Prancūzijos špyga Rusijai: „Mistral“ laivų negausite“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as jau kurį laiką žadėjo nuspręsti, ką daryti desantiniais "Mistral" tipo laivais, kurie buvo statomi Rusijai, tačiau dėl krizės Ukrainoje šių laivų perdavimas Rusijai buvo atidėliojimas. Skelbiama, kad Prancūzijos vadovas nusprendė neribotai įšaldyti "Mistral" perdavimą Rusijai, kuri tokiu atveju baugino milžiniškomis baudomis.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt

2014-11-25 14:11, atnaujinta 2018-01-20 16:13

Prancūzijos prezidentas atsižvelgdamas į dabartinę situaciją Ukrainoje, nusprendė sustabdyti pirmojo „Mistral“ tipo lėktuvnešio pristatymą Rusijai. Tokį pareiškimą cituoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas antradienį pareiškė, kad sąlygos pristatyti „Mistral“ klasės desantinį laivą Rusijai buvo neišpildytos, praneša AFP.

„Mes manome, kad pristatymo sąlygos yra neišpildytos dėl šiandien akivaizdžių priežasčių“, - Prancūzijos „Inter“ radijo laidai sakė L. Fabiusas.

Prezidentūros paskelbtame pareiškime nurodoma, kad laivo perdavimas atidėtas „iki atskiro pranešimo“. Prancūzijoje tokia diplomatine kalba paprastai reiškia "neribotam laikui" arba "niekada".

„Prezidento manymu, dabartinė situacija Ukrainos Rytuose ir toliau kliudo Rusijai perduoti pirmąjį „Mistral“ tipo laivą. Dėl šios priežasties prezidentas nusprendė, kol nebus paskelbtas naujas įsakymas, atidėti pirmojo „Mistral“ tipo lėktuvo perdavimo Rusijai klausimą“, – teigiama pranešime.

1,2 mlrd. eurų vertės kontrakte buvo numatyta Rusijai perduoti du Prancūzijoje pastatytus laivus, o dar du Rusija turėjo pasistatyti pati. Maskva jau nesyk perspėjo, kad kontrakto sąlygų nesilaikantys prancūzai bus skaudžiai nubausti.

Tačiau L. Fabiusas atsisakė komentuoti tikslaus pristatymo termino, kuris, anot jo, nurodytas sutartyje.

„Iš Rusijos pusės yra nepriimtinas tiesioginis ar netiesioginis separatistų palaikymas, tačiau iš Ukrainos pusės taip pat sklinda nepriimtini pareiškimai“, - tikino užsienio reikalų ministras, užsimindamas apie Kijevo išreikštą norą prisijungti prie NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.