Šiurpioji statistika: kare kasdien žūva po 5 ukrainiečių karius

Oficialiai kruvinas karas Rytų Ukrainoje nevyksta – galioja paliaubos. Bet vien nuo jų paskelbimo pradžios ukrainiečiai neteko per 170 saviškių, o nuo ginkluoto konflikto pradžios per 1,2 tūkst. kautis išėjusių ukrainiečių neteko gyvybės šiame nepaskelbtame kare, skelbia portalas texty.org.ua

Ukrainiečių kariai nuo kovo mėnesio neteko per 1,2 tūkst. saviškių - daugiau nei amerikiečiai per trejus pastaruosius metus Afganistane.<br>"Reuters" nuotr.
Ukrainiečių kariai nuo kovo mėnesio neteko per 1,2 tūkst. saviškių - daugiau nei amerikiečiai per trejus pastaruosius metus Afganistane.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:57 PM

Statistika išties iškalbinga ir griauna kai kuriuos nusistovėjusius karo mitus. Pavyzdžiui iš šalies gali pasirodyti, kad su prorusiškais separatistais, kurių nuostoliai taip pat skirtingais skaičiavimais siekia nuo šimtų iki kelių tūkstančių, kaunasi vien savanoriškieji batalionai.

Pačių ukrainiečių pastangomis sukurti ir aprūpinami savanorių batalionai, tokie kaip „Azov“, „Dnipro“ arba „Donbas“ formaliai paklūsta Ukrainos vidaus reikalų ministerijai. Skelbiama, kad būtent šie batalionai daugiausiai kaunasi ir labiausiai lieja kraują kare su Rusijos remiamais separatistais.

Tačiau oficiali statistika rodo, kad šie separatistų pagiežos, paniekos ir baimės susilaukę batalionai prarado per 200 žmonių. Tuo tarpu didžiausius nuostolius patyrė reguliariosios Ukrainos pajėgos – ukrainiečių greitojo reagavimo aeromobiliosios ir desantininkų brigados. Pavyzdžiui skaudžiausiai nukentėjo daugiausiai kovinės patirties turinti 25-oji desantininkų brigada.

Po nesėkmingo pasirodymo konflikto pradžioje balandį, kai desantininkai pasidavė separatistams ir atidavė jiems savo šarvuočius, brigadą norėta išformuoti.

Tačiau gėdą desantininkai išpirko krauju – beveik šimtas desantininkų žuvo kovose, spėjama, kad dar keli šimtai buvo sužeisti arba paimti į nelaisvę. Didžiausius nuostolius 25-oji brigada patyrė birželį, kai su 40 desantininkų buvo numuštas ukrainiečių transporto lėktuvas Il-76.

Kitos ukrainiečių brigados taip pat patyrė didelių nuostolių. Kiekvieną mėnesį nuostoliai tik augo. Pavyzdžiui jei per kovą, balandį ir gegužę kartu sudėjus žuvo 76 ukrainiečių kariai, tai vien birželio mėnesį aukų priskaičiuota 141. Liepą, sėkmingų ukrainiečių puolimų metu, kai jau atrodė, kad separatistai sprunka ir yra palaužti, žuvo dvigubai daugiau – per 320 Ukrainos karių.

Tačiau tikrasis košmaras laukė kruvinąjį rugpjūtį, kai įsikišo ne tik iš per sieną plūstančios pavienės ginkluotų rusų grupės, bet ir Rusijos reguliariosios pajėgos – tankai, šarvuočiai bei artilerija.

Būtent rusų karių dėka separatistai susigrąžino prarastas teritorijas, apsupo, išvaikė arba sunaikino ukrainiečių karinius dalinius. Liūdniausias laikotarpis ukrainiečiams – rugpjūčio pabaiga, kai Ilovaisko katile mėgindami išsiveržti iš apsupties žuvo dešimtys ukrainiečių.

Iš viso rugpjūčio mėnesį mažiausiai 576 ukrainiečių karių artimieji sulaukė žinios apie sūnaus, brolio ar sutuoktinio žūtį. Tokių šiurpių žinių sulaukta ir nuo rugsėjo pradžios, kai oficialiai įsigaliojo paliaubos – rugsėjį kasdien žūdavo po 5 ukrainiečių karius. Iš viso per pusę metų ukrainiečiai neteko daugiau karių (1276), nei amerikiečiai per pastaruosius trejus metus Afganistane (900 žuvusiųjų)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.