Afganistane raketa užmušė 26 vestuvininkus

Pietų Afganistane raketai pataikius į vestuvininkus žuvo mažiausiai 26 žmonės, daugiau kaip 50 buvo sužeisti. Incidentas įvyko Hilmando provincijoje.

Helmando provincijos ligoninėje raketos sužeisti vaikai.<br>AP nuotr.
Helmando provincijos ligoninėje raketos sužeisti vaikai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 1, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:39 AM

Incidento metu Sangeno rajone vyko nuožmūs mūšiai tarp Talibano kovotojų ir afganų karių.

Metų sandūroje NATO oficialiai baigė savo misiją Afganistane. Naujos misijos „Tvirta parama“ uždavinys bus apmokyti Afganistano ginkluotąsias pajėgas. Joje dalyvaus 12 000 kareivių iš 40 šalių.

Ragina ginkluotąsias pajėgas ginti šalį

Praėjus kelioms valandoms po incidento Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani paragino armiją ir policiją ginti šalį nuo Talibano.

Naujieji metai žymi NATO kovinių operacijų pabaigą ir „mokymo bei palaikymo“ misijos pradžią.

Afganistane lieka apie 17 tūkst. užsieniečių karių, daugiausia amerikiečių.

A.Ghani, kuris neužsiminė apie žmones, žuvusius per vestuves, sakė, kad afganų pajėgos dabar visiškai atsakingos už saugumą, kai šalyje kovojama su atsigaunančiu sukilimu.

„Norėčiau pasveikinti afganų tautą, kad šiandien mūsų saugumo pajėgos tapo sėkmingomis suverenumo gynėjomis ir perėmė visą atsakomybę už saugumą, - pabrėžė prezidentas. - Per pastaruosius 13 metų dėl problemų regione ir pasaulyje šis saugumas buvo bendra atsakomybė. Dabar jis priklauso tik nuo afganų. Bet mes ne vieni - turime sąjungininkų ir toliau dirbsime kartu.“

Pareigūnai pietinėje Helmando provincijoje sakė, kad tyrėjai išvyko į minėto incidento vietą aiškintis, kodėl trečiadienio vakarą minosvaidžio sviedinys buvo paleistas į vestuvių dalyvius.

Daugelis žuvusiųjų buvo moterys ir vaikai, dar mažiausiai 50 žmonių sužeista per sprogimą Sangino rajone. Toje Talibano tvirtovėje JAV ir Didžiosios Britanijos kariai daugelį metų įnirtingai kovėsi.

Helmando provincijos tarybos vadovas Karemas Atalas sakė, kad dėl vestuvių incidento kalta afganų armija.

Talibanas paskelbė pranešimą, kuriame taip pat sakoma, kad atsakomybė tenka Afganistano armijai.

„Praėjusį vakarą marionetinės saugumo pajėgos leido minosvaidžių sviedinius iš kelių skirtingų vietų į vestuvių ceremoniją, - nurodė sukilėliai. - Per tą ataką žuvo 62 žmonės, tarp kurių buvo moterų ir vaikų, daug buvo ir sužeistų. Smerkiame tokią žiaurią ir bailią ataką.“

Talibanas paskelbė iškovojęs pergalę, kai NATO baigė savo kovinę misiją, bei pabrėžė, kad nebus jokių taikos derybų, kol iš šalies nebus išvesti visi užsienio kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.