Džihadistai vien lapkritį nužudė per 5 tūkst. žmonių

BBC tyrimas parodė, kad

Islamistas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Islamistas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:40 AM

80 proc. aukų užregistruota keturiose labiausiai paveiktose šalyse - Irake, Nigerijoje, Afganistane ir Sirijoje.

Tyrimo metu, kuris atliktas „BBC World Service“ bendradarbiaujant su Tarptautiniu radikalizmo studijų centru Londone, 14 šalių užfiksuotos iš viso 664 atakos.

Remiantis tyrimo išvadomis, kiekvieną valandą lapkritį dėl smurto, susijusio su „Al Qaeda“, jos atšakomis ir panašią ideologiją išpažįstančiomis grupėmis, žuvo beveik septyni žmonės.

Tyrime sakoma, kad per dieną užregistruotos vidutiniškai 22 atakos ir 168 aukos. „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai, veikiantys Irake ir Sirijoje, atsakingi už daugiau nei 2 tūkst. mirčių.

Didžiąją 5 tūkst. 42 žuvusiųjų dalį sudaro civiliai - 2 tūkst. 79, karinio kontingento nariai - 1 tūkst. 723. Pranešama, kad per atakas taip pat žuvo beveik tūkstantis džihadistų.

Irake užfiksuota daugiausia aukų - trečdalis visų žuvusiųjų ir didžiausias atakų skaičius. Į antrą vietą pateko Nigerija, kur už išpuolius atsakinga islamistų kovotojų grupė „Boko Haram“, į trečią - Afganistanas, kur dažniausiai išpuolius rengia Talibanas.

„Tyrimo duomenys parodo, kad džihadistai ir „Al Qaeda“ nebėra vienas ir tas pats dalykas, - sakė Tarptautinio radikalizmo tyrimų centro direktorius Peteris Neumannas. - 60 proc. aukų lėmė džihadistų grupės, neturinčios oficialių ryšių su „Al Qaeda“. Susidaro bendras vaizdas apie vis ambicingesnį, sudėtingą, modernų ir platų judėjimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.