Teisininkas karius šmeižė norėdamas pralobti

Šias Kalėdas dešimtys britų karių sutiks su palengvėjimu. Nenuostabu, mat nusirito ne kiekvienam pakeliama našta – kaltinimai sunkiais karo nusikaltimais. Paaiškėjo, kad kaltinimus iš piršto laužė pralobti sumanę apsukrūs teisininkai.

Britų kariai Irake buvo kaltinami sunkiais karo nusikaltimais, tačiau paaiškėjo, kad tai patvirtinti mėginęs teisininkas Ph.Shineris nepateikė jokių įrodymų.<br>AFP/„Getty“ nuotr.
Britų kariai Irake buvo kaltinami sunkiais karo nusikaltimais, tačiau paaiškėjo, kad tai patvirtinti mėginęs teisininkas Ph.Shineris nepateikė jokių įrodymų.<br>AFP/„Getty“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 20, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:58 PM

Dešimtys britų karių buvo kaltinami sunkiais karo nusikaltimais: karo belaisvių mušimu, kankinimu, netgi žudymu.

Visus šiuos nusikaltimus britų kariai esą įvykdė karo Irake metu, maždaug 2003–2004 metais. Jungtinės Karalystės vyriausybė dar neseniai bandė ginti savo karius, bet šimtams neva nukentėjusių irakiečių atstovaujantys teisininkai pasiekė tikslą: susitarė dėl rekordinių kompensacijų.

Britai turėjo išmokėti net 24 milijonus svarų sterlingų esą nukentėjusių irakiečių artimiesiems. Tačiau teisininkų godumui, regis, nebuvo ribų. Vienas jų, liūdnai pagarsėjęs advokatas Philas Shineris, pastaruosius metus skyrė kovai su britų kariais.

Jis ir toliau siekė naujų išmokų savo atstovaujamiems irakiečiams – iš viso per 1,5 tūkst. asmenų, prieš kuriuos britų kariai esą vykdė karo nusikaltimus.

Būtent šis teisininkas įtikino tarptautinį karo nusikaltimų teismą pradėti tyrimą dėl britų karių elgesio.

Jis pateikė per 400 kaltinimų dešimčiai britų karių, kurie esą ne tiktai mušė, bet ir prievartavo sulaikytus Irako civilius, naudojo elektros srovę juos kankindami, grasino sušaudyti.

Ph.Shineris visuomenei ir žiniasklaidai noriai pasakojo tariamų nusikaltimų detales, viešino tyrimo medžiagą.

Galiausiai buvo sudaryta speciali komisija advokato teiginių pagrįstumui ištirti.

Per 30 milijonų papildomų svarų prisiteisti iš britų karių siekęs Ph.Shineris vakar liko it musę kandęs.

Tyrimas nustatė, kad visi kaltinimai karo nusikaltimais – išgalvoti arba nėra jokių įrodymų.

Pavyzdžiui, teigta, kad 2004 metų liepą britų kariai esą kankino karo belaisvius, tarp kurių neva būta daugiausia nekaltų civilių. Iš tikrųjų britų kariai kovėsi įnirtingose kautynėse su teroristais – buvo naudojami net šių laikų karuose dažnai pamirštai durtuvai.

Mūšio metu keli į pasalą patekę britų kariai buvo sužeisti, du jų gavo itin aukštus apdovanojimus iš narsą. Taip pat buvo nukauta dešimtys islamistų kovotojų – gerai ginkluotų ir nė kiek nepanašių į civilius. Sulaikyti teroristai buvo apklausti netoli mūšio vietos esančioje britų karių bazėje.

Tad po 5 metus trukusio varginančio tyrimo įrodyta, kad britų kariai nieko nekankino, o jiems mesti kaltinimai – šmeižtas.

„Tai buvo itin sunkus laikas man ir mano šeimai.

Mus, jaunus, pasiuntė į žiaurių karą, o vėliau bandė atsilyginti tampydami po purvą – visiškai apgailėtina ir negarbinga. Tiesiog išdavikiška“, – teigė dabar 31 metų Scottas Hoolinas.

Tad nenuostabu, jog britų karius šmeižęs teisininkas dabar vadinamas išdaviku, siekiančiu prisiteisti pinigų.

Beje, Ph.Shineris yra pagarsėjęs Leiboristų partijos finansinis rėmėjas. Leiboristų vyriausybė palaimino sprendimą siųsti britų karius į Irako karą, o vėliau būtent leiboristai garsiausiai reikalavo teisti karo nusikaltimus neva vykdžiusius karius. („Daily Mail“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.