Žvalgybininkams nerimą kelia vienišų vilkų kauksmas

Tiek prancūzų, tiek JAV žvalgybininkai mano, kad išpuolius Paryžiuje įvykdžiusiems islamistams „Al Qaeda“ ar „Islamo valstybė“ tiesiogiai nevadovavo. O tai – dar vienas galvos skausmas saugumiečiams.

Ch.Cornellis planavo išpuolius Vašingtone.
Ch.Cornellis planavo išpuolius Vašingtone.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2015, 9:09 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:01 PM

Broliai Kouachi ir košerinio maisto parduotuvėje siautėjęs Amedy Coulibaly tik patys garbino „Al Qaeda“ tikslus ir idėjas – tarptautinis teroristų tinklas šių užpuolikų atakoms nerengė.

Tad praėjusios savaitės išpuolius greičiausiai teks įtraukti į kategoriją tų, kuriuos surengia Vakarų valstybėse gimę, užaugę ir suradikalėję fanatikai. Tokias atakas susekti ir sustabdyti labai sunku, neretai netgi neįmanoma.

Išpuolius suplanavo patys

Nors teigiama, kad vienas brolių, sušaudžiusių dvylika žmonių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, 2011 metais trumpai viešėjo Jemene, kur veikia Arabijos pusiasalio „Al Qaeda“ (AQAP), bent jau JAV žvalgybos pareigūnai nėra tikri, kad išpuoliai suplanuoti užsienyje, o ne Prancūzijoje.

Tiesa, AQAP prisiėmė atsakomybę dėl atakos prieš satyrinį savaitraštį. Bet prancūzai ir amerikiečiai mano, kad grupuotė tiesiog pasinaudojo vakuumu ir sukurpė pagyrūnišką pranešimą.

Anot analitikų, „Al Qaeda“ lyderiai nėra patenkinti „Islamo valstybės“ iškilimu ir dabar stengiasi pranokti pastarąją fanatikų grupuotę propagandiniame kare.

Tyrėjai taip pat abejoja pranešimais, kad A.Coulibaly, Paryžiuje nužudęs 5 žmones, veikė kartu su Cherifu ir Saidu Kouachi, nors paėmęs įkaitų reikalavo atsitraukti nuo apsuptų brolių.

Jei tokie situacijos vertinimai nepasikeis, atakas Paryžiuje bus galima prirašyti prie serijos išpuolių, kuriuos pastaraisiais metais įvykdė suradikalėję asmenys, tik prijaučiantys „Al Qaeda“ ar „Islamo valstybei“, bet aktyviai nedalyvaujantys šių grupuočių veikloje.

Įkvepia, bet nevadovauja

Tad ryšys su tarptautiniais teroristų tinklais tik netiesioginis. Apžvelgiant pastarojo meto išpuolius panašių sąsajų galima rasti ir daugiau.

Pavyzdžiui, pernai rugsėjį vienoje mėsinėje JAV Oklahomos valstijoje galvą buvusiai bendradarbei nukirtęs Altonas Nolenas buvo tiesiog atsivertęs į islamą ir labiausiai vertino radikalesnę šios religijos formą.

Tyrėjai vėliau pabrėžė, kad jo nusikaltimas prie teroro išpuolių nepriskirtinas.

Šį trečiadienį JAV pareigūnai suėmė 20-metį vyrą dėl numanomų planų surengti ataką Kapitolijuje, kuriame dirba Kongresas. Christopheris Cornellis „Twitter“ skelbė „Islamo valstybės“ ekstremistų palaikymo žinutes.

Džihadistai įkvėpė, bet tiesiogiai nekurstė ir 2013 m. per Bostono maratoną sprogdinimus surengusių brolių Carnajevų, 2012 metais Niujorko Taimso aikštėje automobilį bandžiusio susprogdinti Faisalo Shahzado, 2009 metais JAV Fort Hudo bazėje 13 žmonių nušovusio Nidalo Maliko Hasano.

Tyrimas parodė, kad 2004 metais traukinį Ispanijoje, Madride, susprogdinę užpuolikai irgi nebuvo susiję su „Al Qaeda“. Nerasta ir jokio ryšio tarp šios grupuotės ir Parlamentą Otavoje pernai spalį užpuolusio Michaelo Zehafo-Bibeau.

Vienišiai nesusekami

Vakaruose gimusių fanatikų išpuoliai būna paprastesni ir ne taip kruopščiai parengti, pavyzdžiui, kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios atakos Niujorke ir Vašingtone. Žvalgybos tarnyboms sunkiau nustatyti tokius vienišus vilkus, užverbuoti informatorius.

Antai tiktai tada, kai Floridos valstijoje gyvenęs palestiniečių kilmės Amerikos pilietis Moneras Mohammadas Abu-Salha pernai gegužę susisprogdino Sirijoje, JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) sužinojo jį buvus radikalą.

„Tie asmenys įkvėpti ideologijos, bet nėra tiesiogiai susiję su konkrečia grupuote, – teigė buvęs JAV nacionalinio saugumo departamento pareigūnas Johnas Cohenas. – Tokius žmones labai sunku susekti pagal tradicinius metodus dirbantiems kovos su terorizmu ekspertams.“

Net jeigu žvalgybininkams žinoma, kad tam tikrų asmenų pažiūros gana radikalios, tai dar nereiškia, kad jie įtraukiami į aukščiausio lygio grėsmę saugumui keliančių asmenų sąrašus. Taip buvo ir su Ch.Kouachi, 2011 metais Jemene susitikusiu su dabar jau nukautu radikaliu dvasininku Anwaru Awlaki.

„Jie ten nuvyksta, sužino daugiau apie džihadą, greičiausiai gauna pinigų.

Tačiau jie savarankiškai suplanuoja išpuolį ir jį įvykdo tada, kai nori patys“, – pripažino buvęs FTB agentas Donas Borelli. (AP, BBC, LR)

Planavo atakuoti Kapitolijų Vašingtone

Jungtinėse Valstijose vienas vyras buvo suimtas dėl numanomų planų prieš Kongresą surengti ataką, įkvėptą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) išpuolių. Tai pranešė Teisingumo departamentas ir FTB.

20-metis Ch.Cornellis (nuotr.) buvo sulaikytas po to, kai Ohajo valstijoje įsigijo du pusiau automatinius ginklus ir 600 šovinių.

Ch.Cornellis socialiniame tinkle „Twitter“ Raheelo Mahruso Ubaydah slapyvardžiu buvo susikūręs paskyrą ir skelbė joje žinutes, kuriose reiškė palaikymą IS kovotojams.

Jauno vyro žinutes pareigūnai pastebėjo vos tik jis vienam FTB informatoriui išdėstė savo planus. „Manau, kad turėtume tiesiog savarankiškai vykdyti džihadą, planuoti atakas ir visa kita“, – ieškinyje cituojama viena Ch.Cornellio žinutė informatoriui.

FTB dokumente nurodoma, kad tas vyras planavo „pagaminti, padėti ir detonuoti vamzdinių bombų JAV Kapitolijuje arba šalia jo, tada panaudoti šaunamuosius ginklus, kad žūtų darbuotojų ir pareigūnų“. Ch.Cornellis buvo sekamas nuo praėjusių metų rugpjūčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.