Ukrainai gresia puolimas. NATO įspėja dėl branduolinių ginklų

Rengia neeilinį posėdį

NATO perspėja Ukrainos kariuomenę dėl Rusijos paramos separatistams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO perspėja Ukrainos kariuomenę dėl Rusijos paramos separatistams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:10 PM

„Perdislokuojame savo ginkluotąsias pajėgas, reaguodami į (separatistų) kovotojų veiksmus“, – sakė S.Poltorakas vyriausybės posėdyje, pridūręs, kad separatistai sulaukė pastiprinimų. 

„Savo pagrindiniu uždaviniu laikau pasiruošimą kariniams veiksmams“, – pabrėžė ministras.

Rengia neeilinį posėdį

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba trečiadienį, 19 val. 30 min. Grinvičo (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku, rengia neeilinį posėdį, po gautų pranešimų apie naujų Rusijos kariuomenės kolonų įvažiavimą į Ukrainos teritoriją, pranešė diplomatai.

Šio posėdžio paprašė Jungtinės Valstijos, kai NATO pranešė, kad per pastarąsias dvi dienas Rusijos tankų, artilerijos ir kariuomenės kolonos kirto Rusijos sieną ir įvažiavo į rytinę Ukrainos dalį.

Tačiau Rusija NATO kaltinimus neigia.

Posėdyje vyks atviri 15-os Tarybos narių debatai, kuriuose taip pat dalyvaus Ukraina, pranešė pirmininkaujanti Australija.

Savo ruožtu Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas pranešė, kad Kijevas ruošiasi naujiems susirėmimams, pastebėjus Rusijos ir prorusiškų sukilėlių „padidėjusį aktyvumą“ visame regione.

Drebina sprogimai

Smarkus artilerijos šaudymas trečiadienį drebino Ukrainos prorusiškų separatistų pagrindinę tvirtovę Donecką, įsiplieskus smarkiausioms per kelias pastarąsias dienas kautynėms miesto prieigose, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Sukilėlių minosvaidžiai nuo ankstaus ryto leido sviedinius iš pozicijų netoli Donecko centro į vyriausybės pajėgų ginamą griuvėsiais virtusį tarptautinį oro uostą, o dėl šūvių trenksmo kaukė įsijungusios automobilių signalizacijos, sakė korespondentas.

Donecko merijos pranešime nurodoma, kad „artilerijos ugnis ir sprogimai girdimi visuose rajonuose“ šiame kasybos ir sunkiosios pramonės mieste.

Suintensyvėjęs bombardavimas, kuris, sprendžiant iš garso, buvo smarkiausias nuo praeito savaitgalio, vyko tuo metu, kai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai perspėjo, jog atsinaujinę susirėmimai gali vėl įžiebti didelio masto konfliktą po šiek tiek ramesnio laikotarpio nuo rugsėjo pradžios, kai buvo pasirašyta trapi paliaubų sutartis.

Paskelbus netvarias paliaubas, didžiojoje fronto linijos dalyje susirėmimai liovėsi, tačiau bombardavimai ir kautynės tęsiasi kai kuriose strategiškai svarbiose teritorijose.

Ukrainos kariškiai trečiadienį informavo, kad vienas karys žuvo, o dar du buvo sužeisti per kelias artilerijos bombardavimo bangas tame regione.

Vyriausybės pajėgos taip pat kaltino sukilėlius mėginus užimti vieną strategiškai svarbią vietovę palei neramią fronto liniją, nustatytą pagal paliaubų sutartį – į šiaurę nuo antrojo didžiausio separatistų kontroliuojamo miesto Luhansko.

Aktyvumas kelia nerimą

Pastebėjus daugybę karinių vilkstinių, pastaruoju metu išaugo būgštavimai, kad konfliktas gali dar labiau paaštrėti. 

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienio vakarą per pokalbį telefonu pareiškė savo susirūpinimą dėl rugsėjo pradžioje pasiektų paliaubų pažeidinėjimo ir pranešimų, kad separatistai Ukrainos Rytuose vėl gavo ginklų iš Rusijos. 

Ukrainos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Jurijus Sergejevas antradienį įspėjo dėl plataus masto Rusijos karinės operacijos. „Aš manau, jog JT kiek įmanoma greičiau turi būti informuota apie tai, kad Rusija planuoja didelę invaziją į Ukrainą“, - rašė jis „Twitter“ tinkle. Anot ambasadoriaus, tai rodo pastarieji faktai. Konkrečiau jis nieko neįvardijo.

NATO bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) patvirtino turinčios įrodymų, kad į Rytų Ukrainą toliau plūsta karinė technika iš Rusijos, antradienį pranešė radijas „Svoboda“, cituodamas Aljanso pajėgų Europoje vyriausiąjį vadą Philipą Breedlove'ą. 

