Vos nesusidūrė Norvegijos ir Rusijos kariniai lėktuvai

Norvegijos ginkluotosios pajėgos paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip pavojingai prie norvegų naikintuvo F-16 priartėja rusų karo lėktuvas. Tai dar vienas pavyzdys, kad Rusijos aviacijos skraidymas prie NATO šalių oro erdvės ar jau joje vieną dieną gali baigtis incidentu, rašo „The Wall Street Journal“.

Rusijos naikintuvas MiG-31 prie norvegų orlaivio buvo priartėjęs per 20 metrų.<br>Norvegijos ginkluotųjų pajėgų nuotr.
Rusijos naikintuvas MiG-31 prie norvegų orlaivio buvo priartėjęs per 20 metrų.<br>Norvegijos ginkluotųjų pajėgų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 2:18 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:37 AM

Vaizdo įrašas buvo paskelbtas po to, kai Norvegijos gynybos pareigūnai paskelbė, kad šiemet akistatų su Rusijos lėktuvais buvo ypač daug. Be to, NATO vadovybė jau yra įspėjusi, kad dėl triskart didesnio nei 2013-aisiais Rusijos lėktuvų perėmimo skaičiaus – ypač Baltijos jūros regione – padidėjo grėsmė ir civilinei aviacijai.

Kaip skelbia Norvegijos ginkluotosios pajėgos, įraše užfiksuotas Rusijos naikintuvas MiG-31 netikėtai pasirodė prieš vieną iš dviejų norvegų lėktuvų, kuriuos NATO pasiuntė perimti rusų orlaivio tarptautinėje oro erdvėje į šiaurę nuo Norvegijos.

Naikintuvo F-16 pilotas, staiga pamatęs maždaug už 20 metrų praskrendantį Rusijos naikintuvą, net nusikeikė: „Kas čia, po velnių!“

Norvegai atsisako patikslinti, kada tiksliai užfiksuotas šis incidentas, bet tvirtina, jog tokių atvejų, kai lėktuvai vos nesusiduria, kol kas pasitaiko retai.

„Lėktuvai galėjo susidurti, – pareiškė Norvegijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Brynjaras Stordalas. – Pilotas sureagavo spontaniškai, o jo reakcija ir vėlesni manevrai rodo, kad tokių incidentų siekiama išvengti. Nežinome, ar Rusijos lėktuvo pilotas suklydo, ar tai ženklas, kad rusai elgiasi vis agresyviau.“

Gynybos ministerijos teigimu, Rusijos aviacija pastaraisiais metais pasirodo vis labiau į pietus palei Norvegijos pakrantę. Šiais metais perimti rusų naikintuvų norvegų orlaiviai F-16 buvo pakelti 43 kartus – dviem daugiau nei pernai.

Tiesa, Norvegijos gynybos ministrė Ine Eriksen Søreide pripažino, kad Rusijos aviacija teisiškai gali rengti pratybas tarptautinėje oro erdvėje.

Bet pridūrė, jog „Rusija, kaip ir kitos šalys, turi gerbti tarptautinius aviacijos įstatymus – kad rusų lėktuvai kuria pavojingas situacijas Europos oro erdvėje, yra nepriimtina“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.