Rusijos bombonešiai repetuoja branduolines atakas?

Branduoliniai Rusijos bombonešiai pastarosiomis savaitėmis itin dažnai skaido virš Šiaurės jūros ir Atlanto vandenyno. JAV karinių oro pajėgų vadovai jau svarsto, ar tai nereiškia, kad repetuojama mirtina – branduolinė misija, rašo „The Daily Beast“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 8:22 PM

Tiek dabartiniai, tiek buvę JAV karinių oro pajėgų pareigūnai mano, kad Rusijos bombonešiai gali repetuoti branduolinius smūgius. Esą Rusijos karinės oro pajėgos agresyviai tiria Vakarų Europos oro erdvę, kad nustatytų, per kiek laiko NATO reaguotų į jų veiksmus.

Nuo spalio 28-osios NATO gynybos sistemos susekė ir stebėjo keturias Rusijos karinių lėktuvų grupes – virš Baltijos jūros, Šiaurės jūros, Juodosios jūros ir Atlanto vandenyno.

Norvegijos naikintuvai F-16 spalio 29 dieną perėmė keturis Rusijos bombonešius TU-95MC ir keturis oro tanklaivius IL-78.

Kai tik prie jų prisiartino norvegų aviacija, šeši Rusijos lėktuvai pasuko namo, bet likę du bombonešiai TU-95 toliau skrido į pietvakarius – palei Norvegijos pakrantę. Tik gerokai vėliau šie lėktuvai irgi pasuko atgal į Rusiją.

Didžiuliai turbopropeleriniai bombonešiai TU-95 yra raketos su branduoline galvute X-55 paleidimo platforma. Raketa gali skrieti beveik 2,6 tūkst. kilometrų.

Šios raketos nešama branduolinė galvutė yra 200 kilotonų galingumo. Pavyzdžiui, atominė bomba, kuri Antrojo pasaulinio karo pabaigoje sunaikino Japonijos miestą Nagasakį, buvo vos 21 kilotonos galingumo.

Kai kurie JAV pareigūnai „The Daily Beast“ teigė, kad Rusijos bombonešiai TU-95 galėjo skristi į iš anksto nustatytas vietas, iš kurių būtų paleidžiamos branduolinės raketos.

„Be jokios abejonės, tai įmanoma, – teigė buvęs JAV karinių oro pajėgų generolas leitenantas Davidas Deptula, anksčiau vadovavęs pajėgų žvalgybai. – Gali būti, kad per dvejus ateinančius metus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas imsis agresyvių veiksmų Rytų Europoje ir branduoliniais grasinimais atbaidys NATO nuo atsakomųjų priemonių“.

Tiesa, kitas buvęs JAV karinių oro pajėgų atstovas, praeityje nuodugniai analizavęs Rusijos aviacijos naudojamą taktiką, patarė rusų lėktuvų skrydžių nevertinti pernelyg rimtai.

„Žvalgybiniai skrydžiai tikrinant Vakarų reakciją? Taip, – teigė buvęs pareigūnas. – Didesnis aktyvumas nei anksčiau? Taip. Branduolinio smūgio repeticija? Nemanau. Rusų sugebėjimus lengva išmatuoti“.

Panašios nuomonės laikosi ir Nepriklausomo tyrimų centro Vašingtone analitikė Rebecca Grant: „Visa tai man primena Rusijos lėktuvų skrydžius Ramiajame vandenyne, kurie dabar buvo perkelti į Europos erdvę. Nelaikau to konkrečia branduolinio scenarijaus repeticija, tai greičiau treniruotė ir provokacija“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.