JAV vėl atmetė galimybę nustatyti neskraidymo zoną Sirijoje

Nenori įsitraukti per giliai

Turkija spaudžia nustatyti buferinę zoną Sirijoje, kur pabėgėliai galėtų rasti saugų prieglobstį nuo kautynių.<br>AP nuotr.
Turkija spaudžia nustatyti buferinę zoną Sirijoje, kur pabėgėliai galėtų rasti saugų prieglobstį nuo kautynių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2014, 8:52 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:25 AM

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas sakė žurnalistams, kad Jungtinės Valstijos „atviros diskutuoti dėl įvairių galimybių su turkais“, bet dėl neskraidymo zonos Sirijoje „šiuo metu“ nėra tariamasi.

Turkija spaudė nustatyti buferinę zoną Sirijoje, kur pabėgėliai galėtų rasti saugų prieglobstį nuo kautynių tarp Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo, sukilėlių ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau Ankara, prie kurios pietinių sienų vyksta tos kautynės, iki šiol nesugebėjo įtikinti savo NATO sąjungininko Vašingtono prisidėti prie tokio plano, nors JAV aviacija jau atakuoja IS taikinius Sirijoje.

Nenori įsitraukti per giliai

Nuo pilietinio karo pradžios Sirijoje 2011 metų pradžioje jau ne kartą buvo raginama nustatyti neskraidymo zoną, kad būtų apsaugoti sukilėliai ir pabėgėliai.

Buvusi JAV diplomatijos vadovė Hillary Clinton atrodė linkusi palaikyti tokį planą, bet prezidentas Barackas Obama atkakliai atmesdavo tą galimybę, susirūpinęs, kad Vašingtonas gali pernelyg giliai įsitraukti į tą konfliktą.

Praeitą savaitgalį iš JAV žiniasklaidos pranešimų buvo galima spėti, kad Vašingtono pozicija keičiasi po praeitą mėnesį įvykusio Amerikos viceprezidento Joe Bideno vizito Turkijoje, bet J.Earnestas tvirtino, kad taip nėra.

„Esame keletą kartų visiškai aiškiai pareiškę, kad nors esame atviri diskutuoti su turkais dėl įvairių priemonių... nemanome, kad specifinis pasiūlymas dėl neskraidymo zonos šiuo metu geriausiai atitiktų interesus, kuriuos visi esame nustatę, mėgindami išspręsti padėtį Sirijoje“, – aiškino J.Earnestas.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad pagal siūlomą JAV ir Turkijos susitarimą palei sieną būtų nustatyta „saugi zona“, kurioje nebūtų leidžiama skraidyti B.al Assado režimo aviacijai.

Žodį tarė V.Putinas

Sirijos konflikto tarpininke atkakliai mėgina tapti Rusija.

Ankara ir Maskva pirmadienį susitarė bendradarbiauti, siekdamos įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, nors pripažino, kad jų požiūris į konfliktą toje šalyje skiriasi.

„Laikomės bendro požiūrio (su Rusija) dėl tenykštės teroristinės organizacijos DAISH“, – Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė per spaudos konferenciją su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, paminėdamas IS arabišką akronimą.

„Nėra jokių problemų dėl terorizmo klausimo. Retkarčiais matome, kiek daug Rusija nukentėjo nuo terorizmo, ir žinome, kad negali būti tokios sampratos kaip „jūsų teroristas“ arba „mano teroristas“, – pridūrė jis.

V.Putinas kalbėjo panašiai: „Mes nenorime chaoso Sirijoje arba teroristinių grupuočių sustiprėjimo.“

Turkija griežtai neigė pareiškimus, kad ji rėmė IS, kuri dabar yra užėmusi dideles teritorijas Irake ir Sirijoje iki pat sienos su Turkija.

Toliau remia režimą

Turkija ir Rusija laikosi priešingų pozicijų dėl krizės kaimyninėje Sirijoje: Ankara yra viena iš įnirtingiausių tos šalies prezidento Basharo al Assado kritikių.

Tuo tarpu Maskva lieka viena iš nedaugelio B.al Assado sąjungininkių ir reguliariai blokuodavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijas prieš jo režimą.

„Sutinkame su ponu prezidentu, kad reikalingas sprendinys (Sirijai), tačiau problema – kaip tai padaryti, – pabrėžė R.T.Erdoganas. – Neįmanoma pasiekti sprendinio su B.al Assadu.“

V.Putinas sakė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti Sirijos žmonės, pridūręs, kad B.al Assadas užsitikrino triuškinamą palaikymą per birželį vykusius prezidento rinkimus.

„Tačiau nemanome, kad padėtis ten normali, ir dirbame siekdami patenkinamo rezultato, konsultuodamiesi su visais susijusiais veikėjais“, – aiškino jis.

Vis dėlto R.T.Erdoganas iškart atmetė prielaidą, kad B.al Assadas turi liaudies suteiktą legitimumą.

„Perversmų lyderiai ateina į pasaulį susirinkdami didžiulį procentą balsų... Dedamos pastangos legitimizuoti asmenį, kuris (Sirijoje) atėjo į valdžią antidemokratiškomis priemonėmis“, – sakė Turkijos lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.