Stebėtojai perspėja: smurtas Ukrainos rytuose intensyvėja

Tarptautiniai stebėtojai

Ekspertų grupė antradienį aplankė katastrofos vietą ir rado žmonių palaikų bei dvejus tapatybės dokumentus, kurie bus išsiųsti į Nyderlandus.<br>RIA Novosti nuotr.
Ekspertų grupė antradienį aplankė katastrofos vietą ir rado žmonių palaikų bei dvejus tapatybės dokumentus, kurie bus išsiųsti į Nyderlandus.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2014, 9:39 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:34 PM

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pareiškė, kad padėtis karo nuniokotame rytiniame regione, kuriame „didėja“ neramumų pavojus, tikriausiai dar labiau pablogės, o Ukrainos ambasadorius prie Jungtinių Tautų (JT) griežtai įspėjo, kad Maskva planuoja didelio masto karinį puolimą.

„Manau, kad Jungtinės Tautos turi būti kiek įmanoma greičiau informuotos, jog Rusija planuoja didelio masto invaziją į Ukrainą. Tai įrodo naujausi faktai, nepaliekantys jokių abejonių“, – pabrėžė ambasadorius Jurijus Serhejevas.

Ukrainos rytuose nuo rugsėjo galioja trapios paliaubos, bet jos dažnai pažeidžiamos lokalių susirėmimų.

„Smurto lygis Rytų Ukrainoje ir tolesnio eskalavimo rizika išlieka dideli ir toliau auga“, – per spaudos konferenciją Kijeve sakė ESBO Specialiosios stebėjimo misijos Ukrainoje atstovas Michaelas Bociurkiwas.

Anksčiau antradienį ESBO stebėtojai pranešė matę karinę koloną, kurią sudarė 43 sunkvežimiai be jokių atpažinimo ženklų, iš kurių penki tempė sunkiąsias haubicas, o kiti penki vežė salvinės raketų ugnies sistemas. Ta kolona judėjo prorusiškų separatistų tvirtovės Donecko link.

Ši informacija buvo naujausia iš virtinės pranešimų apie pastebėtus nepažymėtus sunkvežimius ir sunkiąją ginkluotę sukilėlių kontroliuojamose teritorijose. Ukraina ir Vakarų šalys įsitikinusios, kad ta technika plūsta iš Rusijos.

Dar vienu didėjančio smurto ženklu tapo Ukrainos kariuomenės pranešimai, jog žuvo dar penki vyriausybinių pajėgų kariai ir devyni buvo sužeisti. Per septynis mėnesius vykstantį kruviną konfliktą vyriausybinės pajėgos jau neteko 1 052 savo narių.

Iš viso nuo balandžio kautynės Rytų Ukrainoje pareikalavo jau per 4 000 žmonių gyvybių, rodo JT statistika.

Tuo tarpu olandų tyrėjai, kurie tikėjosi pradėti rinkti nuolaužas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo, kuriam sudužus liepą žuvo 298 žmonės, katastrofos vietoje, toliau mėgina susitarti su sseparatistais dėl galimybės dirbti toje teritorijoje.

Ekspertų grupė antradienį aplankė katastrofos vietą ir rado žmonių palaikų bei dvejus tapatybės dokumentus, kurie bus išsiųsti į Nyderlandus.

Tačiau dėl trapios saugumo padėties neįmanoma prognozuoti, kada darbai galės būti tęsiami, sakoma Nyderlandų saugumo ir teisingumo ministerijos paskelbtame pranešime.

Rusijos naujienų agentūros citavo separatistų šaltinius, kurie sakė, kad ekspertai nutraukė pastangas rinkti nuolaužas, įstrigus deryboms dėl šio projekto protokolo.

Ukraina, palaikoma Vakarų šalių, kaltina Rusiją perdavus promaskvietiškiems separatistams zenitinį raketų kompleksą „Buk“, iš kurio esą buvo numuštas Malaizijos laineris. Tačiau Maskva ir sukilėliai tuos kaltinimus neigia, tvirtindami, kad lėktuvą numušė Kijevo pajėgos.

 Ekspertai iš Nyderlandų aptiko naujų aukų palaikų Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos vietoje Donbase. 

Palaikai ir asmeniniai daiktai gabenami į Charkovą, kur atliekama pirminė medicininė teismo ekspertizė. Po šio proceso jie bus išgabenti į Nyderlandus, tačiau kol kas neaišku, kada tai įvyks. 

Repatriacijos misijos vadovas pabrėžė, kad ekspertai bendradarbiauja su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais ir išnaudoja kiekvieną galimybę patekti į katastrofos vietą. 

„Viskas priklauso nuo saugumo situacijos“, - kalbėjo repatriacijos misijos vadovas Piteris Japas Albersbergas. „Mums pavyko padaryti pažangą, tačiau padėtis ir toliau lieka nestabili. Tai neleidžia mums kurti tolimesnių veiksmų plano. Jei atsiranda galimybė atlikti paieškas, mes ja nelaukę pasinaudojame“, - tikino misijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.