„Charlie Hebdo“ užpuolikai: nuo picos išvežiotojų iki fanatikų

Visos Prancūzijos saugumo tarnybos, sukeltos ant kojų, ieško dviejų užpuolikų – brolių Cherifo ir Saido Kouachi, vakar įvykdžiusių kruviną ataką žurnalo „Charlie Hebdo" redakcijoje Paryžiuje. Šie du asmenys buvo gerai žinomi teisėsaugai jau gerą dešimtmetį. Kas jie ir ką veikė Prancūzijos sostinėje?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:29 PM

Ch.Kouachi į Prancūzijos teisėsaugos akiratį kaip galimas teroristas pirmą kartą pateko jau prieš gerą dešimtmetį, rašo age.com. Tuo metu vyrui buvo per 20 metų ir, pagal policijos įrašus, jis turėjo planų surengti ataką prieš žydų objektus Paryžiuje.

Vis dėlto, pamokytas radikalaus dvasininko, jis nusprendė, kad kovoti su JAV kariais Irake yra geresnis būdas įvykdyti savo džihado įsipareigojimus.

Trečiadienį Ch.Kouachi, pasak tyrėjų, vis dėlto įvykdė tai, ką planavo iš pradžių, – ėmėsi šventojo karo Prancūzijoje. Kartu su savo vyresniuoju broliu Saidu ir dar vienu Prancūzijos musulmonu, kilusiu iš Šiaurės Afrikos, jis įtariamas įvykdęs satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ ataką ir nužudęs 12 žmonių.

Įvykdė brutalų susidorojimą

32 m. Ch.Kouachi ir jo 34 m. brolis Saidas, tie kaukėti vyrai, kurie 11 val. vykstant redakcijos pasitarimui įsiveržė ir automatais „Kalašnikov“ ėmė šaudyti į žurnalo darbuotojus, kaip įtariama, nušovė ir du policijos pareigūnus.

Pasak pareigūnų, trečiasis ataką įvykdęs asmuo, 18 m. Hamydas Mouradas, vairavo užpuolikų automobilį. Vėlų tos pačios dienos vakarą jis pats atėjo į policijos nuovadą ir prisipažino buvęs atakos bendrininkas.

Prancūzijos aktualijų žurnalas „Le Point“ teigė, kad abu ieškomi broliai buvo gerai žinomi slaptosioms žvalgyboms. Jie buvo identifikuoti po to, kai vienas jų paliko tapatybės kortelę automobilyje, kuriuo pabėgo iš įvykio vietos, o vėliau jį aptiko policijos pareigūnai.

Ataka, kuri pražudė karikatūrų dailininkus, žurnalo redaktorių, kitus darbuotojus ir policininkus, pribloškė visą Prancūziją. Radikalų taikiniu tapo žurnalas, kuris, anot jų, pasišaipė iš islamo ir jo pranašo Mohameto.

Įsitraukė į pogrindinę islamistų veiklą

Dabar kyla klausimų, kaip Ch.Kouachi, ilgus metus žinomas policijai kaip keliantis grėsmę asmuo, kartu su broliu sugebėjo nuslėpti savo planus užpulti „Charlie Hebdo“ redakciją. Manoma, jog jie pamažu radikalėjo, prisijungė prie pogrindyje veikiančių islamistinių organizacijų.

Paryžiaus priemiesčio rajone gyvenantys broliai vertėsi sunkiai, kaip praneša pareigūnai, jie turėjo problemų dėl pradelstų mokėjimo terminų.

Ch.Kouachi prancūzų spaudoje buvo apibūdintas kaip našlaitis, kurio tėvai buvo imigrantai iš Alžyro. Pasakojama, kad jis buvo auginamas našlaičių prieglaudoje Rene, Vakarų Prancūzijoje.

Prieš persikeldamas į Paryžių kartu su broliu Saidu jis dirbo kūno rengybos instruktoriumi. Jie abu įsikūrė į islamą atsivertusio vyro namuose. Paryžiuje Ch.Kouachi dirbo įvairius darbus ieškodamas pragyvenimo šaltinio. Jis yra dirbęs picų išvežiotoju, padėjėju parduotuvėje ir žuvų pardavėju.

Vyras pirmą kartą buvo areštuotas 2005 m. dėl bylos, susijusios su 26 m. islamo pamokslininku Faridu Benyettou, kuris skatino vykdyti džihadą ir savo pamoksluose teisino savižudžių sprogdinimus.

Pamokslininkas būrė savo sekėjų fanatikų gretas, kuriose buvo ir tuo metu 22 metų Ch.Kouachi. Jį saugumo tarnybos sulaikė pasirengusį išvykti į Siriją, kur turėjo susitikti su kitais džihadistais ir traukti kovoti į Iraką prieš amerikiečius karius.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.