Vladimiras Putinas planuoja sušaldyti Ukrainą

Versdamas Ukrainą nusileisti šalies rytuose siautėjantiems separatistams, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo rankose turi svarbų kozirį – ateinančius žiemos šalčius. Net ir spausdama į kampą separatistų pajėgas Ukraina negali būti tikra, kad žiemą nesulauks galingo atkirčio, rašo portalas businessinsider.com.

V.Putinas Ukrainai žada šalčius.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Putinas Ukrainai žada šalčius.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:27 PM

„Manau, kad niekas taip negalvoja apie artėjančią žiemą, kaip Rusija“, – sekmadienį pareiškė V.Putinas. „Yra daug būdų išspręsti susidariusią situaciją. Pirmiausia reikia nutraukti kovas ir imtis atkurti būtiniausią infrastruktūrą, papildyti rezervus, žodžiu, pasiruošti šaltajam sezonui“, – sakė jis.

Harvardo universiteto mokslininkas Geysaras Gurbanovas teigia, kad Rusija įgaus milžinišką pranašumą, kai tik temperatūra kris žemyn.

„JAV energijos informacijos agentūros duomenimis, 40 procentų Ukrainos sunaudojamos energijos šaltinių sudaro dujos, dar 28 procentus – anglys. Iki žiemos pradžios liko daugiausia keturi mėnesiai, o Ukraina atkirsta nuo savo anglies išteklių rytuose. Tikėtis, kad Rusija nemažins dujų tiekimo, taip pat naivu“, – tvirtino G.Gurbanovas.

„Net jei sukilėliai ir neišlaikys savo pozicijų ir Ukraina atgaus priėjimą prie anglies išteklių, Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ padės V.Putinui laimėti šį karą“, – tęsė mintį G.Gurbanovas. Rusijos prezidento užuominos apie žiemos laukimą leidžia suprasti, jog smūgiui žiemą jau pasirengta.

2013 metais Rusijos tiekiamos dujos sudarė pusę visų Ukrainos sunaudojamų dujų. Šių metų birželio 16 dieną Rusija jau nutraukė dujų tiekimą į Ukrainą, motyvuodama neapmokėtomis sąskaitomis. „Gazprom“ teigimu, šiuo metu skola sudaro 5,3 mlrd. dolerių (13,94 mlrd. litų).

Analitikas Alistairas Newmanas praėjusį mėnesį pažymėjo, kad Rusijos humanitarinės pagalbos kolonų virtinė ir galimas spaudimas grasinant nutraukti dujų tiekimą tik stiprės artėjant žiemos išbandymams. Rusija jau pagrasino Ukrainai, kad dujų tiekimas bus smarkiai apribotas, jei ji nepradės reguliariai mokėti skolų.

ES bando sureguliuoti konfliktą ir bent laikinai pratęsti dujų tiekimą, tačiau ir tai gali nepadėti, jei V.Putinas užsimanys pasitelkti energetikos ginklus Ukrainos valiai palaužti.

„Ar Ukraina gali gyventi be Rusijos dujų? Ne, negali“, – šį mėnesį sakė Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas. „Kiek Rusijos dujų mums reikia? Maždaug penkių milijardų kubinių metrų“, – skaičiavo jis, patvirtindamas niūrias analitikų prognozes, jog žiemą Ukrainos lauks dar didesni išbandymai.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.