Prancūzai apsigalvojo: neduos Rusijai karo laivų „Mistral“

Baltijos šalys sveikina Prancūzijos sprendimą

Prancūzija kol kas neperduos karo laivų „Mistral“ Rusijai.<br>AP nuotr.
Prancūzija kol kas neperduos karo laivų „Mistral“ Rusijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2014, 8:04 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:41 AM

„Respublikos prezidentas nusprendė, kad, nepaisant paliaubų vilties, kurią dar reikia patvirtinti ir įgyvendinti, sąlygos, kuriomis Prancūzija galėtų leisti pateikti pirmąjį sraigtasparnešį, šiuo metu nėra tinkamos“, – sakoma pranešime svarbaus NATO viršūnių susitikimo išvakarėse. 

„Padėtis Ukrainoje yra rimta. Rusijos pastarojo meto veiksmai rytų Ukrainoje prieštarauja Europos saugumo pagrindams“, - rašoma pranešime, kuris paskelbtas po Prancūzijos gynybos tarybos posėdžio. 

Pagal 2011 metais pasirašytą 1,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą Prancūzija turėjo parduoti Rusijai du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus. Pirmąjį laivą Rusija turėtų gauti šių metų spalį, antrąjį – 2015 metais. 

Tačiau neseniai, interviu laikraščiui „Le Monde“ Francois Hollande'as taip sakė: „Jeigu būtų daugiau įtampos, ir būtų neįmanoma rasti išeities, mes turėtume apie tai atsisakymą tiekti laivą pagalvoti“. 

Tas interviu buvo duotas dar iki plataus masto kaltinimų Rusijai, kad ši pasiuntusi savo karius į Ukrainos rytus. 

JAV prezidentas Barackas Obama dar anksčiau reiškė „susirūpinimą“ dėl šios sutarties ir sakė, kad būtų geriau „paspausti stop mygtuką“ minimoje sutartyje. 

Nuo šios vasaros pradžios Prancūzijos vakaruose apie 400 rusų karo jūrininkų jau mokėsi valdyti pirmąjį pagal šią sutartį pastatytą karo laivą, pavadintą „Vladivostok“. 

Prancūzijai, kurios ekonomikos augimas yra sustojęs, šalyje didelis nedarbas, kelia nerimą ne tik tai, kad bus prarastos pajamos iš šio laivo pardavimo, bet ir tai, kad bus prarastas Paryžiaus patikimumas kaip ginklų eksportuotojo.

Baltijos šalys sveikina Prancūzijos sprendimą

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas trečiadienį pasveikino Prancūzijos prezidento sprendimą neperduoti karo laivų „Mistral“ Rusijai. 

Paryžių taip pat pagyrė Jungtinių Valstijų, Ukrainos ir Latvijos pareigūnai. 

„Mes sveikiname tokį Prancūzijos sprendimą. Prancūzijos prezidento paskelbtas sprendimas atitinka Lietuvos interesus“, - BNS sakė J.Olekas telefonu iš Velso, į kurį jis atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime. 

Tai ministras sakė netrukus po to, kai Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as pranešė, kad šiuo metu „nėra tinkamų sąlygų“, kad Prancūzija galėtų perduotu du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus. 

Pagal 2011 metais pasirašytą 1,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą Prancūzija turi parduoti Rusijai du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus. Pirmąjį laivą Rusija turėtų gauti šių metų spalį, antrąjį - 2015 metais. 

Rytų Europos šalys ir Jungtinės Valstijos ne kartą ragino Prancūziją stabdyti sandorį, reaguojant į Rusijos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose. 

BNS paklaustas, ar „Mistral“ pardavimas būtų kėlęs grėsmę Lietuvai, J.Olekas atsakė, kad pavojus turbūt būtų netiesioginis: „Tiesiogiai negalėtume tikėtis, kad jis („Mistral“ laivas) įplauktų į Baltijos jūrą ir tiesiogiai grasintų Lietuvai, tačiau Rusijos karinės galios stiprinimas ir galimas šantažas ar agresija prieš mūsų sąjungininkus ir partnerius, be abejo, kenktų ir Lietuvos saugumui“. 

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Prancūzijos žingsnis yra „tinkamas sprendimas tinkamu metu“. 

Prancūzijai už „atsakingą sprendimą“ padėkojo ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, nurodęs, kad tai „svarbu atkuriant taiką Europoje“. 

JAV valstybės departamento atstovė spaudai prancūzų pareiškimą pavadino „išmintingu sprendimu“. 

Prancūzų diplomatiniai šaltiniai AFP agentūrai sakė, kad susitarimas su rusais dėl laivų pardavimo bus peržiūrimas lapkritį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.