Civiliai bėga iš mūšio lauku virstančios Debalcevės

Artilerijos pabūklai čia šaudo kone be perstojo – Debalcevėje nuolat dreba žemė ir pastatų langai. Separatistų beveik visiškai apsuptas Ukrainos pajėgų kontroliuojamas miestas ruošiasi svarbiam mūšiui – arba ilgai, kankinamai apsupčiai. Šimtai Debalcevės dar nepalikusių civilių šiomis dienomis spaudžiasi rotušėje ir laukia evakuacijos, skelbia naujienų agentūra AP.

Debalcevė nuolat apšaudoma iš artilerijos pabūklų, į miestą taip pat skrieja raketos „Grad“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Debalcevė nuolat apšaudoma iš artilerijos pabūklų, į miestą taip pat skrieja raketos „Grad“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2015, 1:44 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:11 AM

Vyriausybės pajėgų kontroliuojamame mieste jau mažiausiai 10 dienų nėra elektros, vandens, dujų, tad daugelis civilių jau pasitraukė iš Debalcevės, aplink kurią jau kuris laikas vyksta ukrainiečių ir separatistų artilerijos atakų dvikova.

Debalcevėje jau beveik nebėra gatvės, kurios grindinio nebūtų sumaitoję artilerijos sviediniai.

Rytų Ukrainoje beveik visą gruodį vyko tik menkesni susirėmimai, daugiausia aplink Donecko oro uostą. Jo kontrolę  jau perėmė separatistai, dabar grasinantys užimti ir vadinamąjį Debalcevės kyšulį – miestą, kuriame yra tūkstančiai Ukrainos karių, beveik visiškai apsupo Rusijos remiami sukilėliai.

O visos pastangos nuslopinti smurtą kol kas nesėkmingos. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel po bendro pokalbio telefonu dar vylėsi, kad naujas derybų etapas Minske padės atnaujinti paliaubas.

Bet ukrainiečių ir separatistų atstovai bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pasiuntiniai iš diskusijų išvyko nieko nepasiekę. Ukrainos derybininkas Leonidas Kučma tiesiai pareiškė, kad derybas sužlugdė separatistai, „atsisakę aptarti žingsnius, kaip atitraukti sunkiąją ginkluotę ir įgyvendinti paliaubas“.

Ukrainos premjero Arsenijaus Jaceniuko teigimu, per pastarąsias dienas iš Debalcevės evakuota per 1 tūkst. civilių. Bet mieste dirbantys žurnalistai mato tiek daug civilių automobilių, dideliu greičiu vykstančių iš Debalcevės, kad pabėgėlių greičiausiai yra kur kas daugiau.

„Pabėgėlius iš miesto gabena šeši autobusai, kurie yra nuolat apšaudomi, – teigė A.Jaceniukas. – Kai tik sukilėliai pamato, kad mes evakuojame žmones, jie atidengia ugnį.“

Donecko regiono milicijos vadovas Viačeslavas Abroskinas skaičiuoja, kad Debalcevėje, kuri yra strategiškai svarbus transporto mazgas, per apšaudymus žuvo mažiausiai 12 žmonių.

Vyriausybė, atrodo, nepajėgia evakuoti visų vietos gyventojų, kurie nori išvykti. Todėl į pagalbą skuba savanoriai.

„Mes vežame žmones iš šio karštojo taško, nes šitas karas – ne jų. Žmonės su karu niekaip nesusiję“, – sakė vienos labdaros organizacijos, veikiančios Charkove, atstovas Andrijus Vasiljevas, į savo mikroautobusą pakvietęs šeimas su mažais vaikais ir Debalcevės senolius.

Pavojinga  ne tik pasilikti Debalcevėje, bet ir išvykti iš miesto. Mat jį beveik iš visų pusių jau supa separatistai. Keliai į vakarus ir rytus kontroliuojami sukilėlių, o tai reiškia, kad tik šiaurinis kelias yra sąlyginai saugus koridorius, nors ir jis yra nuolat apšaudomas.

Mūšiai pasistūmėjo Debalcevės link, kai separatistai sausio pabaigoje prasiveržė pro vyriausybės pajėgas ir užėmė dalį Vuhlehirsko miestelio. Vuhlehirską ir Debalcevę skiria 13 kilometrų vykstant automobiliu arba geležinkeliu.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.