Izraelio kariuomenė pradėjo aštuonis tyrimus dėl karo Gazoje

Izraelio kariuomenė pranešė

Sugriauti pastatai Gazos ruože.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sugriauti pastatai Gazos ruože.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2014, 5:37 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:04 PM

Vidaus tyrimai gali padėti Izraeliui užginčyti Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos tyrimų komisijos ataskaitą dėl galimų karo nusikaltimų, už kuriuos atsakingos šalies pajėgos ir palestiniečių kovotojai, per 50 dienų trukusį konfliktą Gazoje. Izraelis pareiškė nebendradarbiausiantis su komisija ir apkaltino ją neobjektyvumu.

Gazos sveikatos ministerijos duomenimis, per liepą ir rugpjūtį vykusį karą žuvo daugiau nei 2 tūkst. 100 palestiniečių, daugiausia civilių. Konfliktas taip pat pareikalavo 67 Izraelio karių ir šešių civilių gyvybių.

Izraelio kariuomenė šeštadienio vakarą pranešė, jog tyrimas pradedamas dėl liepos 20 dieną įvykusio oro antskrydžio prieš gyvenamąjį namą Chan Junio mieste, kada žuvo 27 palestiniečiai. Žmogaus teisių grupių teigimu, visi žuvusieji - civiliai.

Be kita ko, naujų tyrimų metu taip pat bus aiškinamasi dėl dviejų greitosios pagalbos automobilių vairuotojų bei palestiniečio žūties aplinkybių per Izraelio pajėgų oro atakas liepos 25 ir 29 dienomis.

Rugsėjį Izraelio kariuomenė pradėjo penkis tyrimus dėl operacijų Gazoje, įskaitant atakas, per kurias paplūdimyje žuvo keturi palestiniečių vaikai, o bombardavimas JT mokykloje pražudė 17 žmonių. Kariuomenė tikrina 85 incidentų aplinkybes.

Izraelis atsakomybę dėl civilių aukų verčia „Hamas“, nes grupės kovotojai operacijas vykdė gyvenamuosiuose Gazos rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.