Amerikiečiai lieka Afganistane: pasirašyta nauja sutartis

Afganistanas ir Jungtinės Amerikos Valstijos antradienį pasirašė ilgai atidėliotą saugumo sutartį, kuri leis daliai JAV karių likti šioje šalyje ateinančiais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 30, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 3:24 AM

Sutartis buvo pasirašyta kitą dieną po naujo Afganistano prezidento Ashrafo Ghani inauguracijos.

A.Ghani pirmtakas Hamidas Karzai, pasitraukęs iš šalies vadovo posto pirmadienį, atsisakinėjo pasirašyti tą sutartį. Jo pozicija rodė, kaip smarkiai pablogėjo Afganistano ir JAV santykiai nuo pirminio optimizmo 2001 metais, kai buvo nuverstas Talibano režimas. 

Afganistano nacionalinio saugumo patarėjas Hanifas Atmaras ir JAV ambasadorius Jamesas Cunninghamas pasirašė tą dokumentą A.Ghani akivaizdoje per ceremoniją prezidentūroje Kabule. 

„Šis pasirašymas siunčia žinią, kad prezidentas Ghani vykdo savo įsipareigojimus. Jis pažadėjo, kad pasirašys sutartį kitą dieną po inauguracijos“, – aukšto rango A.Ghani padėjėjas Daoudas Sultanzoy sakė naujienų agentūrai AFP prieš ceremoniją. 

„Tai rodo prezidento įsipareigojimą Afganistano saugumo pajėgoms ir pasitikėjimą būtų būsimais ryšiais su JAV. Netikrumą keičiame tikrumu“, – pridūrė jis. 

Pasak JAV Valstybės departamento atstovės Jen Psaki, naujoji sutartis „leis Afganistanui, Jungtinėms Valstijoms ir tarptautinei bendruomenei palaikyti partnerystę, kurią įkūrėme, siekdami užtikrinti, kad Afganistanas išlaikys ir pratęs pastarojo dešimtmečio laimėjimus“. 

JAV vadovaujamos NATO kovinės pajėgos turėtų būti išvestos iš Afganistano iki šių metų pabaigos, todėl buvo jaučiamas spaudimas pasirašyti susitarimą dėl pasiliekančių pajėgų. 

Antradienį taip pat bus pasirašyta atitinkama sutartis tarp Afganistano ir NATO. 

Vokietijos, Italijos ir kitų NATO šalių ginkluotųjų pajėgų nariai prisidės prie 9,8 tūkst. liekančių JAV karių, todėl bendrą kontingentą sudarys apie 12,5 tūkst. karių. 

Naujoji misija, pavadinta „Ryžtingu palaikymu“ („Resolute Support“), bus sutelkta į mokymą ir pagalbą Afganistano armijai bei policijai kovojant su Talibano sukilėliais. 

Derybos dėl šios sutarties H.Karnai pasirodė esantis itin nenuspėjamas veikėjas, nes jis nuolat kėlė naujus reikalavimus, keitė poziciją ir pykdė Jungtines Valstijas, kurios yra didžiausios Afganistano donorės. 

Ankstesnis lyderis galiausiai atsisakė pasirašyti sutartį, nors H.Karzai sušaukta afganų genčių vyresniųjų asamblėja Loja Džirga įpareigojo jį tai padaryti. Didelė dalis visuomenės taip pat palaikė poziciją, kad JAV kariai turi pasilikti. 

Per priešrinkiminę kampaniją tiek A.Ghani, tiek jo varžovas Abdullah Abdullah žadėjo pakeisti H.Karzai sprendimą. 

Vašingtonas grasino, kad nepasirašius tos sutarties visos JAV pajėgos bus išvestos iki šių metų pabaigos, tačiau nutarė palaukti, kol bus išspręstas užsitęsęs ginčas po birželį vykusių Afganistano prezidento rinkimų. Naujasis šalies vadovas buvo prisaikdintas pirmadienį. 

Šiuo metu Afganistane yra apie 41 tūkst. NATO karių – gerokai mažiau nei 2012 metais, kai jų būta apie 130 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.