Jemene amerikietis įkaitas žuvo per mėginimą jį išvaduoti

Pasmerkė B.Obama

Jemene veikianti Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas L.Somersas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jemene veikianti Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas L.Somersas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:59 PM

Lucy Somers sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai informavo apie jos 33 metų brolio Luke'o Somerso žūtį. 

„Prašome leisti visiems Luke'o šeimos nariams gedėti ramybėje“, – sakė Lucy Somers.

Žinią patvitino ir JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis šeštadienį patvirtino, kad amerikiečių žurnalistą Luke'ą Somersą nužudė kovotojai per operaciją, kuria siekta išvaduoti jį iš „al Qaeda“ pagrobėjų Jemene. 

„JAV specialiųjų operacijų pajėgos įvykdė Jemene misiją, kuria siekta išvaduoti JAV pilietį Luke'ą Somersą ir kitus užsieniečius, kuriuos įkaitais laikė „al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje (AQAP) teroristai“, – sakoma Ch.Hagelio pareiškime, paskelbtame per vizitą Kabule. 

„Abu, poną Somersą ir kitą įkaitą, kuris nėra JAV pilietis, nužudė AQAP teroristai per minėtą operaciją“, – nurodoma pranešime. 

Ch.Hagelis pridūrė, kad ta operacija buvo surengta penktadienį, atsiradus „įtikinamų priežasčių manyti, kad pono Somerso gyvybei gresia tiesioginis pavojus“. 

„Keli AQAP teroristai, laikę nelaisvėje įkaitus, buvo nukauti per šią misiją“, – pažymėjo Pentagono vadovas. 

„Gelbėjimo operacija buvo surengta vidurio Jemene ir buvo įvykdyta bendradarbiaujant su Jemeno vyriausybe, – nurodė jis. – Vakarykštė misija yra priminimas apie nemąžtantį Amerikos įsipareigojimą užtikrinti savo piliečių saugumą – kad ir kur pasaulyje jie būtų.“ 

„Giriu karius, kurie dalyvavo šioje pavojingoje misijoje“, – pridūrė Ch.Hagelis. 

Derybose dėl įkaitų paleidimo dalyvavusi viena labdaringa organizacija nurodė, kad antrasis žuvęs įkaitas buvo Pietų Afrikos Respublikos pilietis Pierre'as Korkie. Organizacija pridūrė, kad jau buvo pasiekusi susitarimą, jog tas įkaitas būtų paleistas. 

„Su liūdesiu priėmėme žinią, kad Pierre'as buvo nužudytas per Amerikos specialiųjų pajėgų mėginimą šiandien paryčiais išvaduoti įkaitus Jemene“, – paskelbė organizacija „Gift of the Givers“ („Duodančiųjų dovana“). 

Jos pranešime sakoma, kad P.Korkie žmonos „Yolande's ir jos šeimos psichologinę ir emocinę traumą dar labiau padidins žinojimas, kad Pierre'ą rytoj „al Qaeda“ turėjo paleisti.  Jemene veikianti Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas L.Somersas, ir grasino jį nužudyti, jeigu Jungtinės Valstijos neįvykdys neįvardytų grupuotės reikalavimų. Šis reporteris buvo pagrobtas Sanoje 2013 metų rugpjūtį.

Amerikietis žurnalistas Luke'as Somersas buvo sužeistas šeštadienį, kai JAV ir Jemeno pajėgos surengė operaciją jam išvaduoti iš „al Qaeda“ kovotojų nelaisvės, tačiau jo likimas nežinomas, sakė vienas saugumo pareigūnas. 

„Amerikiečių kariai išnešė įkaitą. Jis buvo sužeistas, mes nežinome, ar jis gyvas ar negyvas“, – sakė Jemeno pareigūnas naujienų agentūrai AFP. 

Pasmerkė B.Obama

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį pasmerkė džihadistų tinklo „al Qaeda“ kovotojus dėl amerikiečio įkaito Luke'o Somerso (Liuko Somerso) „barbariško nužudymo“ Jemene, kai jį buvo mėginama išvaduoti per JAV specialiųjų pajėgų reidą. 

„Amerikos žmonių vardu reiškiu savo nuoširdžiausią užuojautą Luke'o šeimai ir jo mylimiems žmonėms“, – sakoma prezidento pranešime. 

„Ši ir ankstesnės įkaitų gelbėjimo operacijos demonstruoja, kad Jungtinės Valstijos dės visas įmanomas pastangas panaudoti visus savo karinius, žvalgybos ir diplomatinius pajėgumus, siekdamos saugiai sugrąžinti namo amerikiečius, kad ir kur jie būtų, – pabrėžė B.Obama. – Na, o teroristai, siekiantys pakenkti mūsų piliečiams, pajus ilgą Amerikos teisingumo ranką.“ 

B.Obama sakė penktadienį leidęs surengti reidą, per kurį mėginta išvaduoti L.Somersą ir kitus įkaitus, laikytus toje pačioje vietoje. Prezidentas nurodė, kad Jungtinės Valstijos panaudojo visas prieinamas priemones, kad užtikrintų prieš 15 mėnesių pagrobto L.Somerso paleidimą. 

Jis taip pat padėkojo Jemeno vyriausybei už pagalbą. 

„Luke'as buvo foto žurnalistas, kuris savo nuotraukomis siekė perteikti jemeniečių gyvenimą išoriniam pasauliui“, – sakė B.Obama. 

„Beširdė nepagarba Luke'o gyvybei – tai dar vienas AQAP moralinio nuopuolio įrodymas ir dar viena priežastis, kodėl pasaulis niekada neturi liautis siekęs nugalėti jų blogio ideologiją“, – pridūrė JAV vadovas, turėdamas omenyje Jemene aktyviai veikiančią „al Qaeda“ grupuotę. 

Išvadavo kitą įkaitą?

Jemeno ginkluotosios pajėgos per šeštadienį paryšiais surengtą operaciją išvadavo džihadistų judėjimo „al Qaeda“ laikytą amerikietį įkaitą ir nukovė 10 tos grupuotės kovotojų, sakoma Gynybos ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Išvaduoto įkaito vardas nebuvo nurodytas, bet ministerija informavo, kad ta operacija buvo surengta Abdan al Dakaro regione pietinėje Šabvos provincijoje, o jos taikiniu tapo „al Qaeda“ tinklui priklausanti grupuotė, vadovaujama Mubarako al Harado.

Vienas šaltinis saugumo tarnybose sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad per minimą operaciją buvo suduotas aviacijos smūgis, kuriame dalyvavo Jemeno ir JAV pajėgos.

Su padėtį galinčiais pakomentuoti JAV Gynybos departamento, Valstybės departamento ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) darbuotojais susisiekti kol kas nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.