JAV prezidentas B. Obama paskelbė sankcijas Šiaurės Korėjai

JAV prezidentas Barackas

B.Obama savo metų pabaigos kalboje grasino Pchenjanui dėl praėjusį mėnesį surengtos atakos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Obama savo metų pabaigos kalboje grasino Pchenjanui dėl praėjusį mėnesį surengtos atakos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 3:52 AM

B.Obama savo metų pabaigos kalboje grasino Pchenjanui dėl praėjusį mėnesį surengtos atakos, per kurią buvo paviešinti privatūs elektroniniai laiškai, informacija apie garsenybes ir dar neišleisti filmai, o dabar prezidento žodžius papildė veiksmai.

Penktadienį jis pasirašė įsaką, įpareigojantį paskelbti sankcijas, kurios paveiktų Šiaurės Korėjos vyriausybės žvalgybos agentūrą ir ginklų prekybos administraciją.

Sankcijų subjektams bus užkirstas kelias naudotis JAV finansų sistema, o amerikiečiams bus uždrausta turėti su jais verslo reikalų.

Sankcijos nukreiptos ir prieš tam tikrus asmenis. Pavyzdžiui, Jang Song Cholą - vyriausybės pareigūną ir KOMID atstovą Rusijoje. Taip pat prieš Kim Yong Cholą, Šiaurės Korėjos valdžios pareigūną atstovaujantį KOMID Irane, Ryu Jiną ir Kang Ryongą. Pasak JAV, šie KOMID ir Šiaurės Korėjos valdžios atstovai veikia Sirijoje. 

Baltieji rūmai žurnalistams teigė, kad toks žingsnis žengtas atsakant į įsilaužimą prieš „Sony“. JAV tikslas yra izoliuoti Šiaurės Korėjos gynybos pramonę ir atgrasyti nuo kibernetinių įsilaužimų ateityje. 

Baltųjų rūmų atstovas tvirtino, kad dėl atakos prieš „Sony“ bus imtasi daugiau veiksmų.

„Rimtai vertiname Šiaurės Korėjos ataką, kuria siekta sukelti griaunančių finansinių pasekmių vienai JAV bendrovei ir grasinta menininkams bei kitiems asmenims, siekiant suvaržyti jų žodžio laisvę, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – Kaip sakė prezidentas, mūsų atsakas į Šiaurės Korėjos ataką prieš „Sony Pictures Entertainment“ bus proporcingas ir įvykdytas mūsų pasirinktu laiku bei būdu. Šiandienos veiksmai yra pirmasis mūsų atsako aspektas.“

B.Obama gruodį surengtoje spaudos konferencijoje kritikavo „Sony“ vadovus dėl sprendimo po kibernetinės atakos atšaukti režisieriaus Setho Rogeno komedijos „Interviu“ (The Interview), atsidūrusios šios priešpriešos centre, premjerą. Prezidentas pareiškė, kad toks sprendimas buvo „klaida“.

„Sony“ vadovai tuojau pat pakeitė nuomonę, ir filmas buvo demonstruojamas nepriklausomuose JAV kino teatruose pirmąją Kalėdų dieną.

Toje komedijoje S.Rogenas ir Jamesas Franco vaidina žurnalistus, kuriems patikima užduotis nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.