.

„Jį pagrobė ir praėjus dvylikai dienų rado sušaudytą“, – BNS sakė P.Vaitiekūnas. Pasak jo, kol kas nėra žinoma, ar nužudymas susijęs su jo kaip garbės konsulo veikla.

Paskutinį įrašą socialiniame tinkle "Facebook" garbės konsulas parašė liepos 19 d. Kai kurie jo draugai pamanė, kad jis parašė rugsėjį, todėl puolė džiūgauti, kad jis atsirado, klausė, kur buvo dingęs. 

Pasižymėjo aktyvia veikla

„Jis turėjo daug planų. Buvo atvažiavęs pas mus į ambasadą gegužės 30 dieną. Aš su juo kalbėjau, dar taip atsargiai paklausiau, ar nepersigalvojo dėl tų įvykių, dėl to karo, dėl neramumų, dėl aukų. Sakė, kad tikrai ne“, – prisiminė ambasadorius.

„Ne, aš tikrai nepersigalvojau, tegu mane ima įkaitu, tegul padega duris molotovo kokteiliais – mano diplomatinės pastangos yra būtinos, norint surasti Luhanske taikų sprendimą. Žmonės neturi žudyti vieni kitų“, – BNS N.Zeleneco atsakymą pacitavo ambasadorius.

P.Vaitiekūnas sakė mėginantis susisiekti su žuvusiojo šeima.

„Labai gaila. Bandau susisiekti su šeima: paskelbta spaudoje apie tai, skambina žmonės, užjaučia, klausia, ar galime kuo nors padėti, ar šeimai ko nors netrūksta. Tai labai tragiškas įvykis“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.