JAV senatorius ragina apginkluoti Ukrainą, Luhanskas užimtas

„Patvirtiname, kad buvo apšaudyti du sienos apsaugos tarnybos kateriai netoli Mariupolio“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Donecko srities sienos apsaugos tarnybos atstovas.

Ukrainos kariai prie Mariupolio miesto.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Ukrainos kariai prie Mariupolio miesto.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 1, 2014, 8:56 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:25 PM

„Patvirtiname, kad buvo apšaudyti du sienos apsaugos tarnybos kateriai netoli Mariupolio“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Donecko srities sienos apsaugos tarnybos atstovas.

Mariupolis, didelis pramonės miestas, turintis apie 500 tūkst. gyventojų, yra už maždaug 50 kilometrų nuo Rusijos sienos ir už maždaug 35 kilometrų nuo Novoazovsko miesto, kurį užėmė prorusiški sukilėliai.

Novoazovsko vietos naujienų portalas „0629“ citavo vietos valdžios vadovą Olehą Sydorenką, kurio teigimu, abiejuose kateriuose per ataką buvo žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Kijevas teigia, kad Rusijos pajėgos padeda sukilėliams surengti naujausią puolimą prie Azovo jūros pakrantės, o Mariupolio valdžia paragino gyventojus padėti ginti miestą.

Sienos apsaugos tarnyba negalėjo patvirtinti pranešimų, kad jos laivai buvo paskandinti Rusijos oro pajėgų, taip pat neturėjo informacijos apie galimas aukas.

Be to, Ukrainos kariai pirmadienį kovėsi su vienos Rusijos tankų divizijos daliniais rytiniame Luhansko mieste, pranešė Kijevas, toliau skelbdamas apie Maskvos tiesioginį kišimąsi į šį konfliktą. 

„Mūšis tarp Ukrainos oro desantininkų ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų sustiprinto tankų bataliono tęsiasi, siekiant perimti kontrolę Luhansko oro uoste“, – kariuomenės atstovas Leonidas Matiuchinas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Netrukus pranešta, kad ir Luhansko, ir Donecko oro uostai buvo užimti separatistų. Ukrainos pajėgos atsitraukė iš pagrindinio oro uosto prie rytinio Luhansko miesto, kai gavo įsakymą tai padaryti, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas. 

Ankstesniame kariškių pranešime buvo sakoma, kad Ukrainos oro desantininkai kaunasi su Rusijos tankų batalionu, mėgindami išlaikyti oro uostą, esantį prie Luhansko – prorusiškų separatistų tvirtovės netoli Rusijos sienos. 

„Ukrainos kariai gavo įsakymą ir organizuotai atsitraukė iš Luhansko oro uosto bei Heorhijivkos kaimo, – žurnalistams sakė atstovas Andrijus Lysenka. – Sprendžiant iš smūgių tikslumo, (į juos) šaudo profesionalūs Rusijos ginkluotųjų pajėgų artileristai.“ 

Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletėjus taip pat nurodė, jog Rusijos daliniai juda į kitus to regiono miestus, įskaitant didžiausią iš jų – Donecką. 

„Informacija, kad ten esama Rusijos karių, buvo patvirtinta“, – sakė jis. 

„Kovojame su Rusija, ir būtent Rusija sprendžia, kad nutiks Donbase“, – jis sekmadienio vakarą sakė televizijai „Inter“, vartodamas neformalų Donecko ir Luhansko regionų pavadinimą. 

„Mes rengiame derybas ne su teroristais, o su Kremliaus atstovais“, – pareiškė V.Heletėjus.

Ragina apginkluoti Ukrainą

JAV Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas sekmadienį paragino aprūpinti Ukrainą ginklais, kad Kijevo vyriausybė galėtų priešintis „tiesioginei invazijai“, surengtai Rusijos. 

„Turėtume aprūpinti ukrainiečius tokiais gynybiniais ginklais, kurie priverstų Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną brangiai sumokėti už tolesnę agresiją“, – sakė senatorius Robertas Menendezas televizijos CNN pokalbių laidai. 

„Tai nebėra kažkokių sukilėlių separatistų klausimas – tai tiesioginė Rusijos invazija. Privalome tai pripažinti“, – pridūrė jis. 

Jo komentarai nuskambėjo tuo metu, kai V.Putinas dar labiau padidino įtampą jau kelis mėnesius trunkančiame Ukrainos konflikte, pirmąkart prabildamas apie kaimyninės šalies rytinio regiono valstybingumo klausimą. 

„Manau, kad Europos Sąjunga, NATO, taip pat Jungtinės Valstijos turi laikyti šią padėtį dramatiškai pasikeitusia. Turime suteikti ukrainiečiams galimybę kautis, kad apsigintų“, – sakė demokratas  R.Menendezas viešėdamas Kijeve. 

JAV senatorius respublikonas Johnas McCainas, itin aktyviai kritikuojantis Rusiją, palaikė R.Menendezo raginimą televizijai CBS sakydamas, kad ukrainiečiai turėtų būti aprūpinti „ginklais, kurių jiems reikia“. 

„Dėl Dievo meilės, negi negalime padėti tiems žmonėms apsiginti? Tai ne įsibrovimas. Tai invazija“, – sakė J.McCainas,  Senato užsienio ryšių komiteto narys. 

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris praėjusią savaitę susilaikė nepavadinęs pastarųjų Rusijos veiksmų invazija, planuoja priimti Ukrainos vadovą Petro Porošenką Baltuosiuose Rūmuose rugsėjo 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.