Košmaras Pakistane: per išpuolį mokykloje žuvo 141 žmogus

Pasak jo, per 100 žuvusiųjų buvo moksleiviai.

Mokykloje liejosi kraujas.<br>AP nuotr.
Mokykloje liejosi kraujas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 16, 2014, 9:47 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:31 AM

Aukų ir sužeistųjų skaičius dar „gali padidėti“, pridūrė vyriausiojo ministro sekretoriato informacijos direktorius Bahramandas Chanas.

Pasak jo, per 100 žuvusiųjų buvo moksleiviai.

Talibano kovotojų kruvina ataka Pakistano Pešavaro miesto mokykloje baigėsi, visi šeši užpuolikai negyvi.

„Kovinė operacija baigta, saugumo darbuotojai vykdo valymo operaciją. Tikimės, kad jie netrukus išvalys pastatą“, – sakė policijos pareigūnas Abudllah Khanas.

„Pastate rasti šeši negyvi teroristai“, – pridūrė jis.

Talibano atstovas Muhammadas Umaras Khorasani „Reuters“ sakė, kad dėl šios atakos yra atsakinga jo grupuotė.

„Mūsų sprogdintojai mirtininkai įėjo į tą mokyklą, jie turi instrukcijas nekenkti vaikams ir taikytis į armijos narius“, – sakė jis.

„Tai keršto ataka už armijos puolimą Šiaurės Vaziristane“, – sakė jis, turėdamas omenyje birželį armijos pradėtą puolimą prieš Talibaną.

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas antradienį griežtai pasmerkė šiurpią Talibano kovotojų ataką.

„Negaliu likti Islamabade. Tai nacionalinė tragedija, sukelta laukinių. Jie buvo mano vaikai, – sakė vyriausybės vadovas. – Tai yra mano netektis. Tai yra šalies netektis. Dabar pat išvykstu į Pešavarą ir pats prižiūrėsiu tą operaciją.“

Įvykio vietoje esantys kariškiai sakė, kad bent šeši ginkluoti kovotojai įžengė į kariškių vadovaujamą Armijos viešąją mokyklą. Manoma, kad tuo metu joje buvo apie 500 moksleivių ir mokytojų.

„Stovėjome prie mokyklos, kai staiga prasidėjo šaudymas – kilo didžiulis chaosas, aidėjo vaikų ir mokytojų klyksmai“, – sakė mokyklos autobuso vairuotojas Jamshedas Khanas.

Vienas tuo metu mokykloje buvęs moksleivis sakė vienai privačiai televizijai: „Buvome egzaminų salėje, kai staiga prasidėjo šaudymas, o mūsų mokytojai liepė mums tyliai gulėti ant grindų. Gulėjome ant grindų valandą. Buvo daug šaudoma.“

„Kai šaudymas aprimo, atėjo mūsų kariai ir mus išvedė į lauką“, – pridūrė jis.

Talibanas iš pradžių paskelbė, kad užpuolikams, tarp kurių buvo mirtininkų sprogdintojų, buvo nurodyta nežudyti vaikų ir taikytis tik į suaugusiuosius.

Malala „sielvartauja“ dėl kruvino išpuolio Pakistano mokykloje

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai, kuriai 2012 metais į galvą šovė Talibano kovotojas, pareiškė, jog jai plyšta širdis dėl „beprasmiškai ir šaltakraujiškai“ Talibano antradienį nužudytų dešimčių vaikų Pakistane.

Ginkluotiems užpuolikams šturmavus kariuomenės vadovaujamą mokyklą šiaurės vakariniame Pešavaro mieste, žuvo mažiausiai 130 žmonių, daugiausia mokinių. Šis išpuolis netrukus sulaukė pasaulio bendruomenės pasmerkimo.

„Aš sielvartauju dėl šio bejausmio ir šaltakraujiško teroro akto Pešavare, kuris prieš mus atsivėrė. Nekalti vaikai neturi vietos savo mokykloje, kai dedasi toks siaubas“, – sakė Malala savo pareiškime.

„Aš smerkiu šiuos žiaurius ir bailius veiksmus ir palaikau Pakistano vyriausybę bei ginkluotąsias pajėgas, kurių pastangos iki šiol, reaguojant į šį siaubingą įvykį, yra pagirtinos“, – pridūrė ji.

Prieš tapdama pasauliniu kovos už vaikų teises simboliu dabar Britanijoje gyvenanti 17 metų Malala patyrė žiaurų Talibano kerštą už jos pradėtą mergaičių švietimo kampaniją – 2012 metų spalio 9 dieną ją šūviu į galvą sunkiai sužeidė vienas kovotojas.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), kuri neva keršijo už stambaus masto kariuomenės operaciją regione ir sakė nurodžiusi kovotojams šaudyti į vyresnius mokinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.