Ph.Breedlove'as pridūrė, kad Rusijos anksčiau šiais metais aneksuotame Krymo pusiasalyje buvo dislokuotos pajėgos, „galinčios būti branduolinėmis“, bet kol kas nepastebėta jokių ženklų, kad į tą regioną tikrai buvo atgabenta branduolinių ginklų. 

Vakarų šalių žiniasklaida taip pat citavo Ph.Breedlove'o pareiškimą, kad prie sienos su Ukraina tebelaikomi maždaug aštuoni Rusijos pajėgų batalionai.

Rusijos kariuomenės nėra Ukrainos rytuose, tvirtino trečiadienį Gynybos ministerijos atstovas, atsakydamas į NATO kaltinimus, kad karinės vilkstinės pastarosiomis dienomis kerta sieną iš Rusijos į Ukrainą.

„Jau daug kartų pabrėžėme, kad apie reguliarų Briuselio oro virpinimą dėl neva Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimo Ukrainoje nebuvo ir nėra jokių faktų“, – pareiškė trečiadienį žurnalistams oficialusis Gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Intensyviai gabena rusišką techniką

NATO pastarąsias dvi dienas matė, kaip į Rytų Ukrainą važiavo Rusijos karinės įrangos kolonos, įskaitant tankus, artileriją ir kovos veiksmams pasirengusius karius, trečiadienį sakė Aljanso pajėgų Europoje vyriausiasis vadas. 

„Per pastarąsias dvi dienas matėme tą patį dalyką, apie kurį praneša ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija). Matėme į Ukrainą įvažiuojančias Rusijos karinės technikos kolonas, pirmiausia – rusų tankus, rusų artileriją, rusų priešlėktuvinės gynybos sistemas ir rusų kovines pajėgas“, – Sofijoje sakė JAV generolas Philipas Breedlove'as. 

„Šiuo metu neturime aiškaus vaizdo dėl to, kiek. Sutariame, kad yra daug kolonų, kurias matėme“, – pridūrė jis. 

ESBO stebėtojai antradienį pranešė matę 43 karinių sunkvežimių be skiriamųjų ženklų koloną, važiuojančią į Rytų Ukrainos separatistų bastioną Donecką. Penki sunkvežimiai tempė haubicas, kiti penki – salvinės raketų ugnies sistemas. 

Pastaruoju metu sunkvežimiai be skiriamųjų ženklų ir sunkioji ginkluotė, keliaujantys fronto linijos link, separatistų kontroliuojamuose rajonuose buvo pastebėti ne kartą. 

Trečiadienį Doneckas buvo intensyviai apšaudomas iš artilerijos pabūklų. Ukrainos kariškiai sakė, kad visame regione apšaudant jų pozicijas, vienas karys žuvo, o dar du buvo sužeisti, vienas iš jų – oro uoste. 

„Didžiausią nerimą man kelia tai, jog dabar turime situaciją, kai buvusi tarptautinė siena tarp Ukrainos ir Rusijos yra visiškai akyta, ji visiškai atvira“, – sakė Ph.Breedlove'as. 

„Pajėgos, pinigai, parama, tiekimas, ginklai plūsta per šią sieną pirmyn ir atgal visiškai kaip panorėjus ir tai nėra gera situacija, – sakė jis. – Mums reikia grįžti prie situacijos, kai ši tarptautinė siena buvo gerbiama, ir tai padės mums suvaldyti kartotinio tiekimo į Rytų Ukrainą problemą“. 

Neigia Rusijos įtaką

Separatistai Rytų Ukrainoje dar kartą paneigė pranešimus, kad gauna karinę paramą iš Rusijos. 

Sunkvežimių vilkstinė su ginklais ir kovotojais krizių regione, kurią matė ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, buvo sukilėlių kolona, o ne rusų daliniai, Donecke pareiškė vienas separatistų lyderių Borisas Litvinovas. 

„Taip, tai sovietinė technika, kokią dar naudoja ir Rusijos kariuomenė, tačiau mes ją užgrobėme mūšyje su Ukrainos pajėgomis, - trečiadienį kalbėjo separatistas. - Tai mūsų trofėjai“. 

Provakarietiška vadovybė Kijeve ir Vakarai kaltina Rusiją ginkluojant sukilėlius. 

Tuo tarpu Donecke tęsiantis mūšiams tarp kariuomenės ir sukilėlių, pranešama, kad yra žuvusiųjų ir sužeistųjų. Vietos radijo stotys kalbėjo apie nuožmiausius pastarųjų dienų mūšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.