„Islamo valstybės“ teroristų siaubas – pilotė moteris

Oro smūgius Sirijoje organizuojančiai JAV padeda daugelis kitų valstybių. Viena jų – Jungtiniai Arabų Emyratai, kurių oro pajėgose tarnauja pirmoji pilotė moteris. Majorei Mariam Al Mansouri netgi teko garbė šią savaitę lydėti smūgių misiją, skelbia CNN.

Majorei Mariam Al Mansouri netgi teko garbėti šią savaitę lydėti smūgių misiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Majorei Mariam Al Mansouri netgi teko garbėti šią savaitę lydėti smūgių misiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-26 14:00, atnaujinta 2018-01-29 13:14

„Ji puikios kvalifikacijos, gerai treniruota, pasiruošusi karinėms atakoms pilotė“, - teigė Yousefas Al Otaiba, Jungtinių Arabų Emyratų ambasadorius JAV. Ši arabų valstybė – ne vienintelė prisijungusi prie „Islamo valstybę“ stabdančių veiksmų Sirijoje ir Irake.

„Tai ypatingai svarbu mums, nuosaikiems arabams, nuosaikiems musulmonams, atsistoti ir pasakyti, kad šie žmonės kelia grėsmę visam regionui. Jie kelia pavojų ne tik mūsų valstybėms, bet ir visų žmonių gyvybėms“, - pridūrė ambasadorius Y.Al Otaiba.

Pati majorė M.Al Mansouri teigė, kad jau seniai norėjo tapti karinio lėktuvo pilote, tačiau turėjo sulaukti, kol tai bus leidžiama jos šalies įstatymų. „Tuo metu, kai pradėjau treniruotis, moterims nebuvo leidžiama pilotuoti naikintuvo, tad turėjau laukti 10 metų“, - sakė „džihadistu siaubu“ vadinama pilotė.

Ji pabrėžė, kad nėra jokio skirtumo tarp vyrų ir moterų, kai kalba eina apie valstybės gynybą. „Mes gyvename karštame regione, tad privalome parengti gynybai visus piliečius. Visi yra atsakingi už valstybės gynybą – ir vyrai, ir moterys. Kai ateis laikas, visi mes šoksime gintis“, - aistringai dėstė M.Al Mansouri.

Konservatyviu mąstymu pasižyminčiose arabų šalyse moteris karo pilotė – vis dar naujiena. Tiesa, tokie pasikeitimai neseniai atėjo ir į labiau išsivysčiusias Vakarų valstybes. Štai JAV karinių oro pajėgų pulkininkė Jeannie Flynn Leavitt, vadovaujanti 5000 karių oro bazei Šiaurės Karolinoje savo apmokymus baigė prieš 20 metų.

Jai teko laukti 1991 metų, kol JAV gynybos sekretorius pagaliau pasirašė įsakymą, leidžiantį moterims atlikti ir tokio pobūdžio karinę pareigą. Šiuo metu JAV karinėse oro pajėgose 700 piločių ir 60 naikintuvus pilotuojančių moterų ir merginų, dalyvaujančių puolamuosiuose veiksmuose.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.