Žuvusiųjų Ukrainoje skaičius didėja, viltys dėl paliaubų sudužo

Separatistai grobia naujas teritorijas

Atakų aukomis tampa vis daugiau civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
Atakų aukomis tampa vis daugiau civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 1, 2015, 6:53 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:38 AM

Ukrainos kariškiai pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas 13 karių žuvo, o dar 20 buvo sužeisti. Tokiu būdu per dvi pastarąsias dienas žuvusių kariškių skaičius padidėjo iki 28.

Per kovas separatistų paskelbtoje „Donecko liaudies respublikoje“ ir Kijevo kontroliuojamuose miestuose Luhansko srityje taip pat žuvo šeši civiliai gyventojai, pranešė vyriausybės pareigūnai ir separatistai.

Separatistai grobia naujas teritorijas

Naujausi pranešimai apie aukas pasirodė tokiu metu, kai abi konflikto šalys atrodo kaip niekad toli nuo taikos susitarimo, šeštadienį žlugus Minske surengtoms deryboms dėl paliaubų.

Tarpininkai ir Ukrainos atstovai kaltino separatistus sužlugdžius derybas nepaisant didėjančio tarptautinio spaudimo neutralizuoti kovų suintensyvėjimą, kai pastarosiomis dienomis žuvo dešimtys žmonių.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), kuri, kaip ir Rusija, dalyvauja derybose, sakė, kad separatistų derybininkai Minske „net nebuvo pasirengę aptarinėti ugnies nutraukimo įgyvendinimo ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo“.

Vietoje to separatistų atstovai ragino visiškai persvarstyti ankstesnį, Kremliaus paremtą taikos planą, kuris buvo pasirašytas rugsėjo mėnesį ir kuriuo buvo suformuotas pamatas visoms deryboms, sakoma ESBO pareiškime.

Separatistai sako, kad dabar nori iš naujo nubrėžti demarkacinę liniją tarp kariaujančių šalių įtraukiant jų laimėjimus, pasiektus stumiantis į Ukrainos teritoriją.

Kijevas atmetė šį reikalavimą ir sakė, kad dėl separatistų pozicijos bet kokios būsimos taikos derybos atrodo abejotinos.

„Deja, taikos procesui dabar iškilusi grėsmė“, – savo „Facebook“ puslapyje parašė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyj.

Nuolatiniai mūšiai

Įnirtingiausios kovos vyksta aplink strateginę reikšmę turintį Debalcevės miestą – geležinkelio mazgą tarp separatistų bastionų Donecko ir Luhansko, kur separatistai bando apsupti vyriausybines pajėgas.

Ukrainos kariškių atstovas Volodymyras Poliovyj sekmadienį sakė, kad aplink miestą vyksta „nuolatiniai mūšiai“, bet neigė sukilėlių teiginius, kad jie apsupo maždaug 8 tūkst. Debalcevę ginančių vyriausybinių pajėgų karių.

Pabėgę civiliai gyventojai pasakoja apie vis baisesnes sąlygas tame mieste, kuriame anksčiau gyveno 25 tūkst. žmonių, ir sako, kad jame nėra vandens ir elektros, o likę gyventojai glaudžiasi požeminėse slėptuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.