Teroro išpuolių britai jau neišvengs?

Jungtinėje Karalystėje skelbiamas pavojus – manoma, kad islamistų išpuoliai šioje šalyje jau neišvengiami. Tad britai daro, ką tik gali, – stiprina saugumo priemones ir visuomenės budrumą.

Skrajutės moko, kaip elgtis tokių teroro išpuolių, kokie buvo įvykdyti Indijoje, Mumbajuje, 2008-aisiais, metu.
Skrajutės moko, kaip elgtis tokių teroro išpuolių, kokie buvo įvykdyti Indijoje, Mumbajuje, 2008-aisiais, metu.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 27, 2014, 7:55 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:18 PM

Vakar pranešta, jog Londono Hitrou oro uoste dar antradienio vakarą buvo sulaikyti du žmonės – 20 metų vyras ir 19-metė.

Manoma, kad iš Stambulo atskridusi pora planavo teroro išpuolių virtinę. Pagal iki šiol galiojusius įstatymus jie greičiausiai būtų buvę praleisti ar net nepastebėti, rašo „Lietuvos rytas“ pagal britų transliuotojo BBC ir dienraščio „The Daily Mail“ informaciją.

Bet Jungtinėje Karalystėje šią savaitę padidinus teroro pavojaus lygį iki žymaus, imtasi šaliai neįprastų saugumo priemonių.

Be to, jos gali būti dar labiau sustiprintos, mat vidaus reikalų sekretorė Theresa May pateikė įstatymo projektą, kuriuo būtų gerokai išplėstos saugumo tarnybų galios, pareigūnų darbas taptų dar labiau įslaptintas, lemiamus sprendimus priimtų ne teismas, o būrelis saugumo agentų.

Terorizmo kelią pasirinkusių Jungtinės Karalystės piliečių neapsaugos ir jų pilietybė. Pavyzdžiui, įtariamieji terorizmu gali būti iškeldinti iš namų ir net išvyti iš šalies.

Džihadistai, kurie šiuo metu siautėja Sirijoje ir Irake, iki šiol grįždavo atostogų iš karo, nes niekas negalėdavo įrodyti, ką jie iš tikrųjų veikė.

Dabar užteks vien įtarimų ir iš jų bus atimti pasai. Pabėgti irgi bus sunkiau – pasienio pareigūnai gali neišleisti iš šalies, todėl keliautojai jau gali pasiruošti dar ilgesnėms eilėms oro uostuose – čia dokumentai bus tikrinami dar griežčiau.

Teroristų pagrobtų įkaitų artimiesiems ateis sunkios dienos, mat bus uždrausta mokėti išpirką, o mobiliojo ryšio bendrovės bei interneto paslaugų teikėjai privalės tučtuojau pareigūnams atskleisti juos dominančių asmenų duomenis.

Lyg to būtų negana, britų visuomenė jau rengiama neišvengiamai teroro išpuolių bangai.

Baiminamasi, kad, nepaisant visų saugumo priemonių, keli ar daugiau teroristų gali prasmukti pro visus tinklus ir pakartoti Indijoje, Mumbajuje, 2008 metais įvykdytą išpuolių seriją.

Tąsyk vos aštuoniais automatais ir sprogmenimis ginkluoti teroristai Indijos mieste sėjo chaosą ir mirtį – traukinių stotyje, dviejuose viešbučiuose, žydų centre, kino teatre ir ligoninėje nužudė per 160 žmonių.

Tad dabar Londono ir kitų miestų stotyse, oro uostuose ne tik patruliuoja daugiau ginkluotų pareigūnų, bet ir dalijamos specialios skrajutės. Jose mokoma, kaip reaguoti į teroro išpuolius, – pirmiausia reikia bėgti, slėptis ir tada pranešti apie įvykį. Tiesa, kai kurie kritikai jau supeikė tokią informavimo kampaniją ir pavadino ją nereikalingu baimės ir panikos kurstymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.